Hem Underhållning “Bröst och ägg” av Mieko Kawakami – angelägen men aningen pladdrig – Kulturnytt i P1

“Bröst och ägg” av Mieko Kawakami – angelägen men aningen pladdrig – Kulturnytt i P1

förbi admin
0 kommentar

Titel: Bröst och ägg. En sommarberättelse.
Författare: Mieko Kawakami
Översättare: Yukiko Duke
Originaltitel: Natsumonogatari

Första delen av “Bröst och Ägg” är ett proletärt kammarspel mellan tre kvinnor i en liten lägenhet i Tokyo. Natsuko är i trettioårsåldern och drömmer om att bli författare, hennes storasyster är barvärdinna i Osaka och vill förstora brösten, hennes tonåriga dotter Midoriko vill inte ha några, och vill slita ut sina ägg, förresten har hon helt sluta tala och skriver ner sina tankar om det vidriga vuxenblivandet i en anteckningsbok.  

 Delar av romanen är skriven på Osaka-dialekt som sägs vara mer rättfram och direkt. Svårt att säga hur mycket av det som märks i översättningen, kanske i ordet tuttar, men här möter vi en social utsatthet som sällan skildras i japansk litteratur. Redan i första meningen sägs det att man kan få reda på hur fattig en människa är genom att fråga hur många fönster det fanns i föräldrahemmet.  

Den koncentration och vibration som finns i den skuld- och alkoholindränkta första delen får ge vika för ett mer abstrakt resonerande i den andra som utspelar sig tio år senare. Samma huvudperson Natsuko kämpar halvhjärtat på med skrivandet, tror sig en dag vilja ha ett barn.  Hennes väg korsas av spermadonatorer och mödrar, och människor som alla har en åsikt om provrörsbefruktning, som förövrigt inte går att få som ensamstående i Japan.

Japan är ett land där nativiteten är extremt låg, där kvinnor i allt högre utsträckning väljer bort både barn och kärnfamilj. Natsuko har en annan lösning på detta, barn men ingen man.  

Det är ett angeläget ämne och jag kan förstå att romanen blivit en kontroversiell succé i det konservativa Japan men som litteratur är den aningen pladdrig, och hade mått bättre av en större koncentration i berättandet. Vissa scener fastnar som när systern och hennes dotter i ett gräl knäcker ägg mot sina egna huvuden, och den stumma tonårsdottern plötsligt frågar: Varför vill du ha tillbaka kroppen som den såg ut innan du födde mig?   

 

Du kanske också gillar