Hem Underhållning Calmby från Sunne rappar på Värmländska: ”Jag är nog den enda”

Calmby från Sunne rappar på Värmländska: ”Jag är nog den enda”

förbi admin
0 kommentar

Musikvideon till låten Wermland är delvis inspelad vid Stamfrändemonumentet.

Foto: Från musikvideo

Sedan Tobias Calmby, 21, i början av juli släppte sin låt ”Wermland” har han blivit något av ett mediefenomen. Han har hörts i P1 och synts i SVTs morgonstudio. Alla tycks vilja prata med någon som rappar på Fryksdalsmål, och det vill förstås även Fryksdalsbygden.

– Jag tror inte att det finns någon annan som rappar på värmländska, säger Calmby.

Debut i radio ena veckan, debut i TV veckan efter, och nu på fredag blir det debut på scenen. På Fryksdalsdansen gör Calmby sitt första framträdande på lördagsnatten.

– Det ska bli kul, men också nervöst. Så det blir att ta någon konjak innan, säger Calmby och ler.

Det är singeln ”Wermland” som har fått mest spridning, och den handlar om vad Calmby associerar till Värmland. I musikvideon syns han cruisa runt i en Cheva.

– Jag tycker egentligen mer om lyxiga nya bilar. Men en Cheva ger ett så bra umgänge för att det är som två soffor i bilen. Så i den sortens bil är det gôtt att ta en whiskey och bara glida runt. Sen klassar jag inte mig själv som en raggare eller ett drägg.

Men raggarna lyssnar på din musik?

– Ja, eller inte alla. Det finns ju de som bara kör dansband och hatar rapp. Men eftersom jag har partyrefränger och rappar på värmländska så går det ändå hem hos raggare.

FB möter Calmby på onsdagen, då är han både förväntansfull och lite nervös inför sin spelning på Fryksdalsdansen.

Foto: Olivia Larsson

Calmby berättar att han började lyssna på rappmusik som 14-åring, och då var det rappartisten Dree Low som var inkörsporten.

– Det var hans singel ”Pippi” som jag fastnade för. Innan hade jag mest lyssnat på partymusik. Men det var så sent som januari i år som jag på allvar bestämde mig för att själv testa att rappa. Då satt jag och kollade på en musikvideo som rapparen Asme nyligen hade släppt, och jag tänkte att ”det där vill jag också göra!”. Fast först kändes det inte som det skulle gå eftersom jag inte är kriminell, och de rappar ju mycket om kriminalitet och vapen. Men jag tänkte att jag ville prova ändå.

Du väljer ändå att rappa om droger?

– Ja, man har ju varit ung och dum så det har förekommit, det kan jag inte ljuga om. Men jag vill inte uppmuntra folk till att ta droger, men jag rappar ändå om händelser som varit i mitt liv. Men jag tänker att de flesta nog har provat i sina dagar.

Just nu finns två låtar ute på Calmbys Spotify. Men han har spelat in en tredje som kommer att släppas inom en snar framtid.

– Jag vill att den som lyssnar på min musik ska ha en bra stund. Du ska kunna dansa, klubba eller ”vibea” till musiken i en bil. Men det ska också kunna finnas en allvarlighet i texten.

Calmby producerar sin musik hemifrån.

Foto: Olivia Larsson

Musiken gör Calmby tillsammans med en producent, men texterna skriver han själv.

– Jag hade aldrig skrivit förut, jag hade aldrig ens försökt. Men när jag väl satte mig ner och prövade så kom det bara rim på rim.

Vad har du fått för respons?

– I början var det mycket negativt och en del hat. Många trodde att jag gjorde en parodi på rapp. Folk tyckte inte att det lät bra att rappa på värmländska, men nu verkar det som att folk uppskattar att det är något nytt.

Nu jobbar Tobias Calmby med betong till husbyggen. Men får han drömma kommer musiken att ta mer plats i hans liv i framtiden.

– Jag vill egentligen inte jobba åt någon annan, utan jag vill vara min egen chef och få mer fritid och tid till musik. Jag vill inte leva ett vanligt liv, utan jag vill sticka ut och bli ekonomiskt oberoende en dag. Med musiken är det annorlunda, den är något som jag för första gången gör utan att det handlar om pengar. Utan musiken har blivit ett intresse, annars är det ofta pengarna som styr, säger Tobias Calmby.

Så här jobbar Fryksdalsbygden med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar