Hem Underhållning Deltagare fick lämna ”Robinson” efter regelbrott

Deltagare fick lämna ”Robinson” efter regelbrott

förbi admin
0 kommentar

När programledaren Petra Malm under måndagskvällens avsnitt av ”Robinson” kommer till Lag Nords läger på ön får deltagaren Charlie Wiberg en chock.

Hon kommer inte, som han antagit, för att välkomna laget till sammanslagningen. Istället får deltagaren besked om att han måste lämna programmet med omedelbar verkan – efter att ha använt ett kränkande ordval om en av de andra deltagarna.

I avsnittet förklaras vad det rör sig om: när han och Wilmer Tuoremaa i Lag Syd åker båt tillbaka från ö-rådet ska Charlie Wiberg ha sagt ett nedsättande uttryck för samer till konkurrenten Touremaa.

Det är Charlie Wibergs lagkamrat Ylwa Lidén som framförallt hör och reagerar på ordvalet.

– Jag bor i Norrland och jag har samer och renägare i min släkt och bekantskapskrets, och jag kände bara att han gick för långt. Man säger inte så, så jag sa till honom att det inte var okej, säger hon till Aftonbladet nu.

Petra Malm: ”Du har gjort ett jätteövertramp”

Tittarna fick i måndagens ”Robinson”-avsnitt se Petra Malm ta Charlie Wiberg åt sidan och förklara att det är ett regelbrott.

– Du har gjort ett jätteövertramp. Du behöver packa dina saker och lämna ”Robinson” direkt, säger hon till honom.

Charlie Wiberg kommenterar i Aftonbladet att han inte menat något illa riktat mot Wilmer Touremaa.

– I den miljön jag kommer från har man en sådan jargong, det var sagt med kärlek från min sida. Jag fattar att jag inte kan ta med mig den jargongen överallt, men det var det som hände.

Samtidigt uttrycker han förståelse för produktionens beslut att låta honom lämna programmet.

– Jag har förståelse för att kanalen måste ta ställning. Det finns samer som är förtryckta, och någonstans måste man ta ställning till det, så det har jag absolut inga problem med, säger han till Aftonbladet.

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar