Hem Underhållning Designer får Kungälvs kulturstipendium | Kungälvs-Posten

Designer får Kungälvs kulturstipendium | Kungälvs-Posten

förbi admin
0 kommentar

Lampor i mässing, matlådor, ringar, soffbord, ljusstakar i form av sjöstjärnor och mycket mer. På hemsidan till Härnborg design finns bilder på en del av Rebecka Härnborgs produktion. Många skapelser har ett specifikt användningsområde, andra är bara tänkta att vara vackra.

– Jag brukar göra det jag för tillfället har lust med och det blir sällan mer än några enstaka av varje. Jag tycker inte om massproduktion, säger Rebecka Härnborg.

Hennes verk har ofta havet som tema och de är skapade med hållbarhet i tankarna, vilket bland annat märks på att hon inte blandar material. Allt ska vara lätt att återvinna.

Deltar på mässor

Så småningom ska Rebecka skaffa sig en ateljé eller studio, men till dess gör hon sina keramikverk i Göteborg och övrigt hemma i lägenheten. Försäljningen sker på olika mässor. I november ska hon vara med på den Midvinterfest som Bohusläns museum anordnar och några veckor senare står hon på À la London i Göteborg.

– Jag för också samtal med en del andra aktörer, bland annat med ett galleri i Frankrike, säger Rebecka. Men det är inget bestämt ännu.

Rebecka Härnborg flyttade hem till Kungälv för bara två veckor sedan. De senaste fyra åren har hon bott i Stockholm där hon gått en utbildning på Konstfack. Nu ska hon bygga upp ett kontaktnät i väst och hitta fler vägar att nå ut. Då är Kungälvs kulturstipendium en hjälp på traven.

– Stipendiet är inte bara ett välkommet tillskott, ekonomiskt, berättar Rebecka Härnborg. Det är också en viktig merit att ha fått ett stipendium när man profilerar sig som designer.

En gång om året

Rebecka Härnborg har en lärarutbildning i botten och det händer att hon arbetar extra på låg- och mellanstadiet, ibland som klasslärare, ibland som ämneslärare i bild.

– Variationen berikar, säger hon. När jag skapar är jag i en bubbla. Då är det väldigt givande att komma ut i verkligheten. Barn är fantastiskt kreativa och inspirerande.

Kungälvs kulturstipendium delas ut en gång om året och är på tio tusen kronor.

Så här lyder motiveringen till att stipendiet tilldelades just Rebecka Härnborg: ”Med en bakgrund som lärare och utbildning inom design skapar Rebecka funktionella, vackra och hållbara föremål och konstverk.”

LÄS OCKSÅ: Nystartat handelsföretag i Kungälv

LÄS OCKSÅ: Rebecka lämnade förskolan för Konstfack

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

 

Du kanske också gillar