Hem Underhållning DN Kulturs enkät från Bokmässan i Göteborg

DN Kulturs enkät från Bokmässan i Göteborg

förbi admin
0 kommentarFoto: Hans Shimoda/TT

Olof Lundh, fotbollsjournalist aktuell med boken ”Templet i öknen. Så köpte Qatar världens största sport

1. – Ett jobbigt mässminne var det som sedan blev en krönika i DN Kultur. Det vill säga när Margit Richert kom fram till mig på en fest i anslutning till mässan och behandlade mig som om jag var något katten släpat in. Det hela blev senare en krönika med rubriken ”Vem fan är Olof Lundh?” Det är något av ett plågsamt minne.

2. – Tidigare hörde jag till Bonniers, där var jag en spigg i havet av storstjärnor. Ett år fick jag inga tider i Bonniermontern så jag och Fredrik Strage, som väl är lite över mig men fortfarande en spigg, drog fram ett eget bord där vi signerade och pratade om våra böcker och faktiskt sålde slut alla. Det var en häftig känsla att göra det lite gerilla.

3.– Jag tror att denna mässa har en framtid, men det kanske är jag som är så gammal att jag fortfarande tror på det fysiska mötet. Men jag älskar att vara här.

Lena AnderssonFoto: Nicklas Thegerström

Lena Andersson, författare och kolumnist i SvD, aktuell med ”Koryféerna. En konspirationsroman”

1. – Det var en argumentation jag hade med Victor Malm för några år sedan om hans postmodernismbok. Den blev kanske lite överhettad. Vi skulle diskutera hans då nya bok som innehåller ett förord där han bland annat skriver om mig. Jag tyckte att han var taskig i förordet och före det arrangerade samtalet gick jag fram till honom och sa det – varför skriver du såhär om mig? Det var något obehärskat, men vi har kommit över det.

2. – Jag har nästan bara roliga minnen från mässan. Det är otroligt bra samtal här. Jag kan inte peka ut något särskilt, det är mässan i sig som är rolig, grejen är att man tar det i flykten.

3. –Det beror på hur mycket folk som kommer i år, tror jag, det beror på publikströmningen. Nu har de ju öppnat även torsdagen för allmänheten, men det är ju inte särskilt mycket folk här just på torsdagen. Jag är orolig för lågkonjunkturen också. Inbundna böcker är väl något av det första man drar ner på om man ska ekonomisera, det kan bli lite farligt för bokbranschen.

Johannes AnyuruFoto: Jessica Gow/TT

Johannes Anyuru, författare, aktuell med romanen ”Ixelles”

1. – Jag har många sådana jobbiga och pinsamma minnen från Bokmässan, men de är skamfulla på riktigt och jag vill inte ge dem till DN:s läsare. Men jag kan säga så här: Jag var strax över 20, hade debuterat som poet och gick runt här på mässan efter att den hade stängt för besökare och gjorde massa sjuka grejer. Jag gjorde så idiotiska grejer att mitt förlag tydligen hade ett möte där de diskuterade om de verkligen kunde publicera mina böcker utifrån hur jag hade betett mig här. Det sista fick jag höra långt senare.

2. – Alldeles nyss när jag var i Science fiction-bokhandeln kom det en kille och sa: ”jag har vuxit upp med dig.” Jag tänkte, ah, vi kommer från samma stadsdel. Men han menade att han hade läst mig hela uppväxten. Det är en dålig historia, men en fin erfarenhet.

3. – Jag tror att Bokmässan kommer att fortsätta se ut ungefär som den gör, jag hoppas det. Jag tror och hoppas också att en bok är annorlunda än en cd-skiva.

Jessika Gedin.Foto: Fredrik Funck

Jessika Gedin, programledare för litteraturprogrammet Babel

1. – En gång försökte jag stånga mig in i en hiss där det stod en person, men blev bortmotad av vakter. Det gjorde mig väldigt arg och förnärmad tills någon sa att det var Salman Rushdie som jag hade försökt att armbåga mig in till. Jag har så fruktansvärt dålig ansiktsigenkänning.

2. – Min syster och jag drev under en tid ett bokförlag. Ett år hade vi gett ut manuset till ”Nile City” och då var vi på mässan med Robert Gustafsson. Just då var han så rysligt känd att man inte kunde gå någonstans utan att folk kom fram till honom. Det enda stället han fick vara ifred var på McDonald’s, så vi hade vår författarmiddag på McDonald’s, satt där och pratade om döden och hade det väldigt trevligt. Det var den roligaste författarmiddagen jag varit på.

3. – Jag tror att mässan kommer att bestå. Jag tror inte heller att de olika konstnärliga uttrycken konkurrera med varandra, till exempel att tv-serien eller ljudboken konkurrerar med den tryckta boken.

Josefine Sundström

Josefine Sundström, programledare och författare bland annat till barnboksserien ”Sagasagor”

1. – Det var jobbigt att vara här när jag just hade debuterat som författare för tolv år sedan. Då satt jag på rätt många tomma signeringar, ensam med boken framför mig. Tappat rösten har jag också gjort på flera mässor.

2. – Ett år fick jag ett underbart skrattanfall. Jag stod med några författarkollegor på mässgolvet, någon sa något roligt, jag minns inte vad, men skrattade jag mig till träningsvärk i magen. Det där skrattet hängde i, det var en bokmässa för några år sedan, faktum är att jag skrattade hela helgen, det var som ett slags uppdämt behov efter att ha tillbringat så mycket tid ensam, som författare ju gör.

3. – Pandemin sätter inte stopp för mässan. En bokmässa är så mycket mer än böcker, det är samtal och möten, för det krävs ett rum och det rummet finns här.

Alexandra Zazzi.Foto: Karin Törnblom/TT

Alexandra Zazzi, kock och kokboksförfattare

1. – En väldigt känd kokboksförfattare uppförde sig hemskt illa på scenen en gång när jag var konferencier. Det var inte roligt. Jag gick därifrån innan det ens var över. Dagen efter kom personen fram till mig, kramade om mig, muttrade förlåt och slickade mig på halsen. Det är definitivt mitt värsta bokmässeminne.

2. – Bokmässan är alltid en otrolig upplevelse. Jag känner mig så rik när jag är här. Rik på upplevelser, rik på det skrivna ordet, rik på kreativiteten som finns. Det spelar ingen roll hur känd man är, nere på golvet är man en bland alla andra, möts på samma villkor.

3. – Jag säger ja för jag kan inte tänka mig en framtid utan böcker. Vi måste värna om det skrivna ordet och tidigt i skolan lära barn att läsa. För genom att ta del av det skrivna ordet bildar man sig en egen uppfattning av vad som händer i historien, äventyret. Tar vi bort det försvinner även vår fantasi. Bokmässan behövs och vi måste strida för att den ska finnas.

Evin Cetin.Foto: Anette Nantell

Evin Cetin, jurist och författare till bokenMitt ibland oss”

1. – Det är min första Bokmässa, för mig är det inte helt naturligt att vara i sammanhang som dessa. För de medverkande på mässan och många av besökarna kommer det helt naturligt att läsa böcker. Jag har skrivit min första bok och har en mamma som inte kan läsa den, hon växte upp under krig och i flykt, och fick aldrig lära sig att läsa och skriva. Det har varit, inte otrevligt men ganska speciellt att gå runt här och veta att ens närmaste inte kan läsa boken man skrivit. Det är svårt att få ihop.

2. – Det fina inträffade alldeles nyss. En äldre pensionär hade sett mig på TV4 och sa att hon utifrån det ville komma och lyssna på mig och få sin bok signerad. Det är den första boken jag signerat på Bokmässan.

3. – Jag tror på Bokmässans framtid, så länge det finns en bokmässa som denna finns en demokrati och en möjlighet att skriva och uttrycka sig fritt.

Leif Pagrotsky.Foto: Hans Shimoda/TT

Leif Pagrotsky, före detta socialdemokratisk riksdagsledamot och kulturminister i regeringen Persson

1. – Ett år när jag var kulturminister skulle jag inviga mässan och höll ett tal som jag hade jobbat rätt mycket med. Det året var Litauen temaland, så den litauiske kulturministern var också här. Det visade sig att han även var operasångare så när det var hans tur att inviga klämde han i med hela sin volym. Där stod jag bredvid och hade hållit ett blekt tal. Jag kände mig konventionell.

2. – Det ljusa mässminnet är egentligen samma som det pinsamma. Det var otroligt imponerande att stå bara ett par meter ifrån en operasångare som tar i.

3. – Mässan måste utvecklas i takt med tiden, men det gör den ju. Nu har det varit paus ett par år och man har väl funderat på framtiden, förmodar jag. Fast det som pågår här på plats är ju själva kölen i båten, och så tror jag att det kommer att fortsätta vara.

Läs mer:

Jenny Lindh: Det här är vad ni som inte åker till Bokmässan missar

”Det finns ingen ny nationalistisk författargeneration”

Greta Schüldt: Äntligen kommer Bokmässan att vara Bokmässan igen

Du kanske också gillar