Hem Underhållning Dystopiska bokserien Metro om Ryssland blev verklighet – nu är författaren Dmitri Gluchovskij efterlyst

Dystopiska bokserien Metro om Ryssland blev verklighet – nu är författaren Dmitri Gluchovskij efterlyst

förbi admin
0 kommentar

Dmitrij Gluchovskij har skrivit bästsäljaren”Metro 2033”, som utspelar sig i Moskvas tunnelbana efter ett krig. En dystopi som nu liknar verkligheten, berättar han när Kulturnyheterna når honom.

– Minst tre av mina böcker har blivit mer verklighetstrogna de senaste månaderna. Många skickade bilder till mig på sociala medier; av människor som gömde sig i tunnlarna och på tunnelbanestationer i Charkiv och Kiev. Det var väldigt likt det jag har beskrivit i Metroböckerna.

Metro-trilogin har översatts till närmare fyrtio språk och har även blivit en serie framgångsrika tv-spel. Nu är författaren efterlyst i sitt hemland Ryssland.

– De gick hem till mina avlägsna släktingar och sa att de ville diskutera med mig. Men då hade jag redan varit efterlyst i flera veckor. Sen gjorde de anklagelserna offentliga.

–  Jag anklagdes på grund av ett inlägg på Instagram där jag säger: Stoppa det här kriget, erkänn att det är ett fullskaligt krig i Ukraina. Det är därför jag är jagad, liksom för de krönikor och artiklar jag skrivit för ryska och internationella medier, där jag lägger skulden för kriget på Putin.

”Skulle aldrig göra avbön”

För närvarande befinner sig Dmitrij Gluchovskij utanför Ryssland, men tackar vänligt nej till att berätta var, eftersom hans status än så länge inte är avgjord.

Problemen med de ryska myndigheterna började redan för ett år sen, då han uttryckte stöd för oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Det ledde till att filminspelningen av ”Metro 2033” stoppades. Filmen som varit planerad i flera år, men sköts upp på grund av pandemin, var en storsatsning som även finansierades med statligt stöd.

– Mitt namn svartlistades och de menade att jag måste göra avbön till presidenten om jag ville att filmen skulle bli av. Något sådant skulle jag aldrig göra på grund av en film. I helvete heller.

Du kanske också gillar