Hem Underhållning Eftersnack: Största “Maktens ringar”-avsnittet hittills | MovieZine

Eftersnack: Största “Maktens ringar”-avsnittet hittills | MovieZine

förbi admin
0 kommentar

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg plöjer igenom allt och lite till, som du behöver, vill och kanske måste ha koll på från det sjätte avsnittet av “Maktens ringar”.

Redan inför premiären av “Sagan om ringen: Maktens ringar” så hade jag ett långt snack med den svenska regissören Charlotte Brändström om de två avsnitten hon har regisserat under den här första säsongen av världens mest påkostade tv-serie. Och hon nämnde ju att det sjätte avsnittet skulle ha mycket action och en stor händelse i slutet… vilket verkligen inte var en överdrift från hennes sida. 

 

Om de sista minuterna fick dig att tappa hakan och antingen glömma eller blanda ihop vad som hände innan slutet av det sjätte avsnittet, så kommer här en före-lavan-summering av vad som hände under veckans nyaste avsnitt. Jag försöker även klämma in lite egna tankar kring det här avsnittet, som jag verkligen tycker blåste liv i serien på ett befriande och underhållande sätt. Men jag kan nog ändå inte riktigt hålla mig ifrån att driva med vissa av besluten som fattas av våra huvudkaraktärer i serien…

 

Spoilervarningen är lika underförstådd som det får plats hästar på tre Númenor-skepp, förvånansvärt stor alltså.

 

 

Vi inleder avsnittet med att Adar peppar sina orcher inför att man ska hämta svärdet vid tornet. Men Arondir är cool och lurar Adar genom att fälla tornet på ett helt gäng av hans stackars orcher. Och hoppas möjligtvis även driva bort resten av Adars styrkor från “nyckelhålet” till undergången, som Arondir för övrigt alltså stått precis bredvid och vaktat de senaste 70 åren utan att veta om det. 

 

Under tiden (men troligtvis egentligen några dagar tidigare, för annars går det lite väl snabbt) så får vi se hur Isildur och Galadriel står och snackar lite på båten… och snart kommer den unge (och i framtiden så viktiga) mannen att få se Midgård för första gången. Ett besök som inom kort kommer att inledas med en riktigt snabb galopp rakt mot Adar och hans orcher. Elendil nämner för övrigt extremt kort här att hans fru (och Isildurs mamma) drunknade, vilket känns som något vi kanske bör komma ihåg i framtiden. Eller, så är det en av anledningarna till varför han inte kunde låta alven Galadriel bara flyta förbi hans båt i slutet av det andra avsnittet av säsongen. Men nog om det nu.

 

Sedan hoppar vi tillbaka till när Bronwyn och “de goda” människorna gör sig redo för Adar och hans orcher ännu en gång. Vi hinner här för övrigt också få en “förbjuden” liten kyss mellan Arondir och Bronwyn. Vilket troligtvis var den scen som regissören Charlotte Brändström berättade för MovieZine om… när man var tvungen att använda en intimitetskoordinator under inspelningarna, vilket vissa av fansen sedan fick nys om och genast trodde att det skulle bli sexscener á la “Game of Thrones” även i “Maktens ringar”. Men den superheta scenen ligger nu alltså bakom oss (och jag har ju inte ens kommit till vulkanen). 

 

Fågel, fisk eller mittemellan?

 

Large cc08e4bd951fb2e07cf4d8479e4ecb6e s1 episodicstill rpaz s1 fg 00532103 still1197 r1

 

Vi är nu framme vid vad jag har valt att kalla för “Nattslaget: Del 1 och 2”. När Arondir, Bronwyn och Theo först lyckas relativt bra med sin plan och tar ut “segern” i förskott. För att illa kvickt tvingas fly in i ett barrikerat hus, där man leker “hitta nyckeln” (fågel, fisk eller mittemellan… om du inte fattar vad jag snackar om så är du nog född på 00-talet och har bara lekt med iPads i din barndom) medan Adar väntar utanför. När han kommer in och börjar avrätta folk så avslöjar Theo till slut att det varken var fågel eller mittemellan, utan svärdsnyckeln är gömd under en sten (fisk). 

 

Adar blir riktigt nöjd, använder den där Sauron-älskande gamlingen (som för övrigt heter Waldreg kommer jag precis ihåg) till en fint när ingen märker det – för snart utbryter nämligen kaos när otroligt många hästar, Galadriel, Halbrand, Isildur, Elendil och drottning Míriel störtar fram i rättan tid. Något som faktiskt är väldigt “Tolkien”, att hjälp dyker upp precis när det behövs. Det här tillfället är även första gången vi knyter ihop händelserna för en hel drös av de många olika karaktärerna vi har fått följa under de fem föregående “Maktens ringar”-avsnitten. Det är ju faktiskt bara harfötterna, dvärgarna och Elrond som hamnar helt utanför de stora händelserna i veckans avsnitt. Resten är nu, för en timma eller två, samlade på samma plats.

 

“Kommer du ihåg mig, din jävel?”

 

Large cc08e4bd951fb2e07cf4d8479e4ecb6e rpaz s1 fg 106 00353023 still658 r1 3000

 

Ja, förutom att Adar nu genast tar en påse med något som ser ut som ett viktigt svärd med sig och sticker in i skogen illa kvickt. Galadriel, som visar sig vara otroligt grym på att slåss och undvika pilar även när hon rider, ger sig efter Adar i en otrolig fart. Hon till och med viskar till hästen sådär som just alver (och kanske Gandalf) kan, så hon rider ännu snabbare. Halbrand bestämmer sig för att göra det samma några ögonblick senare – och visar sig vara ännu ännu snabbare (han är ju visserligen från området, så han kunde säkert en genväg). 

 

Och här kommer nog en av seriens hittills viktigaste scener, för alla som fortfarande spelar “Vem är Sauron?” där hemma. Halbrand fäller Adar och frågar något i stil med “kommer du ihåg mig, din jävel?”, varpå Adar svarar “Nej, inte alls?”. Vilket får Halbrand att vilja döda Adar där på fläcken… men Galadriel avbryter och vill ju givetvis förhöra fången först. Vem och vad är egentligen Adar? Och nu tycker hon att det räcker, nu får någon (helst Adar) faktiskt berätta var Sauron håller hus. Hundratals år av letande kanske äntligen är slut!

 

Nu vet vi i alla fall vem Adar är!

 

 

Det visar sig att Adar var en av Saurons allra första orcher, alltså en alv som torterats och blivit en “moriondor” som Galadriel kallar det. Vilket visst översätts till “mörkrets söner”. Men Adar förtydligar att hans sort föredrar att kalla sig för “uruk”… så nu vet vi det! Och inte nog med det, han påstår att han blev så sur på sin chef/skapare att han mördade honom och helt enkelt tänkte ta över planerna på att erövra världen och bli något gudalikt på egen hand. “Lögn!”, påstår Galadriel illa kvickt och råkar nästan döda Adar, innan Halbrand avbryter.

 

Låt mig nu pitcha en egen liten teori. Halbrand är Sauron och är riktigt lack på Adar för att han försökte döda honom. Men Adar tror verkligen att han lyckades och berättade enligt honom själv faktiskt “sanningen” för Galadriel. Jag är visserligen inte alls tillräckligt bevandrad i vilka krafter Sauron har och hur han kan förvandla sig eller inte, men han är ju för tusan ett stort öga i “Sagan om ringen”-filmerna, så nog kan han väl vara en människolik Halbrand i “Maktens ringar”?

 

Jag kanske är helt ute och cyklar här…

 

 

Vilket i så fall gör det hela så mycket mer intressant när vi i nästa scen får se Númenor-drottningen Míriel och Bronwyn bonda lite och presentera Halbrand som Southland-folkets rättmätige kung. Jag menar, det vore ju inte helt dumt om han visade sig vara Sauron all along (tänker jag nynnandes på Agatha all along) senare i serien. Om han nu verkligen var den rättmätige kungen och han var “god” på riktigt, så känns den här kröningen som något vi snarare hade fått se i det sjätte avsnittet under den tredje säsongen av serien istället. Men jag kanske är helt ute och cyklar här. 

 

Men det passar i så fall ändå bra som en segway. För typ alla i serien förutom Adar och hans Sauron-älskande gamling har helt tappat bollen, eller svärdet/nyckeln alltså. Och har noll koll. Man bär nämligen omkring på en invirad yxa, samtidigt som gamlingen tar sig fram till nyckelhålet borta vid tornet och framkallar svärdet han haft under golvet i sitt skjul under alla dessa Sauron-fattiga år. För att sedan vrida om och… öppna en dammlucka. 

 

Sedan är det lite som ett sånt där viralt klipp i sociala medier på när någon kastar en basketboll i en basketkorg, som studsar på en skateboard som rullar en bit och puttar ned några dominobrickor, vilket får ett snöre att lossna från en katapult som kastar en tennisboll in i ett litet hål och där sitter en mus som blir rädd och välter ut ett glas med mjök som rinner rakt ned i lavan under en vulkan. Men i “Maktens ringar” så handlar det ju om enorma mängder vatten och vattenånga som leder till någon form av seismologisk aktivitet/reaktion och väcker den sovande vulkanen till liv med en enorm och förödande smäll.

 

“Vilken jävla smäll!” (som Dynamit-Harry skulle ha sagt det)

 

Large cc08e4bd951fb2e07cf4d8479e4ecb6e rpaz s1 ut 210709 gramat 00429 r2

 

Adar som tidigare under säsongen plågade en av sina orcher i solen, medan han själv tog farväl av dess strålar… ja, det var ju givetvis för att han hade koll på att en “vulkanvinter” var på ingång. Med en massa svavel och aska uppe i atmosfären så kommer ju han och hans många orcher kunna röra sig fritt ovan mark under en ganska lång tid nu (så länge som vulkanen fortsätter puttra ut aska och skymma solen alltså). Det är ändå vad jag måste kalla för en riktigt ambitiös plan. Men lite knasig nyckel som gick att tappa bort möjligtvis, men svärdet verkar ju ha lite andra krafter också – så det kommer kanske en bättre förklaring vartefter.

 

Själva vulkanutbrottet innebär ju dessutom givetvis livsfara för alla våra huvudkaraktärer som råkar vara i närheten, med tanke på att det dimper ned enorma stenbumlingar och lava till höger och vänster. Cliffhangern slutar sedan dessutom med att vi får se hur Galadriel fullkomligt slukas av ett enormt moln av aska. “Problemet” med många av karaktärerna vi har följt fram tills nu, är ju att vi vet att många har “nyckelroller” (nu snackar jag inte om Sauron-gamlingen alltså) att spela senare i handlingen också. De allra största lär med andra ord överleva… och vi fick ju långt före seriens premiär se en bild på Galadriel med en massa aska över sig.

 

 

 

Men om jag ska vara helt ärlig, så har jag inga som helst problem med att vi “vet” att ett gäng av karaktärerna kommer att överleva. Jag har för mindre än en månad sedan sett klart “Better Call Saul”, en serie jag håller som en av mina absoluta favoriter på väldigt länge… och där hade man precis samma “problem” och möjligheter med det upplägget. Det sjätte avsnittet, som för övrigt alltså regisserades av svenska Charlotte Brändström, är mitt absoluta favoritavsnitt ur den här säsongen hittills.

 

Det händer enormt mycket och jag blir underhållen på ett sätt som jag hoppades att jag skulle bli i varje avsnitt efter den lovande inledningen under seriens två första avsnitt. Sedan har jag personligen tyckt att det trampats en hel del vatten utan att man kommit särskilt långt, förutom varje gång Elrond och Durin (och Disa) är med förstås. Om det nu blir fem säsonger av “Maktens ringar” OCH en möjlig spinoff, så är det ju givetvis prequelserien kring när Elrond och Durin träffades 20 år innan “Maktens ringar” som jag vill få se mer av.

 

Make it happen Prime Video!

 

“Elrond och Durin”, prequelserien vi alla vill ha.

 

Nästa avsnitt kommer, vad jag har förstått efter mitt snack med regissör Brändström, att sitta ihop med det sjätte på ett sätt som gör att de två avsnitten hon regisserat nästan känns som en enda lång långfilm. Det är troligtvis ett avsevärt lugnare, men samtidigt viktigt avsnitt där vi får se hur alla överlevare kommer att hantera faktumet att Adar (och innan dess Saurons) första plan lyckades. Med tanke på att vi inte fick hänga med harfötterna och deras mystiske och magiske man i det sjätte avsnittet, så både hoppas och tror jag att man kommer låta oss få veta lite mer där… innan kometmannen (lär sig prata lite bättre och) säger något i stil med att han aldrig är sen utan alltid kommer precis i den tid han avser att komma.

 

Det är nu endast två avsnitt av “Maktens ringars” första säsong kvar. Frågan är nu alltså hur man ska hinna knyta ihop säcken på ett så bra sätt som möjligt innan vi får påbörja en (troligtvis) lång väntan på fortsättningen i den andra säsongen.

 

Läs också: De minsta “Maktens ringar”-karaktärerna förklarar: “Harfoots är väldigt annorlunda”

 

Vad tyckte du om det sjätte avsnittet av “Maktens ringar”? Håller du med mig om att det är ett av de bästa och mest underhållande avsnitten hittills? Kommentera gärna nedan!

Du kanske också gillar