Hem Underhållning Ellen Bergström beroende av sin adhd-medicin med amfetamin

Ellen Bergström beroende av sin adhd-medicin med amfetamin

förbi admin
0 kommentar

Ellen Bergström, 32, har varit med i flera tv-program som ”Bäst i test”, ”Masked singer” och ”Mullvaden”. Tidigare har hon även skådespelat i flera svenska tv-serier som ”Elsas värld” och ”Partaj”.

Den senaste tiden har det dock varit tyst från Bergström. Nu förklarar hon varför.

Hon har gått på en adhd-medicin som innehåller lisdexamfetamin, som är ett slags amfetamin, och Bergström har blivit beroende av medicinen. Hon har därför rasat i vikt och mått väldigt dåligt den senaste tiden, berättar hon på Instagram.

Fick höra att den inte var beroendeframkallande

Det var i slutet av förra året som Ellen Bergström fick sin adhd-diagnos. För runt ett halvår sedan började hon med en adhd-medicin som innehåller ett slags amfetamin, trots att det är beroendeframkallande enligt Fass och att Ellen Bergström tidigare har varit beroende av alkohol.

Men Bergström fick höra från läkarna att adhd-medicinen inte var beroendeframkallande i så små doser, säger hon. Hon blev dock beroende bara av minsta dosen, enligt henne själv.

Fördubblade och tripplade dosen själv

Hon berättar att hon fick ett dopaminrus i kroppen av medicinen men efter ett tag avtog effekten. Bergström dubblade då dosen på egen hand.

– Jag ville ha mer så jag började ta två tabletter i stället för en och det funkade ju, säger Bergström.

– Sen började jag ta tre på en dag. Jag tänkte skitsamma, säger Bergström som samtidigt insåg att beteendet inte var hållbart i längden.

Varje dag tänkte hon att ”i morgon ska jag inte ta någon tablett”, men sedan gjorde hon det ändå.

Efter att ha tagit tre tabletter per dag i en vecka fick hon en kväll nog och gjorde sig av med alla tabletter, säger hon. Abstinensperioden som sedan följde var hemsk, berättar hon.

– Jag kunde knappt hålla ögonen öppna. Och det var mycket ångest också eftersom jag har en beroendeproblematik, och att jag nu fastnade i beroende igen, säger hon.

Bergströms kritik mot sjukvården

Nu mår Bergström bra igen och det är inte aktuellt för henne att ta några tabletter för sin adhd. Men hon är kritisk till hur hon har blivit bemött av sjukvården.

– Jag hade önskat att någon hade snappat upp det här tidigare, säger Bergström som har fått stort stöd av sin familj i kampen.

Du kanske också gillar