Hem Underhållning En trollkarls resa från hobby till heltidsjobb

En trollkarls resa från hobby till heltidsjobb

förbi admin
0 kommentar


År 2013 fick Douglas Nordenbelt frågan av sin mor om han inte skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Nu har han jobbat som magiker på heltid i nio år och är en av ett tjugotal personer i Sverige som kan leva på trolleri. Den minst sagt annorlunda företagsresan började redan 2006 med att han lärde sig några enkla trick på Youtube.

– Det var ingen som berättade vad jag skulle göra för att bli trollkarl på heltid. Så det gick ett halvår efter gymnasiet där jag i princip kastade bort mitt liv. Men sen fick jag ett samtal av Fritidsresor som ville boka mig med en veckas varsel till ett säsongsjobb, säger Douglas Nordenbelt.

Med det fick han resa runt i Europa och utföra 250 framträdanden. Uppdraget förlängdes med ett halvår i Teneriffa. Därefter fortsatte resan från hobby till arbete.

– Jag blev förälskad i trolleriet. Jag kände att det är här jag hör hemma, på scen där jag får underhålla människor, säger Nordenbelt.

För att synas och växa skickade Douglas ut tips till alla tidningar om att han skulle vara med i Nordiska mästerskapen i trolleri. Tipsen låtsades han komma från andra personer. På tävlingen kom han på en hedrande tredjeplats, av tre tävlanden. Med tiden tog företagsresan honom till tv-programmet Talang, där han varken gick vidare eller fick tv-tid. Året därpå, 2018, fick han frågan från Talang om han ville delta igen. Något han tackade nej till inledningsvis för att sedan ångra sig och åkte från Sölvesborg till Stockholm för att få ett rött kryss av Alexander Bard.

– Jag fick en sågning av Bard. Han sa att jag såg ut som alla andra trollkarlar och att jag gjorde korttrick som alla andra. När de sedan ringde mig och sa att jag hade gått vidare till semifinalen skrek jag så skärmen trillade. Det var en revansch, säger Nordenbelt.

Trots att det inte blev någon vinst i Talang så gav de tre fredagarnas live-tv på bästa sändningstid mycket. Douglas berättar att han lämnat sin telefon utanför scenen under en sändning. När han sedan plockade upp telefonen igen hade han fått 13 bokningsförfrågningar. Det är mer än han vanligtvis får på en månad.

– Det var mitt bästa år trollerimässigt, jag kunde leva min dröm. Jag hoppas att jag når en likadan topp en gång till i mitt liv. Jag hade gärna gjort om Talang-resan om det hade varit möjligt. Men nu ska de lägga ner programmet, säger Nordenbelt.

Tips från en trollkarl

Nu har den minst sagt rutinerade magikern hunnit med uppvisningar för fler än 150 000 personer i tio länder. Med det sagt har utvecklingen inte nått sitt slut. Douglas började öva på att ta en publik redan som barn när han trollade på sina morföräldrars spelkvällar.

– Bara för att man kan göra trick betyder det inte att man kan roa en publik. Mitt tips är att inte lära sig tusentals trick, många tycker att det är häftigt att kunna många. Du kanske bara behöver tio. En del av motivationen kan vara att lära sig nya trick och utveckla befintliga, säger Nordenbelt.

För att fortsätta utvecklas följer Douglas ett manus som ständigt uppdateras. Han tittar på inspelningar av sina uppvisningar och arbetar sedan fram bättre framträdanden där han arbetar med sättet han underhåller publiken.

– Jag förstår inte alla trick. Allt går inte ihop, och då bara njuter jag. Den känslan är underbar, säger Nordenbelt.

Du kanske också gillar