Hem Underhållning Evin Ahmad från Snabba cash stäms – stoppade film

Evin Ahmad från Snabba cash stäms – stoppade film

förbi admin
0 kommentar

Det var 2011 som filmen ”Ingen så fin som du” spelades in Uppsala. ”Snabba cash”-stjärnan Evin Ahmad, 32, då i början av sin karriär, spelar en av huvudrollerna i filmen som 31 januari 2022, elva år efter filminspelningen, hade premiär som hyr- och köpfilm på SF Anytime. Då med den nya titeln ”Cok me knaz”.

Men bara fyra dagar senare plockades filmen bort från tjänsten.

Nu stämmer produktionsbolaget Löving Produktion AB skådespelaren Evin Ahmad och menar att det är hon som har tvingat bort filmen från strömningstjänsten.

I dokument från Stockholms tingsrätt, som Expressen tagit del av, menar filmens skapare Johan Häll och Erol Sahindal att de ingått ett muntligt avtal med Evin Ahmad. Avtalet ska ha inneburit rättigheter till att visa filmen offentligt på bland annat olika strömningsplattformar.

Enligt dokumenten har Evin Ahmad ångrat sin medverkan och hävdar i sin tur att filmskaparna inte har haft något avtal med henne och att de därmed inte har rätt att visa filmen offentligt. 

I stämningsansökan yrkar produktionsbolaget på att de ska tilldelas samtliga visningsrättigheter och filmrättigheter till filmen.

”Evin verkar ha ångrat sin medverkan och hävdar att vi som producerat filmen inte har rättigheter att visa den. Alla involverade har ett muntligt avtal där överenskommelsen givetvis är att filmen ska visas offentligt på så många plattformar som möjligt. Dessutom har hon fått betalt för sin medverkan. Hon begärde även sin ersättning tidigare än tänkt, vilket hon fick. Och filmen som tidigare hette ’Ingen så fin som du’, står med på hennes egna cv hos hennes agentur”, skriver produktionsbolaget Löving Produktion AB i ett mejl till Expressen.

”Det här har skadat väldigt många personer som är oerhört ledsna och besvikna och det är mängder av arbete som ligger bakom filmen. För att inte tala om alla uteblivna intäkter”, fortsätter bolaget.

I Evin Ahmads cv finns ”Ingen så fin som du” med.

Foto: Skärmdump

Produktionsbolaget har skickat in tidigare konversationer med Evin Ahmad som bevis.

Foto: Skärmdump

”Uppenbart försök att dra nytta”

Evin Ahmad har tillsammans med sitt ombud, Jens Göthberg, lämnat in ett svaromål på stämningsansökan. Skådespelaren motsätter sig produktionsbolagets yrkanden och anser att talan bör avisas.

Vidare yrkar Evin Ahmad för att Löving Produktion AB ska ersätta henne för rättegångskostnaderna.

I svaromålet skriver man bland annat att ersättningen för filmen understeg den lägsta rekommenderade ersättningsnivån som gällde enligt Teaterförbundets kollektivavtal vid tidpunkten för inspelningen. De hävdar även att produktionsbolaget inte erbjudit någon ersättning i samband med att filmen visades på SF Anytime.

De menar vidare att det ”föreligger uppenbara oklarheter” gällande det muntliga avtalet mellan filmskaparna och Evin Ahmad och att avtalet skulle innebära ”en obegränsad rättighetsöverlåtelse”.

I svaromålet skriver de även att Löving Produktion AB registrerades i oktober 2021, drygt tio år efter det muntliga avtalet, och menar att Evin Ahmad aldrig haft något avtal med själva produktionsbolaget.

De hävdar även att Löving Produktion AB:s avtal med SF Anytime är ett ”uppenbart försök att dra nytta av Ahmads renommé i film- och tv-branschen” efter bland annat framgångarna med ”Snabba cash”.

Expressen har varit i kontakt med Jens Göthberg som inte vill ge några ytterligare kommentarer och hänvisar till Evin Ahmads agent.

Expressen har sökt Evin Ahmads agent.

Du kanske också gillar