Hem Underhållning Fares Fares om pappalivet, Boy from heaven och Zlatan

Fares Fares om pappalivet, Boy from heaven och Zlatan

förbi admin
0 kommentar

Skådespelaren om pappalivet, filmsuccén och mötena med Zlatan Ibrahimovic

Häromkvällen fick Fares Fares årets Achievement Award på Stockholm Film Festival.
49-åringen är mycket stolt över utmärkelsen.

– Det känns fantastiskt att få ett erkännande för karriären, so far. Det har man med sig i bagaget, det blir väldigt uppmuntrande att fortsätta göra roller, säger han.

Han får priset för det drygt 40-talet film- och tv-roller han gjort hittills, inklusive nya Tarik Saleh-thrillern ”Boy from Heaven” som hade galapremiär på filmfestivalen och går upp på biografer i hela Sverige fredag 18 november.

Precis som fotbollens Zlatan Ibrahimovic, har Fares Fares blivit ett banbrytande namn för många med invandrarbakgrund. Han kom hit som 14-åring från Libanon.

– Det är klart det är fantastiskt om det jag åstadkommit blir uppmuntrande för barn och ungdomar som har annan bakgrund än det man föreställer sig ska vara svenskt, även om för mig är alla de också svenskar, säger han.

– När jag började med teater och när vi gjorde ”Jalla! Jalla!” fanns det ju ingen plats för mig på någon teater. Det var bara så. Konstigt att de tankarna fanns för 25 år sedan. Jag kom ju aldrig in på scenskolan. Någon i juryn som jag kände lite sa ”den här killen är jättejättebra, men var ska han jobba någonstans?”. Det fanns inga roller för oss. Det är klart jag är stolt om jag har varit med och påverkat att det har ändrats.

Fares Fares.
Fares Fares.

”Allt i mitt dna, i mitt tankesätt, är svenskt”

Och likt Zlatan har du fått göra reklamfilm för Volvo. Mer svenskt än så blir det väl inte?

– Exakt. Jag är född i ett annat land, men man är det man känner sig som och det finns inget annat än svenskt i mig. Allt i mitt dna, i mitt tankesätt, är svenskt.

– Jag har faktiskt träffat Zlatan några gånger, genom vänner på någon restaurang. Vilken människa, han är fantastisk! Och nu har han kommit in i skådespelandet lite grann. Kanske står vi framför kameran tillsammans någon dag, vem vet?

(Zlatan har en hyfsat stor biroll mot massor av franska stjärnor i ”Asterix & Obelix: I drakens rike”, med biopremiär nästa år).

Zlatan i i ”Asterix & Obelix: I drakens rike”.
Zlatan i i ”Asterix & Obelix: I drakens rike”.

Fares Fares under inspelningen av ”Boy from Heaven”.
Fares Fares under inspelningen av ”Boy from Heaven”.

Missade röda mattan i Cannes

Nya filmen ”Boy from Heaven” hade världspremiär i våras på Cannesfestivalen, där den möttes av stående ovationer och senare vann manuspriset. På grund av försenat flyg, missade Fares Fares att få gå på röda mattan, trots blixtsnabb flygfärd från flygplatsen i Nice till helikopterplattan precis bakom festivalpalatset i Cannes.

Har du kommit över det?

– Ja, det har jag men… det var skitjobbigt och frustrerande när jag satt i helikoptern. Jag kommer nog inte över det helt och hållet förrän jag står där igen med en ny film i tävlingen. Det är ju inte så ofta man får göra en sådan grej.

Fares Fares och Tarik Saleh.
Fares Fares och Tarik Saleh.

Skrev rollen för Fares

I ”Boy from heaven”, en politisk och religiös thriller, spelar han en person i Egyptens underrättelsetjänst som får uppdraget att tillsammans med en student (Tawfeek Barhom) snoka kring vem som ska bli ny rektor vid Al-Azhar-universitetet. Underrättelsetjänsten vill inte låta vem som helst få det jobbet.

Vad lockade med filmen, förutom att åter jobba med Tarik Saleh, efter förra succéfilmen ”The Nile Hilton incident”?

– Att rollen har så många lager, att min rollfigur brottas med vad som är rätt eller fel, när han blir en pjäs i det här spelet.

– Tarik hade ju mig i åtanke när han skrev, det är ett fantastiskt manus.

Fares Fares.
Fares Fares.

”Kärleken till frun blir starkare”

Svenska eller internationella roller, den största skillnaden i Fares Fares liv under de senaste åren är att han gift sig med konstnären Clara Hallencreutz och att de har fått två barn, Ziggy, 3 år, och Tino, ett och ett halvt.

– Man blir ju förändrad. Kärleken till frun blir starkare. Nya känslor kommer fram, man lär sig en ny typ av kärlek man inte upptäckt förut, det gör en bättre som människa, säkert som skådespelare också.

Pojkarna är ju i den åldern när de kan riva ned halva lägenheten, eller hur?

– Det kan du ge dig fan på! Saker som kan gå sönder… de är numera högt upp i lägenheten.

Vad leker du med dem?

– Ziggy gillar mest att leka med djur av olika slag. Tino kan ju gå, men han gillar allra mest att bli buren. Eller att hoppa på mig (skratt).

Fares regidebut

Numera väljer Fares Fares roller lite annorlunda.

– Var ska filmen spelas in? frågar jag nu, innan jag ens läst manus. Speciellt när barnen är små, behöver de en så mycket.

Men närmaste tiden ägnar han åt sin regidebut ”A day and a half”. En långfilm gjord för Netflix.

– Det är en kärlekshistoria och ett kidnappningsdrama. Alexej Manvelov och Alma Pöysti har huvudrollerna, men jag har också en stor roll. Jag är nästan färdig med klippningen. Filmen kommer nästa år, när hänger på om det ska bli biorelease också.

Fares Fares med Clara Hallencreutz.
Fares Fares med Clara Hallencreutz.

FAKTA: Det här är Fares Fares

Namn: Fares Fares.
Ålder: 49.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustru, två barn.
Aktuell: På bio i ”Boy from heaven”. Och för att han fått Stockholm Achievement Award 2022.
Motivering till priset: Stockholm Achievement Award 2022 tilldelas en skådespelare vars rollprestationer imponerat och vars stora personlighet framför kameran alltid lyckas fånga publikens hjärtan. Med den djupa bekymmersrynkan – sammanbiten och bottenlöst hård – har han en rad råbarkade gestalter i bagaget. Men hans breda leende, charm och glimt i ögat vittnar om ett register som spänner långt vidare och en framställning alltid med bibehållen stor integritet. Nu har han även tagit steget in bakom kameran och vi ser fram emot att följa denna begåvade skådespelares vidare äventyr.

Du kanske också gillar