Hem Underhållning Fiktiv Martin Scorsese-film trendar på sociala medier

Fiktiv Martin Scorsese-film trendar på sociala medier

förbi admin
0 kommentar

Sedan 50 år tillbaka har gangsterfilmen ”Gonacharov”, regisserad av Martin Scorsese, varit i det närmaste bortglömd. Men något hände förra veckan då filmen – i vilken Robert De Niro spelar en diskoteksföreståndare som dras in i dödliga förvecklingar när han rekryteras som rysk torped i Neapel – över en natt blev ett trendande ämne på sociala medier över hela världen.

Enligt fans av filmen utgör ”Gonacharov” från 1973 Martin Scorseses och Robert De Niros allra finaste stund. Vissa går till och med så långt att ingen gangsterrulle över huvud taget kan mäta sig med den, inte ens ”Gudfadern”.

Saken är bara den att filmen egentligen inte existerar. Däremot är ”Gonacharov”, enligt Washington Post, en produkt av hundratals sociala medier-användares kollektiva ansträngningar som med åren kommit att utvecklas till en fiktiv film så verklig att många utanför skämtbubblan misstagit den för äkta vara.

Fröet till ”Gonacharov”-projektet ska ha såtts på mikrobloggen Tumblr redan 2007, varpå utvecklingen av den fiktiva filmen verkligen började ta fart tretton år senare på samma hemsida, då användarna började publicera intrigförslag, scenmanus och musik till den uppdiktade Martin Scorsese-filmen. Efter hand har sedan ”Gonacharov” även spridit sig till plattformar som Twitter och Tiktok där projektet till slut fångat även Martin Scorseses uppmärksamhet.

I ett klipp på Tiktok som publicerades av Martin Scorseses dotter Francesca i lördags skriver hon till sin pappa och frågar om han hört talas om nyheterna om Gonacharov”, varpå han textar tillbaka: ”Ja. Jag gjorde den filmen för flera år sedan.”

Till Washington Post säger medieprofessorn Jamie Cohen att ”Gonacharov”-trenden inte bara ska ses som ett skämt eller som ett försök att föra ej initierade bakom ljuset, utan som ett tecken på ett nymornat intresse för äldre tiders internetkultur i allmänhet och Tumblr i synnerhet. Något som aktualiserats bland annat mot bakgrund av Elon Musks övertagande av Twitter.

– Tumblr var den perfekta platsen för att detta att bli viralt, särskilt som så många har migrerat bort från kaoset på Twitter, säger Jamie Cohen.

Du kanske också gillar