Hem Underhållning Film sprids – påstås visa skott i trapphus i Fruängen | Nyheter

Film sprids – påstås visa skott i trapphus i Fruängen | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Våldsutvecklingen i Stockholmsområdet är stor och har intensifierats de senaste dagarna med flera skjutningar, ett mord och detonationer.

En av fredagskvällens skjutningar skedde i Fruängen i södra Stockholm.

Nu sprids en film som påstås visa våldsdådet inne i trapphuset. Interiören stämmer överens med Expressens bilder från fredagskvällen. Men de exakta omständigheterna kring filmen har inte gått att verifiera. Polisens presstjänst säger sig inte känna till filmen.  

Filmen, som delas på sociala medier och sprids bland annat av ett stort konto, visar hur en gärningsman skjuter flera skott mot en lägenhetsdörr. I beskrivningen till filmen påstås det att videon är inspelad i Fruängen på fredagskvällen. 

Efter att skotten avlossats flyr skytten och personen bakom kameran, och klippet avslutas. 

Vill ha trofé

Kriminologen Sven Granath talar generellt om fenomenet att filma ett brott – och tror att det handlar om en troféjakt. Förut kunde det ta sig i uttryck genom att gärningspersoner tar med sig något föremål som tillhör offret – nu är det mer digitalt.

Att filmerna ska få spriding i sociala medier tror Sven Granath inte är den primära avsikten.

– Det kanske inte är meningen men den risken är man beredd att ta eftersom man tycker det är så viktigt att kunna visa upp den här trofén.

Att filmerna kan vara en hjälp för polisen är också en risk man är beredd att ta, säger Granath. I vilket utsträckning spridna filmer hjälper polisen varierar dock väldigt.

– Det är väldigt olika, om man hör röster är det så klart en större hjälp.

”Tvivlar på att det är en slump” 

SVT-journalisten Diamant Salihu, som skrivit boken ”Tills alla dör” om gängkonflikterna i Järvaområdet och bevakar gängkriminalitet i Stockholm, säger att han tidigare sett hur gärningspersoner själva dokumenterar sina brott.

– Jag har sett videor när man förnedrar rivaler och liknande. Här är det snarare att man litegrann vill visa hur duktig man är, frågan är vem man vill ska se det här, säger Diamant Salihu.

Att videon sprids på sociala medier tror han inte är en tillfällighet.

– Jag tvivlar på att det är en slump att den spridits runt.

VET DU MER? HAR DU BILDER?

• Kontakta Expressen på [email protected] eller skicka SMS/MMS till 0790643643.

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Polisens teori – därför sker skjutningarna och sprängningarna

Du kanske också gillar