Hem Underhållning Flickvännen höll känslosamt tal till Einár på Grammisgalan

Flickvännen höll känslosamt tal till Einár på Grammisgalan

förbi admin
0 kommentar

Rapparen Nils ”Einár” Grönberg vann årets hiphop och årets artist på Grammisgalan 2020, men fick på årets gala hedras postumt. Den 21 oktober 2021 sköts han till döds i Hammarby sjöstad.

Flickvännen Alexandra Torgrip höll ett känslosamt tal från scenen i Annexet i Stockholm, där hon hyllade Einár som musiker: ”När Nils skrev musik glittrade ögonen på han och orden bara föll på plats som det vore en självklarhet. Jag har tittat på när Nils skrivit sina mest populära låtar på mindre än 15 minuter och kunde komma ut från studion med 10 nya låtar på en kväll.”

Kritiserade politiker

Hon riktade också skarp kritik mot svenska politiker, som hon menar låtit gängvåldet pågå på bekostnad av förorternas invånare: ”Vi behöver ingen mer propaganda! Ni har fiskat tillräckligt med röster på bekostnad av våran sorg och våran smärta. Det räcker nu! Vi behöver se och känna sann empati, från hela maktväsendet. Politiker såväl som poliser. Vi vill se konkreta åtgärder och resultat, baserat på genuin kärlek för områdena och alla oss som bor där.”

Hon avslutade talet med en ömsint hälsning riktad till Nils ”Einár” Grönberg: ”Vila i frid min älskade. Vi saknar dig så mycket, och vi älskar dig ännu mer.”

Efter talet reste sig publiken unisont och applåderade en lång stund, innan Thomas Stenström tog vid och spelade låten ”Ser du månen”.

Åklagaren har meddelat en misstänkt

Nils ”Einár” Grönberg slog igenom 2019 med låten ”Katten i trakten”, då han var 16 år gammal. Låten debuterade med en sjunde plats på Sverigetopplistan och låg senare på listans förstaplats i tre veckor. Låten utsågs till Årets låt på P3 Guld 2020.

I början av maj 2022 meddelade åklagaren Marina Chirakova att en person var förhörd som skäligen misstänkt, alltså den lägre misstankegraden, för inblandning i mordet. Personen var dock inte häktad.

Nils slog igenom i musiken när han var 16 år. Han hann släppa 56 låtar och 4 album på lite mer än 2,5 år. För Nils var musik en del av livet. Det var lika naturligt som att andas äta och dricka. När Nils skrev musik glittrade ögonen på han och orden bara föll på plats som det vore en självklarhet. Jag har tittat på när Nils skrivit sina mest populära låtar på mindre än 15 minuter och kunde komma ut från studion med 10 nya låtar på en kväll. Hans öron var gjorda för att lyssna. Hans konst var gjord för att höras. Hans karaktär var gjord för att synas. Och med det gjorde han skillnad.

Men Nils var så mycket mer än sin musik. Nils var en människo-människa. Nils var ödmjuk och snäll. Nils gav så mycket mer än vad han nånsin fått och ville alla alltid väl. Finns inte ord nog för att kunna beskriva honom, inte ens litegrann. Nils var fortfarande bara en tonåring som gjorde sitt bästa och hans liv hade precis börjat. 19 år är inte lång tid men för Nils blev det en livstid.

Hittills i år har det skett 145 skjutningar, varav 26 stycken med dödligt utfall. Våra mammors tårar har blivit för vanliga. Våra barn dör och vi faller som dominobrickor en efter en. Vi behöver rädda våra barn och stoppa gatuvåldet. Och jag vill rikta mig direkt till alla våra folkvalda politiker, särskilt nu, inför valrörelsen som kommer.

Vi behöver ingen mer propaganda!

Ni har fiskat tillräckligt med röster på bekostnad av våran sorg och våran smärta. Det räcker nu! Vi behöver se och känna sann empati, från hela maktväsendet. Politiker såväl som poliser. Vi vill se konkreta åtgärder och resultat, baserat på genuin kärlek för områdena och alla oss som bor där.

Ikväll vill vi hedra alla själar vi förlorat till detta hemska våld. Och jag vill jag hedra fantastiska Nils, Nils Kurt Erik Einar Grönberg.

Vila i frid min älskade.

Vi saknar dig så mycket.

Vi älskar dig ännu mer.

LÄS OCKSÅ: Einárs flickvän på Instagram: ”Det här har krossat mitt hjärta”

LÄS OCKSÅ: Einárs mamma om sorgen efter sonens död

LÄS OCKSÅ: En person misstänkt för inblandning i mordet på Einár

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar