Hem Underhållning Författaren Hilary Mantel är död – blev 70 år

Författaren Hilary Mantel är död – blev 70 år

förbi admin
0 kommentar

Hilary Mantel föddes i Derbyshire i England 1952 och studerade under tidigare hälften av 1970-talet juridik för att sedan börja skriva historiska romaner under följande årtionde.

Mest känd blev hon för romantrilogin om Tudortiden i England ur statsmannen Thomas Cromwells perspektiv. Den inledande boken ”Wolf hall” vann Bookerpriset 2009 och uppföljaren Bringing out the bodies (svensk titel ”För in de döda”) tilldelades samma pris 2012. 2020 publicerades den avslutande delen ”The mirror and the light” (Spegeln och ljuset).

Förnyade en genre

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam menar att Mantel förnyade den historiska romanen.

– I böckerna om Thomas Cromwell, driver hon sin metod till perfektion. Den går ut på att göra det välkända osäkert igen, som det en gång var. Läsaren vet att Cromwell kommer att mista huvudet, men Cromwell anar det inte förrän det är alldeles för sent.

– Så lever vi med i Cromwells nu som i vårt eget – utan  säker kunskap om framtiden, säger Elam.

”Våra hjärtan är krossade”

Mantel var aktiv som författare i nästan 40 år och gav ut ett femtontal romaner, novellsamlingar och memoarer under sin karriär. Hennes första roman ”Every day is mothers day” utkom 1985 och handlar om hennes arbete som socialarbetare. Flera av hennes titlar har översatts till svenska och hon var även verksam som filmkritiker på The spectator och recensent åt flera tidningar både i Storbritannien och USA.

I ett uttalande på Twitter uttrycker hennes förlag Harper Collins sorgen över hennes bortgång.

”Våra hjärtan är krossade över vår älskade författare Dame Hilary Mantel och våra tankar går ut till hennes vänner och familj. Det här är en förkrossande förlust och vi kan bara vara tacksamma över det magnifika verken hon lämnar efter sig.”

Hilary Mantel blev 70 år gammal.

Du kanske också gillar