Hem Underhållning Fredrik Strage: Kanye West borde inspireras av Lana Del Rey

Fredrik Strage: Kanye West borde inspireras av Lana Del Rey

förbi admin
0 kommentar

Ibland önskar jag att Kanye West aldrig träffat Kim Kardashian. Han hade nog spårat ur ändå. Han hade säkert hävt ut sig lika bisarra lögner, glömt ta sitt litium (eller vilken medicin mot bipolaritet han nu äter) och kanske till och med försökt bli president, även om han inte gift sig in i världens mäktigaste medieklan.

Men färre hade lyssnat på honom. Inte för att Kim Kardashian på något vis underblåste vansinnet – hon har hela tiden tagit avstånd från konspirationsteorierna – men hennes extrema berömmelse blev lök på laxen.

Om Kanye West varit mindre känd skulle han haft färre ja-sägare omkring sig. Han hade kunnat fokusera på sin musik och fortsatt leverera mästerverk som ”My beautiful dark twisted fantasy”, ”Yeezus” och ”The life of Pablo”. Med lite tur skulle de senaste fem årens tålamodsprövande kaosskivor ha fått en redaktör.

I vintras tändes ett litet hopp hos mig när Kanye dejtade skådespelaren, designern och konstnären Julia Fox, vars kreativitet är lika spretig. Hon har dessutom varit dominatrix, en lämplig erfarenhet om man ska vara musa åt en megaloman. Romansen tog snabbt slut. Men en detalj gör att jag inte kan sluta tänka på den: tidigt i sin karriär hade Julia Fox ett förhållande med John Holland från den ockulta elektroniska duon Salem vars andra halva, Jack Donoghue, i somras dejtade Lana Del Rey.

Om ni tycker att den här texten börjar bli för häntextrig, eller anser att bara ytliga idioter bryr sig om popstjärnors kärleksliv, vill jag påpeka att Kanye West och Lana Del Rey är 2000-talets mest intressanta artister. Vilka de väljer att bli ihop med – och därmed påverkas av kreativt och emotionellt – är lika relevant att diskutera som vilka Virgina Woolf eller F Scott Fitzgerald valde att ligga med för hundra år sedan.

Lana Del Rey behöver inte fler Taylor Swift-duetter (som förra veckans sömnpiller) utan mer mörker och mindre mys.

Hur som helst blev jag glad när Lana Del Rey började dela bilder av Jack Donoghue och kalla honom ”babe”. Det var svårt att tänka sig en lämpligare musa. Lana Del Rey är inte i lika akut behov av hjälp som Kanye West, men hon har förlorat den noirnerv som gjorde hennes tidiga skivor speciella. Flammande pop om köttets lust och själens obotliga ensamhet har ersatts av tafatta countryballader om att mysa med kompisarna.

Ett förhållande med någon ur Salem – pionjärer i den narkotiskt demoniska och hiphopinspirerade genren häxhouse – skulle kunna vara den kreativa knuff som Lana behöver.

I början av tiotalet stod Salem på gränsen till ett bredare genombrott (de remixade Britney Spears, Jack Donoghue var med som låtskrivare på Kanye Wests ”Yeezus”) men gick vilse i kaos och gjorde comeback först 2020. Lana Del Rey är intresserad av såväl häxkonst som hiphop och uppskattar Salems white trash-estetik. I somras delade Donoghue en bild av sig själv och Del Rey utanför ett fängelse i Chicago. ”Family visit”, skrev han kryptiskt.

Lana Del Reys fans förfasade sig över att Salems första EP hette ”Yes I smoke crack”, över deras trasiga och pundiga look och över bilderna på Jack Donoghues Instagramkonto där han hånglade med en hund och med en man som påstods vara hans kusin. ”Låt Lana vara i fred, hon samlar material till sitt nästa album”, skrev ett mer optimistiskt fan.

Tyvärr verkar Del Rey och Donoghue, detta ”power couple of dark, twisted Americana” som Daily Mail beskrev dem, redan ha gjort slut. Förhoppningsvis hann de göra några låtar ihop. Lana Del Rey behöver inte fler Taylor Swift-duetter (som förra veckans sömnpiller) utan mer mörker och mindre mys.

En radikal lösning vore förstås att Lana gick på dejt med Kanye – så att hon inspirerades av hans kaos och han av hennes liberalism – men de matchar nog inte på Tinder.

Läs fler krönikor och andra texter av Fredrik Strage.

Du kanske också gillar