Hem Underhållning Gina Dirawi är tillbaka i SVT med Gina Dirawi lever och dör

Gina Dirawi är tillbaka i SVT med Gina Dirawi lever och dör

förbi admin
0 kommentar

SVT har hört av sig med jämna mellanrum, men Gina Dirawi har inte haft tid eller varit särskilt intresserad av att göra tv igen. 

Sedan kom frågan: Fanns det något hon gick runt och tänkte på som kunde bli ett tv-program?

Absolut, svarade Gina Dirawi och fortsatte: 

– Men jag tror inte ni kommer gilla vad det är jag tänker på. 

Det hon inte visste då: Hur dränerande processen att spela in ”Gina Dirawi lever och dör” skulle bli. 

Skratt har blandats med många tårar. 

Gina Dirawi, 31, lider av vad som beskrivs som allvarlig existentiell ångest. Känslorna har funnits hos henne under en längre tid, slagit rot och växt sig starkare.

Hon beskriver det så här: ”Att som vuxen ha vaknat upp och insett vad det innebär att vara människa och börjat ifrågasätta effekterna av hela sin självaste existens och önska sig att hitta ett bättre sätt.”

Bland konsekvenserna, säger hon: ”Att det alltid känts som att jag deltar i en pjäs jag inte alls förstår.”

Gina Dirawi är tillbaka med ”Gina Dirawi lever och dör” i SVT.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi vill inte se vår egen ondska”

I inledningen av ”Gina Dirawi lever och dör” förklarar Gina Dirawi att hon ”varje år ställer sig frågan: Ska jag verkligen leva ett år till på den här planeten?”. 

Hon fortsätter: 

– I mitt huvud är världen ond, människor är onda, jag är ond. Och det värsta av allt är att jag har tappat tron på att det går att göra något åt saken. 

För Expressen vidareutvecklar Gina Dirawi: 

– Alla jag har berättat det här för blir instinktivt lite rädda och tycker att det är för mörkt. Det är många som har frågat: ”Du tänker väl inte så här egentligen?”. Men jo, det är precis det jag gör. Det är underligt egentligen varför det är så i Sverige. I Nepal var det fullt rimligt att diskutera existentiella frågor och livet och döden, men i Sverige blir folk livrädda och tror att man är djupt deprimerad, säger Gina Dirawi och fortsätter senare: 

– Jag tror nog att vår trygga tillvaro och våra privilegier gör att vi inte ställs inför dessa tankar på samma sätt. Vi har det för bekvämt och tror faktiskt att det är vår rättighet att vara så här bekväma. Djur, natur, människor – allt kan utnyttjas och göras illa, bara vi har det bra. Vi vill inte se vår egen ondska, och vi vill inte överge den, för den ger oss privilegier. Vi vill leva i en bubbla.   

”Gina Dirawi lever och dör”

# Dokumentärserie på sex avsnitt med premiär 22 maj i SVT Play och SVT. Avsnitten spelades in 2021 och i början av 2022.


# I serien tar Gina Dirawi upp sina existentiella frågeställningar och söker lösningar på hur hon ska förhålla sig till världen vi lever i.


# I de sex avsnitten träffar Gina Dirawi bland andra Björn Natthiko Lindeblad och Nepals högst uppsatta schamaner samt reser till Katmandu och ett nunnekloster. Dirawi dansar även med dervischer I Turkiet och besöker en traumaforskare. 

Det är så klart en sak att ha den existentiella ångest som du beskriver, men en helt annan sak att ta ett beslut om att visa upp den sidan av sig själv i tv. 

– Det är som att jag pendlar mellan två personer. En som inte är bekväm med att vara sårbar och öppen, och en som tycker att det är nödvändigt om det är för en viktig fråga eller ett större ändamål. Jag tycker inte serien egentligen handlar om mig. Absolut genomgår jag en resa, men det handlar om en större fråga och dess effekter, som jag tror många kan spegla sig i. 

– Här var det verkligen en situation där jag kunde ta upp ett ämne som sällan diskuteras i medier. Speciellt kopplingen existentiell ångest och PTSD och ärvt trauma. I och med att jag höll på med mitt album där jag redan hade börjat tillåta mig själv att dissekera frågan så var det ett naturligt steg att även göra serien. 

– Samtidigt var jag väldigt noga med att det var viktigt att man fick hjälp av serien, och att man tog frågan på allvar, för den är allvarlig.  

”Gina Dirawi lever och dör” har premiär 22 maj i SVT

Gina Dirawi andas ut och tar ny sats: 

– Jag var omringad av mycket oförstånd, vilket fick mig att känna mig ensam och främmande. Alla går med att det är så här det här. ”Vi ska gå till jobbet och sedan är det någon afterwork, sen ska det konsumeras varor och serier”. Små hitte-på-grejer. För mig har det alltid känts som att jag deltar i en pjäs jag inte alls förstår. Lite halvt dissociativ med verkligheten.   

– Det var till och med krångligt att få de som jobbade med programmet att förstå eller relatera ibland. Det var många vändor och med Covid ändrades mycket. Men jag sa det redan från början: Om man börjar med att etablera min världsbild, och jag får utsättas för massa saker som ifrågasätter min världsbild, så kommer något hända, men jag trodde aldrig det skulle sluta där det gjorde.  

Det som blir tydligt med serien är att det här är ett slags konstant tillstånd i ditt liv som inte bara beror på en enskild händelse. Jag tänker att det här har begränsat dig, men att det kanske också varit en förutsättning för den person som du faktiskt är? Finns det något positivt i allt detta?  

 – Ja, det finns jättemycket positivt. Jag tror att de flesta som tänker så här naturligt söker sig till det icke-normativa, och det i sig är väldigt berikande. Det är ju en nyfikenhet och lust som gör att man hamnar på platser och möter människor som man annars inte skulle möta. Man får en väldigt stor palett av världens syn på saker. 

– Jag tror också att det blev värre ju äldre jag blev, för ju mer man vaknar inför vad det innebär att vara människa… man är fast i ett kapitalistiskt system som man inte kan bryta sig ur, man ska konsumera eller konsumeras… tryckas ner eller trycka ner… vi har alla fötts in i detta monster och idén om att man kan göra gott är så minimal i jämförelse med hur mycket lidande man skapar. 

Ett citat ni använder i serien är ”there is a fine line between madness and mystic”. Alla tittare kommer förstås ha olika ögon på och inte vara lika öppna för det som du pratar om och testar på i serien. Känslan är att även du kunde känna ”vad är det här” och att vissa saker är ganska bisarra.   

– Gud ja. Jag tänker ju också: ”Gina Dirawi, varför tror du att du ska hitta svar hos de här människorna?”. Även om jag ändå hoppas. Det här är inte den första schamanen jag gått till, utan en i raden av många. Men varför inte? Ibland får man små nyanser av svar, men ja, ibland blir det fel.   

– Du vet, när jag står med de där häxorna och de har målat upp att jag ska få vara med om något extra och jag bara blir mer och mer less på att jag står och fryser under ett träd… det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig, haha.  

”När jag sjunger eller verkar i någon typ av konstform, så är jag i mitt rätta element”, säger Gina Dirawi.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om man känner att man är ensam i sin egen gemensamhet blir det väl naturligt att vara nyfiken på det som är det motsatta, och då kommer man dit med en förhoppning om att ”det här kommer lösa allt”. Sedan visar det sig att det bara är att stå under ett träd och frysa.   

– Verkligen, haha. Sedan står man där som en idiot under trädet och inser att det verkligen inte finns en snabb lösning på något.   

Samtidigt blir man väldigt glad av att se de där människorna och inse att de verkligen tycker att deras grej är grejen.   

– Jag vet. Jag avundas det.   

Du nämnde att ditt album och serien går hand i hand. Serien kan du släppa på ett annat sätt än skivan, eftersom du ska turnera med den i sommar. Hur känner du inför det?   

– Bara roligt. När jag sjunger eller verkar i någon typ av konstform så är jag i mitt rätta element. Där hittar jag tydlighet och glädje.   

– Både att ta upp dessa teman i serien och med plattan var ju otroligt befriande på ett sätt. Jag har insett att det bästa sättet att döda något som känns laddat är att ta det till ytan och spräcka hål på det. Då blir det inte så laddat längre, och man inser att det är många som känner likadant. Jag är inte den första eller sista på jorden som har tänkt dessa tankar, jag är inte unik överhuvudtaget. Det är nyttigt att veta.  

Dirawi gjorde comeback som programledare på Guldbaggegalan.

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I serien tar du upp ärvt trauma och PTSD i samband med det är det som att alla känslorna trillar ur dig på en och samma gång.   

– Du vet hela samtalet med psykologen Shefali Tsabary… hon var den första som förstod vad jag pratade om. På ett sätt var det ett slags uppvaknande, men sedan ska man processa allt också.   

Det är en sak att vara där i stunden till att en månad sedan vara i ett slags analytisk självmedvetenhet?   

– Absolut.   

Nu då, hur känner du nu och hur mår du?   

– Vi har klippt programmet fram till april. När jag såg allt när jag kom hem så sa jag direkt att det här är en serie om PTSD och trauma, men det har varit jättesvårt att sitta i klippningen och bearbeta allt.  

– Jag tycker att mitt förhållningssätt till livet har blivit väldigt annorlunda, speciellt i det att det inte finns snabba lösningar och att ingen bär på svar, men hur det ska se ut har inte riktigt landat ännu.   

Det får jag nästan hoppas, för i så fall hade väl den nya modellen var dömd att krascha nästan direkt.   

– Exakt. Jag är på en plats där det som kommer får komma och det som händer får hända. Som jag sa innan, det verkar vara så att ingen har koll på något. Så då behöver väl jag inte ha det heller, haha. 

Du kanske också gillar