Hem Underhållning ”Goblin mode” kan bli årets nya engelska ord

”Goblin mode” kan bli årets nya engelska ord

förbi admin
0 kommentar

Vad betyder det att ge sig in i samma tillstånd som en vätte, det vill säga ”Goblin mode”? Lever vi i metaversum och vem stöttar du genom hashtagen #Istandwith?

Enligt Oxford languages, organisationen bakom lexikonet ”Oxford english dictionary”, är dessa tre ord relevanta för 2022 på olika sätt. Så här definieras dem:

”Metaverse”

”I metaversum ser vi ett framtidskoncept som gjorts folkligt tillgänglig. Från att hybridjobba i en virtuell verklighet, till debatter om etik och att en komplett verklighet online blivit genomförbar”.

Enligt Oxford languages fyrdubblades användningen av engelska versionen av ordet i oktober 2022 jämfört med samma period förra året.

”#Istandwith”

”Hashtagen uppmärksammar aktivismen och uppdelningen som karaktäriserat det här året, från kriget i Ukraina till rättegången Depp mot Heard. Det här ‘ordet’, som myntades i sociala medier för att visa stöd för en sak eller en person, kan ofta bidra till dispyter med sin polariserande natur.”

”Goblin mode”

”Ytterligare ett relativt nytt koncept som grundar sig att vägra rätta sig efter samhällets förväntningar och i stället göra vad man själv vill. Tidigt användande av ordet går tillbaka till 2009/10, men sedan vi kom ut från karantän och nedstängningar har frasen myntats som en vägran att återgå till det normala.”

”Goblin mode” härstammar från ett inlägg på Twitter som falskt påstod att skådespelaren Julia Fox ska använt frasen i samband med att hon och artisten Kanye West avslutade sitt förhållande tidigare i år.

Upp till allmänheten

Oavsett om kunniga inom lexikografi föredrar att vägra samhällets normer likt en vätte eller att koppla upp sig till ”metaverse” så är det slutgiltiga beslutet upp till allmänheten. För första gången låter således organisationen utomstående rösta på sin favorituttryck och vinnaren kommer att utses i december.

Ordbokskonkurrenten ”Collins dictionary” har däremot, utan omröstning, redan utsett årets nya ord i form av ”permacrisis”, en sorts permanent kris som definieras som ”ett tillstånd av kontinuerlig instabilitet och osäkerhet”. Ordet utsågs efter ett år präglat av bland annat krig och ökade levnadskostnader.

Du kanske också gillar