Hem Underhållning Grattis David Fincher 60 år! | MovieZine

Grattis David Fincher 60 år! | MovieZine

förbi admin
0 kommentar

Den Oscarsnominerade filmskaparen fyller jämnt idag och vi gratulerar genom att uppmärksamma hans imponerande meritlista.

Med ständig konkurrens på biografernas repertoarer så är det inte lätt att bara göra sig ett namn som regissör men också finna sin personliga stil som tilltalar publiken. Där är David Fincher tveklöst en av de som lyckats med båda.

 

Han startade som framgångsrik regissör för musikvideos på 1980-talet och jobbade med popstjärnor som Sting, Aerosmith, George Michael och inte minst Madonna vars videos för ”Express Yourself” och ”Vogue” båda gav honom en MTV Video Music Award.

 

Hans filmdebut kom med den problemtyngda ”Alien 3” (1992) som är den enda film han idag undgår att prata om och som kanske mest saknar hans karaktäristiska stil, troligen på grund av producenter som ska ha lagt sig i lite för mycket.

 

Hans andra film ”Seven” (1995) blev dock en framgång hos såväl publiken som kritikerna och introducerade oss för Finchers mörka, råa stil som passade perfekt in på mitten av 1990-talet. Den återkom i ”The Game” (1997), ”Fight Club” (1999), ”Panic Room” (2002) och ”Zodiac” (2007) med blandat resultat även om ”Fight Club” i efterhand blev en uppskattad kultfavorit.

 

I ”Benjamin Buttons otroliga liv” (2008) jobbade han för första gången med aningen lättsammare, romantiskt material vilket resulterade i hans första Oscarsnominering för Bästa regi. Han nominerades för samma pris för hans nästa film, ”The Social Network” (2010), som dessutom gav honom en Golden Globe och liksom ”Zodiac” chansen att arbeta med verklighetsbaserat material.

 

Hans remake ”The Girl with the Dragon Tattoo” (2011) blev inte den framgång man väntat men publiken strömmade däremot till ”Gone Girl” (2014). I samma veva började Fincher även jobba med TV som regissör och exekutiv producent för bland annat ”House of Cards” (2012-18) ”Mindhunter” (2017-19). Den tidigare nämndas pilotavsnitt gav honom en Emmy för bästa regissör i en dramaserie.

 

Fincher senaste film, ”Mank” (2020) var också en biopic och resulterade i hans tredje Oscarsnominering. Tidigare i år avslutande han inspelningen av hans kommande film, ”The Killer”, med Michael Fassbender och Tilda Swinton.

 

Han är influerad av regissörer som Alfred Hitchcock, Martin Scorsese, George Roy Hill och Alan J. Pakula. Hans metod inkluderar allt från intensiv research till många, långa omtagningar. Han använder sig av iögonfallande kameraknep som tittning och panorering, och teman som martyrdom, alienation och avhumanisering i sina filmer.

 

Fincher fortsätter att underhålla, fascinera och skrämma oss med sina originella filmer. Med 60 år fyllda kan vi bara säga grattis, tack och skål för en fortsatt karriär vi ser fram emot!

Du kanske också gillar