Hem Underhållning Greta Schüldt: Ingen säger att det är mysigt att klimatsnåla

Greta Schüldt: Ingen säger att det är mysigt att klimatsnåla

förbi admin
0 kommentar

Jag är inte en särskilt politisk människa, vilket jag mycket väl vet är en omskrivning för att vara en privilegierad människa, men det är sanningen. Jag kommer alltid att välja en roman framför en fackbok och en bokrecension framför en debattartikel. Jag ser på den verkliga världen, nyhetsvärlden, och vänder mig bort från den, in i kulturen, konsten och fiktionen. Jag väljer ständigt det lilla livet. Det är slött, det är osolidariskt och det är för att vi är så många som gör just det som mänskligheten på hundra olika parallella plan håller på att gå under.

Eller?

Hanna Johansson skrev i somras i SvD (27/7), apropå Ulf Kristerssons uttalande i klimatfrågan om att hans ”mål inte är att människor ska ställa om sina liv”, om fenomenet livsstil. ”Tänk om klimatomställningen innebar ett liv fyllt av mer skönhet och njutning?” frågar hon sig, för verkar den livsstil vi vant oss vid i välbärgade länder och klasser verkligen göra oss lyckliga? Kan det finnas andra värden i livet än övertidsarbete, konsumtion och flygresor? Vad skulle hända, inte bara med klimatet utan också med själen, om vi faktiskt tvingades ställa om?

I kontrast till konstant produktion, konstant konsumtion, överfulla kalendrar, flygresor, banklån, utbrändhet och antidepressiva låter asketism inte tråkigt, utan lockande

Och tänk om vi inte ens tvingades, utan om vi ville. Jag förstår att omställningen inte blev någon valfråga, för ingen politiker lyckades lyfta fram minsta lilla positiva aspekt av att leva mindre, behöva mindre och önska sig mindre. Ingen kunde föra fram budskapet att det finns något mysigt, något förbrödrande och meningsskapande, i att som samhälle spara, snåla och hålla igen. Att det kan frigöra sådant som människan i senmoderniteten tycks lida akut brist på, som tid, eller lugn och ro.

Roland Paulsen skrev i DN (5/9), också det apropå Ulf Kristerssons uttalande, om omställningens frånvaro i valrörelsen: ”Att låta bli att pressa jorden mot undergång med maximal tillväxt framstår som så tråkigt, som ett asketiskt pandemiliv.” Men i kontrast till konstant produktion, konstant konsumtion, överfulla kalendrar, flygresor, banklån, utbrändhet och antidepressiva låter asketism inte tråkigt, utan lockande. När äldre generationer berättar om hur de uppmanades att spara el under oljekrisen 1973 låter det inte som ett skräckexempel på en förmyndarstat, utan som ansvarstagande. En stillsam tävling som alla deltar i, tillsammans och för allas bästa.

Flygplatser är fula och att handla kläder på nätet är allt annat än en sinnlig upplevelse, det är mina fakta, och de gör det enkelt att avstå

Det var inte riktigt sant som jag skrev att jag inte är lagd åt det politiska hållet, det är jag nog, jag tycker bara att allt som har med den stora världen att göra känns så hopplöst. Jag flyr in i fiktionen för att jag där åtminstone kan intala mig att det hemska som sker är påhittat, och dessutom mer subtilt skildrat än i den genomvulgariserade verkligheten.

Det är därför en klimatomställning på närmast estetiska grunder lockar mig, som ett alternativ för oss som är för lata och dumma för att fullt ut förstå vetenskapens rön. Det kan tyckas ytligt och lite fånigt, men effekten blir väl i slutändan densamma som om jag ställt om tack vare fakta i frågan? Flygplatser är fula och att handla kläder på nätet är allt annat än en sinnlig upplevelse, det är mina fakta, och de gör det enkelt att avstå.

Kanske är det den omställningen, den som syftar till mer av det lilla livet – som vi alla vet är det stora livet – som kan vinna popularitet. I alla fall har den gjort det hos mig. Jag känner lättnad vid tanken på att slippa flyga, slippa hänga upp mitt värde på mina konsumtionsvanor, slippa arbeta tills jag blir utbränd. Jag vill inte klättra, jag vill vila. Jag vill ha politiker som säger att det är önskvärt att vi som samhälle vilar. Läs en roman, gott folk, ska de säga, laga en gryta, gå ut i skogen. Det är inte för ditt bästa, utan för världens.

Läs fler texter av Greta Schüldt, till exempel om att möta Mahlers spöke i Berwaldhallen

Du kanske också gillar