Hem Underhållning Hans Magnus Enzensberger har avlidit

Hans Magnus Enzensberger har avlidit

förbi admin
0 kommentar

Den tyske författaren Hans Magnus Enzensberger har avlidit, 93 år gammal. Han var en av de verkligt tongivande unga som steg fram i Tyskland efter andra världskriget, och medverkade tillsammans med bland andra Günter Grass i ”Gruppe 47”.

Under 50-talet var han verksam som förlagsredaktör på Suhrkamp och under 60-talet engagerade sig Enzensberger i en rad tyska och internationella tidskriftsprojekt. Han debuterade som poet och skrev en roman, men det var snarare som essäist och ironisk reporter han blev en internationellt känd intellektuell.

I böcker som ”Ack, Europa” (på svenska 1988), ”Till det normalas försvar” (1992) och ”Inbördes krig” (1993) tog han tempen på samtiden, ständigt nyfiken på den politiska utvecklingen i Europa. Under Arne Ruths tid som kulturchef skrev han en rad uppmärksammade artiklar i DN, inte minst reportageserien ”Svensk höst”, som ingår i boken ”Ack, Europa”.

Hans Magnus Enzsensberger var en radikal och engagerad intellektuell, men alldeles för klok och egensinnig för att kunna fästa en lämplig etikett på. Därför blev han också, enligt tysk press, som ung valp utesluten ur Hitlerjugend.

Du kanske också gillar