Hem Underhållning Här laddar fansen inför Kiss konsert på Scandinavium

Här laddar fansen inför Kiss konsert på Scandinavium

förbi admin
0 kommentar

William Kilander såg Kiss under deras första konsert i Scandinavium 1976. Då var han bara 10 år.

– Jag var veteran redan då och hade sett både Sweet, Deep Purple och Thin Lizzy. Men det var någon pusselbit som fattades. När jag såg omslaget till deras första skiva en aprillördag 1974 föll jag bara pladask. Jag gick på konserten med min granne som var fyra år äldre. Jag minns mest att alla ställde sig på stolarna och jag ramlade, men min granne fick tag i mig, säger han när GP träffar honom och kompisen Magnus Fredriksson på en förfest på Hard rock café under onsdagseftermiddagen.

För Magnus Fredriksson dröjde det till 1980 innan han såg bandet, men på samma arena. Sedan dess har Kiss blivit en livslång passion. Han har sett dem i alltifrån London till Las Vegas och till och med på en kryssning i Karibien. Han har redan varit med på alla gig i Skandinavien den här vändan och i kväll ser han sin åttionde spelning med Kiss.

– Kärleken till Kiss är enorm och den har varit det sedan man var elva år. När jag såg dem första gången var jag tolv år. Pappa körde mig till Scandinavium och släppte av mig och så fick jag gå in själv och se konserten. Det var jättehäftigt.

Vad är det med Kiss som lockar så mycket?

– Det är kombinationen av allt. Grunden är ju musiken, men sen är det att de är ett intressant band som har haft sina med- och motgångar. Från början trodde folk inte på dem änna, till och med skivbolaget tyckte att ”ska ni inte strunta i det här med sminket?”. Men de stod på sig och i slutändan har de blivit vinnare, säger Magnus Fredriksson och William Kilander fyller i:

– Från början, när man var tio, var det mest det visuella, sminket. När jag var liten var Kiss töntigt i mångas ögon, så man fick verkligen stå på sig. Men sen blev det ju musiken som var det främsta.

Fick gå upp på scen med Kiss i Stockholm

Deras Kiss-relaterade minnen är många. William Kilander och Magnus Fredriksson visar upp bilder de tagit med bandet genom åren.

– Mitt bästa minne är nog 1996 när de återförenades och tog på sig sminket igen. Det var också i Scandinavium och riktigt bra, säger William Kilander.

Magnus Fredriksson har en händelse som ligger närmare i tiden färskt i minnet.

– I Stockholm i lördags var jag med om en helt absurd sak. Några jag känner gifte sig på scen med Kiss som vittnen och de bad mig gå upp på scen och filma det. Så jag är en av få som varit på scen med Kiss. Det var helt galet.

Tröttnar du aldrig på att se dem?

– Nej, det tycker jag inte att man gör. Däremot så vet jag ju allt som kommer hända på en konsert, så för mig är det inga överraskningar. Men nu efter pandemin så är det bara en lycka att allt är lite som normalt igen, att man får leva i nuet och vara glad.

”Ha med er korv”

Magnus Fredriksson är helt övertygad om att showen under onsdagskvällen kommer överträffa alla förväntningar.

– Det kommer bli helt fantastiskt. Vad vi kommer se är ett jättebra band 2022. De har kommit upp i ålder men de levererar en härlig show och bra musik. Det kommer smälla mycket. Ett råd är väl att ha med sig korv, för det kommer vara mycket eldar och så. Nej men faktiskt, är man nära så känner man värmen av elden. Så det är otroligt att Paul Stanley och Gene Simmons fixar det där.

För många av fansen blir det sista gången de ser Kiss, som nu är ute på sin sista världsturné. William Kilander räknar med att det blir så för honom.

– Jag ska bara njuta av åkturen.

Magnus Fredriksson är dock inte helt säker på att det verkligen är det sista vi ser av Kiss.

– Jag tror att de kommer dö med sina boots på sig. Kolla på Paul McCartney, han fyllde 80 här nu och turnerar fortfarande. Vem vet – om två, tre år kanske det kommer ett nytt erbjudande att komma till Europa. Har de bara hälsan så är jag inte helt säker faktiskt.

LÄS OCKSÅ: Här är artisterna på Göteborgs kulturkalas 2022

LÄS OCKSÅ: Stor guide: sommarens konserter i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Rekordung publik när Laleh firar sin födelsedag på Ullevi

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar