Hem Underhållning Här svarar Anders Eldeman “MR Melodikrysset” på frågor han fått från publiken genom åren – Melodikrysset

Här svarar Anders Eldeman “MR Melodikrysset” på frågor han fått från publiken genom åren – Melodikrysset

förbi admin
0 kommentar

37 år i lyssnarnas tjänst på Sveriges Radio

 Att Anders Eldeman bestämt sig för att lämna Sveriges Radio efter 26 år stämmer ju men bara till en viss del. Anders har jobbat på Sveriges Radio längre än så.

– Jag började så smått att göra inslag på Radio Stockholm för Gunnar Sandstedt i hans ”Seniorpuls” redan 1985. Han lät mig hålla på och lärde generöst upp mig i radio från grunden. Utan honom hade jag fortfarande suttit hemma och gjort radioprogram med mig själv som enda lyssnare. Tack Gunnar! 37 år har märkligt nog gått sedan dess. Var tog åren vägen? Jag har haft så roligt hela tiden att jag inte märkt att tiden gått.

Många undrar ju vad Anders skall göra nu? Om han har framtidsplaner eller om han har tänkt sig att dyka upp någon annan stans.

– Jag skall ha ett långt sommarlov till och börja med. Jag och min Anna skall vara ute på Rånö i Stockholms södra skärgård så om jag kommer synas någonstans så är det på deras uteservering eller som metare i en roddbåt vi har där ute! Bäva månde abborrarna!

Att sluta som programledare för Melodikrysset väcker så klart känslor och om det är något Anders vill vara noga med så är det att berätta för alla lyssnare hur mycket de betytt genom åren.

– Jag är otroligt rörd och tacksam över alla fina meddelanden, kommentarer och all uppmärksamhet jag fått sedan nyheten kom om att jag slutar på Sveriges Radio. Jag är även väldigt förväntansfull inför min längsta semester någonsin. Jag har faktiskt arbetat alla sommarlov sedan jag var 12 år. Tro det eller ej.

Nu börjar en ny era för Melodikrysset när Annika Jankell & Anna Charlotta Gunnarson tar över

Nu börjar en ny era för Melodikrysset och en ny duo, Annika Jankell & Anna Charlotta Gunnarson, tar över i augusti 2022. Anders Eldeman har ju vid tidigare tillfällen berättat hur glad han blev över att det blev just Annika och Anna Charlotta som tar över även om han själv inte har varit den som beslutat om vem eller som i det här fallet vilka efterträdarna skulle bli. Däremot vill Anders gärna passa på att skicka med ett tips eller snarare ett råd som han själv fick en gång.

– Jag fick själv rådet av Melodikryssets tidigare programledare Bengt Haslum. Han sa: ”Lär dig bara skillnaden mellan Lodrätt och Vågrätt så kommer det gå bra!” Och det har det ju gjort!

Att ägna sig åt underhållning berättar Anders har alltid varit den väg han sett framför sig. Men något som kanske alla inte känner till är att han egentligen ville bli skådespelare.

– Underhållning är det finaste man kan ägna sig åt tycker jag. Fast jag trodde alltid att jag skulle bli skådespelare. Tänk att mitt i krig, börsras och elände, i bästa fall, få folk att glömma vardagen en liten stund. Povel Ramel har sagt att ”Tramset är viktigt!”. Även om varken jag eller han har sysslat med trams så förstår jag precis vad han menade.

Frågor som Anders har fått genom åren från publiken och lyssnarna har inte helt oväntat varit rätt många. Så här nedan har Anders samlat ihop så många han lyckats spara och svarar på allt mellan himmel och jord.

Här är lyssnarnas frågor till Anders Eldeman

Vilka är dina favoritkomedienner?

Annika Andersson, Dagmar Ebbesen, Birgitta Andersson, Christine Meltzer. Lili Ziedner, Hjördis Petterson och Mae Bush bland andra.

Vilka är dina favoritkomiker?

–       Helan & Halvan, Tommy Cooper, Benny Hill, Henrik Dorsin, Johan Ulveson och givetvis härliga Thor Modéen!

Vilka har varit dina förebilder inom yrket?

–       Lennart Hyland (den allra störste), Ulf Elfving och i TV Fredrik Belfrage och Lasse Holmqvist. Alltid pålästa och avspända med ett bra språk och en artig stil. Man skall ju sikta mot månen så kanske man i bästa fall når skogsbrynet.

Du har varit programledare i många år. Vad har du lärt dig av ditt jobb?

–       Hur lång en minut är! Prova att kallprata om något vettigt i vad Du tror är en minut. Kolla sedan hur många sekunder det blev! Då förstår du hur svårt direktsänd radio är. Sådant måste sitta i bakhuvudet när det är direktsändningar med publik! Kan man det är det bara att åka med och ha roligt själv.

Vad har varit det svåraste i ditt yrke?

–       Att hålla stilen och samtidigt förnya sig.

Vad har varit roligast i ditt yrke?

–       Att i bästa fall få bidra till att få lyssnare på gott humör en liten stund. Jag har nästan fått vara julvärd 52 veckor om året!

Lider du av att bli igenkänd?

–       Tvärtom! Jag njuter av det varje gång det händer! Kom fram bara!

Det blir som en ny era för dig och ett friare liv väntar. Vad har du för drömmar nu?

–        Jag har redan fått allt och mer därtill av Livet så har jag blygsamma förhoppningar om roliga möten med människor, att kunna ta en sista-minuten-resa, få gå på fest en fredagskväll och att Anna och jag får vara hyggligt friska.

Är du duktigt på återvinning?

–       Om det är något jag är bra på så är det just det.

Vad gör du mer för klimatet?

–       Jag återvinner så mycket jag kan och undviker att flyga, har ingen bil och tar hellre tåget om möjligt. Jag hatar plast och engångsprodukter! Om möjligt så väljer jag närodlat och ekologiskt! Jag stoppar själv hålen i mina strumpor, lagar mina kläder och saker om de går sönder. Jag släcker alltid lyset i de rum där jag inte är och slösar inte på vatten. Jag återanvänder emballage, kassar och okynnneshandlar inte med mera. Detta är så viktigt och Greta Thunberg är min idol! Snacka om Girl-Power!

Vilket är ditt tydligaste karaktärsdrag?

–       Jag skjuter upp allting så länge det bara är möjligt. Och sedan lite till!

Vilken av dina egna egenskaper beklagar du?

–       Jag är tyvärr fruktansvärt morgontrött eftersom jag sedan födseln är nattmänniska. Skrattmusklerna får ofta motion, men tyvärr inte de andra.

Vad är din favoritsysselsättning?

–       En ledig dag under duntäcket med hämtmat och fem-sex osedda engelska deckare. Men är det sommar och sol är jag helst i skärgården. Då gäller att fiska, bada, promenera i skogen och plocka svamp och bär. En dag på sjön i roddbåten med matsäck är underbart! På kvällen gör jag en brasa och grillar korv och äpplen!

Vad gör du för sällan?

–       Inhopp på TV.

Vilka är dina favoritfilmer?

–       Peter´s friends, Mannen på taket och vadsomhelst med Edvard Persson eller Helan & Halvan.

Vad avskyr du mest av allt?

–       Ljudet av sportsändningar och väckarklockor!

Vilken talang skulle du vilja ha?

–       Kunna spela piano som Povel Ramel eller Fats Waller.

Vem skulle du vilja vara i ett annat århundrade?

–       Casanova, så klart!

Favoritinstrument att lyssna till?

–       Harpa.

Hur uppfattar folk dig?

–       Som en trevlig granne tror jag. Stämmer bilden? I olika sammanhang tror folk att de redan känner mig – och det gör de ju på sätt och vis!

Vilket är ditt motto?

–       För mycket av allting är underbart! (Mae West)

Har du några barn?

–       Inte vad jag vet, men jag stänger för säkerhetsskull av telefonen på Fars dag. Haha!

Vad är du rädd för?

–       Att dö innan jag är färdig!

Vilket barndomsminne har gett dig starkaste intrycket?

–       Parklekens Marionetteater och när Pappa tog med mig till biografen Fontänen i Vällingby för att se filmer med Helan & Halvan. Jag fick sitta i hans knä för att se filmduken.

Finns det något kvar att göra? Har du något önskeprojekt?

–       Att få göra ett avsnitt av Sommar, Sommar! Och att skriva mina memoarer, inte för att jag är intressant själv men jag har träffat så ofattbart många fascinerande personer. De konstigaste exemplen är nog när jag stod bredvid Greta Garbo eller satt på ett kafé i Hamburg bredvid Albert Speer. Vilka kontraster.

Vad gör du om 10 år?

–       Med gott ekonomiskt stöd i ryggen bygger jag upp och inviger ett Svenskt Film-, Radio- och TV-museum!

Vad äter och dricker du helst?

–       Coca-Cola light och te. Kräftor, kyckling, revbensspjäll och risgrynsgröt!

Vad värderar du högst hos dina vänner?

–       Ärlighet och lojalitet! Samt att de aldrig föreslår något tråkigt!

Hur vill du dö?

–       I sömnen.

Vem skulle du vilja vara om du inte vore du?

–       Cary Grant.

Favoritkompositörer?

–       Mozart, Benny Andersson och Chopin.

Hur börjar din dag?

–       Så sent som möjligt. Aldrig före lunch.

Vad tycker du om country och operett?

–       Jag älskar båda sorterna. Crazy av Willie Nelson inom country. På operettsidan något av Franz Léhàr eller Ralph Benatzky.

Var vill du bo om inte i Sverige?

–       I London halva året och resten i solen.

Vilket yrke vill du definitivt inte ha?

–       Alla jobb utomhus. Jag vill ha en fåtölj och tebryggare i närheten.

Vad gör dig arg?

–       Dumma människor som inte lyssnar på argument.

Din största tabbe?

–       Att jag inte kom in på Dramatens scenskola.

När blev du kär för första gången?

–       Det minns jag som i förrgår. Jag stod på Nybrokajen och var 12,5 år ung. Då fick jag plötsligt syn på Marie Söderberg och blixten slog ner. Till min stora lycka skulle hon vara med på samma sommarläger som jag! Min första flickvän!

Vad betyder vänskap för dig?

–       Absolut ärlighet! Allt annat kan man leva med.

Ber du till Gud?

–       Ja, men inte om det inte verkligen behövs för jag vet att det fungerar. Missbruka det inte!

Är du rädd för att bli gammal?

–       Javisst. Det finns absolut inga fördelar med att åldras.

Tror du folk var lyckligare förr?

–       Ja, man kanske inte hade det så gott ställt men man stressade nog inte lika mycket.

Finns det någon nu levande person som du beundrar alldeles extra?

–       Sir David Attenborough.

Vilken var den svåraste dagen i ditt liv?

–       När min Pappa dog 1977.

Röker du?

–       Ja tack, gärna en god cigarr efter middagen. Men jag står inte under köksfläkten, min läderfåtölj vid TV:n duger gott.

Har du scenskräck eller rampfeber?

–       Inför sändningar med publik är jag fullständigt skräckslagen och ångrar mig. Men så snart signaturen börjar och den gröna lampan tänds njuter jag bara. Då vill jag aldrig att det skall ta slut! Märkligt va?

Det bästa rådet du fått?

–       ”Tjäna aldrig pengar på din hobby”. Min Pappa tjatade om det. Och naturligtvis följde jag inte det annars så kloka rådet.

Favoritmusik?

–       All musik från 1930-talet eller klassiskt.

Följer du med i politiken? Brukar du rösta?

–       Självklart för det är en skyldighet att engagera sig. Men jag har aldrig gått ut offentligt med var jag står.

Mörkrädd?

–       Aldrig! Eftersom jag sett spöken på ljusan dag så är det ingen idé att vara rädd på natten.

Vad ser du helst på TV?

–       Svart/vita filmer och allt danskt eller engelskt.

Livet i revy. Vilka skulle du vilja återse?

–       Mina tre föräldrar (googla!) och alla saknade gamla vänner.

Då hoppas vi att du som någon gång ställt en fråga till Anders Eldeman genom åren och läser den här sammanställningen fick svar på din fråga nu och om inte annat så kanske du fick reda på något som du inte kände till om Anders sen tidigare. Slutligen så kommer här ett par sista ord från Anders Eldeman innan vi tackar honom för 37 år i Sveriges Radios tjänst.

–  Jag vill också passa på att önska mina efterträdare lycka till. Först ut blir Micke Cederberg som tar över direkt efter midsommar och som sänder sju lördagar innan Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson börjar sända den 20 augusti. Jag vet att de kommer att göra sitt bästa för er lyssnare så var snälla mot dem! Och det största tacket någonsin vill jag ge mina lyssnare och mina ljudtekniker genom åren. TACK!

Du kanske också gillar