Hem Underhållning Här sveper lavinen över Harry: ”Trodde jag skulle dö”

Här sveper lavinen över Harry: ”Trodde jag skulle dö”

förbi admin
0 kommentar

En grupp på nio turister från Storbritannien och en amerikan var på en guidad vandringstur i Tian Shan-bergen i Kyrgyzstan, när de överraskades av en plötslig lavin.

En av de brittiska turisterna, Harry Shimmin, hade gått ifrån gruppen för att ta naturbilder när han plötsligt hörde ”ljudet av tjock is” som sprack bakom honom.

Han lyckades fånga hela händelseförloppet på film. I videon man ser hur en vit strimma av snö sköljer över ett närliggande berg innan det växer till en mullrande flodvåg av is och snö. Snart är lavinen över dem.

”Jag väntade till sista sekund att flytta på mig, och ja, jag vet att det hade varit säkrare att flytta mig till skyddet direkt. Jag är mycket medveten om att jag tog en stor risk”, skriver Harry Shimmin under videon som han laddat upp på Youtube.

Han berättar att han hade sett en plats bredvid sig där han kunde ta skydd, vilket gjorde att han kände att han hade kontroll över situationen.

Men när snön började dra över honom och det blev mörkare och svårare att andas så blev han rädd:

”Jag trodde att jag skulle dö.”

När lavinen lagt sig insåg en omtumlad Harry Shimmin att han bara var täckt av lätt snöpulver och klarat sig utan en skråma. Även resten av gruppen hade klarat sig bra. En person hade trillat av sin häst och en annan hade skadat sitt knä, men alla var vid liv och hyfsat oskadda.

“Hela gruppen skrattade och grät, glada över att vara vid liv”, skriver han.

”Det var först senare vi insåg vilken tur vi hade haft. Om vi ​​hade gått fem minuter till på vår vandring hade vi alla varit döda.”

LÄS OCKSÅ: Många saknas efter glaciärras i Alperna

LÄS OCKSÅ: Så åker du lavinsäkert under sportlovet

LÄS OCKSÅ: Närmare 20 döda i lavin i Afghanistan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar