Hem Underhållning H&M anklagas för plagiat av Stockholms-designer

H&M anklagas för plagiat av Stockholms-designer

förbi admin
0 kommentar

På måndagskvällen hade H&M Home ett event för lanseringen av en kommande kollektion skålar och vaser. Nästkommande dag fylldes designern Mimmi Blomqvists inkorg av meddelanden och bilder. Följare och vänner hade sett bilder från eventet – och tyckte produkterna såg precis ut som hennes.

– Det kändes som att det blev lock för öronen. Ena sekunden ville jag bara stänga ner telefonen och tänka att det här inte har skett. Sedan kände jag att jag behövde formulera ett inlägg om det här.

https://www.instagram.com/p/CjlF16TDaXZ/

Mimmi Blomqvist är egenföretagare och har sålt sin skål ”Fungo” bland andra handgjorda produkter sedan hösten 2019. I sitt inlägg skriver hon:

”Det är så jävla synd att @hmhome inte bara ringde mig och frågade mig om dom fick kopiera min #fungo rakt av.”

Under inlägget ligger många arga reaktioner och upprörda kommentarer.

– Jag har utvecklat flera produkter utifrån just den formen. Det finns vaser, stora fat och skålar. Den är stommen i alla produkter som jag har lanserat de senaste tre åren. 

Men det är inte bara formen på skålen som Mimmi Blomqvist upplever att företaget har tagit från henne. Även färgskalan är densamma som hon själv har jobbat med under flera år. 

Mimmi Blomqvists design ”fungo” som hon sålt i olika tappningar sedan 2019. Den har sålts i glas, keramik och i olika färger.

Foto: Privat

Mimmi Blomqvist uttrycker att det känns jobbigt att det här kan påverka hennes egen verksamhet – som är hennes enda levebröd.

Foto: Privat

”Fungo Mini”

Foto: Privat

H&M Home nekar till anklagelserna

I ett mejl till Expressen nekar H&M Home till att deras kollektion skulle vara plagierad, eller ens inspirerad, av Mimmi Blomqvists skapelser. 

”H&M Home arbetar med regelrätta designprocesser. För den här limiterade kollektionen har formgivarna arbetat utifrån temat volym och materialkontraster, så det har inte på något sätt handlat om att titta på vad andra formgivare gör för produkter. 

Det är därför olyckligt att det upplevs som något annat. 

Vi har kontaktat kreatören i fråga och bjudit in till samtal för att visa vår inriktning och underlag som förhoppningsvis kan hjälpa till att tydliggöra att vi på inget sätt har inspirerats av någon annan specifik design eller produkt.”

Rättslig hjälp

Det var efter att inlägget på Instagram fick spridning som företaget hörde av sig till Mimmi Blomqvist. De beklagade sig över hennes inlägg och uttryckte att det är ledsamt och jobbigt att läsa det hon skrivit och bjöd in henne för att visa hur de arbetat med sina produkter. 

Mimmi Blomqvist berättar att hon också fått kontakt med två andra formgivare som tidigare hamnat i liknande situationer, som gett henne tips och råd.

– Jag får väl tacka för all publicitet jag får, men i långa loppet är det väldigt tråkigt att de stjäl en design och mjölkar ur den. Det gör att mina produkter inte kommer kännas unika i sitt slag om den stora massan blir matade av de här sämre kopiorna. 

Du kanske också gillar