Hem Underhållning Ida Staake: “Jag är nog en större nostalgiker än jag vill erkänna”

Ida Staake: “Jag är nog en större nostalgiker än jag vill erkänna”

förbi admin
0 kommentar

Ida Staake hemma på Herrhagen i Karlstad.

Foto: Pelle Håkman

Med den radiovänliga singeln “Top of the rock” och ett kommande debutalbum hoppas värmländska Ida Staake nå hela vägen genom bruset.

– Det är drömmen, att det ska lossna, eller vad man ska använda för ord.

Refrängmelodin och orden kom i ett svep vid sämsta tänkbara tidpunkt. Ida Staake satt vid ratten på riksväg 63. Hon och pojkvännen, producenten Pelle Håkman som sov i passagerarsätet, hade varit och hälsat på hans familj i Hagfors, och nu var de på väg hem till Karlstad igen.

– Det är så spännande hur det kan falla på plats helt plötsligt. Det är coolt när det blir så, säger 29-åringen.

En stund senare stod bilen parkerad i en vägficka och Ida Staake sjöng in så mycket det gick på mobilen.

– Pelle undrade vad jag höll på med. “Sitter du och sjunger?”

Rockefeller center

Titeln “Top of the rock” syftar på observatoriet högst upp i Rockefeller center i New York. Ida Staake åkte upp till toppen tillsammans med sin syster och mamma för några år sedan.

– Man känner sig så liten när man tittar ut över något stort. Men det där kan man verkligen reflektera över, för man är ju egentligen lika liten eller stor var man än är, om det så är i New York eller i Värmland.

Med sin hookiga gitarrslinga och öppna refräng, stråkarrangemang och retrosyntar är “Top of the rock” slagkraftig och sårbar på samma gång.

– Jag tycker att den är svårdefinierad när det kommer till vilken stämning den har. Många skulle nog definiera den som deppig, eller snarare lite sorglig. Men jag har försökt se det som att det finns något sorts hopp i den också. Det är inte bara mörker.

Texten tar upp ånger och självtvivel?

– Absolut, det är en väldigt självreflekterande och tillbakablickande, nostalgisk låt.

Det känns som något återkommande i dina texter?

– Jag har fått höra det från många. Det är ingenting jag strävar efter medvetet, men det verkar som att det är något åt det hållet som bubblar när jag skriver. Jag är nog en större nostalgiker än jag vill erkänna.

“Man kan fundera mycket kring varför man håller på med det här egentligen. Är det bara för att jag vill skriva musik eller är det för att jag har en dröm om någonting större? Att bli en del av en värld som jag inte riktigt är insläppt i än?”

Foto: Pelle Håkman

“Hitta sitt varumärke”

Ida Staake, som är uppväxt i Kristinehamn, gick innan flytten till Karlstad 2020 ett treårigt program i musikproduktion i Örebro.

– Innan dess hade jag bara skrivit låtar men där öppnades en ny värld, en ny slags kreativitet. Det är en konstnärlig utbildning också och jag tycker att jag hittade vem jag är som artist under de åren. Man får verkligen hitta sitt varumärke. Det låter kommersiellt när man uttrycker det på det sättet, men det är superviktigt att komma underfund med vad man står för som artist om man vill hålla på med detta.

Redan 2015 började hon släppa låtar i egen regi, och så har det fortsatt.

– Man får lära sig under tiden hur man ska göra, även om man känner sig lika vilsen varje gång egentligen. Hur skriver man en bra pr-text liksom?

Finns det samtidigt en dröm hos dig om att få tillgång till en större apparat, för ett bredare genomslag?

– Gud ja, det finns det ju verkligen. Det är drömmen, att det ska lossna, eller vad man ska använda för ord. Man kan fundera mycket kring varför man håller på med det här egentligen. Är det bara för att jag vill skriva musik eller är det för att jag har en dröm om någonting större? Att bli en del av en värld som jag inte riktigt är insläppt i än?

Vad har du kommit fram till?

– Jag vet inte riktigt, men jag har ju fortsatt uppenbarligen. Jag älskar ju att skriva och släppa musik, så det kommer jag nog att fortsätta med oavsett.

Vem som når genom bruset handlar ju mycket om tillfälligheter också, inte nödvändigtvis om kvalitet?

– Ja, och det där tycker jag är lite jobbigt att tänka på, att det är så. Man vet ju inte om man får den där chansen någon gång.

I maj släpper Ida Staake ytterligare en singel och i slutet av sommaren är det tänkt att debutalbumet ska komma.

– Det är på tiden nu.

Musikalroll i Kristinehamn

Hon är även aktuell på teaterscenen. Detta med huvudrollen som Doralee Rhodes när Lekaresällskapet sätter upp musikalen “9 to 5” på Christinateatern i Kristinehamn. Sammanlagt blir det åtta föreställningar, med premiär den 14 april.

– Det är en lite annan del av mig. Jag är en teaterapa och när jag var yngre drogs jag lite mellan teatern och musiken. Nu var det ett tag sedan jag var med, men jäklar vad roligt det är.

Den värmländska artisten Ida Staake hoppas kunna nå en större publik med nya singeln “Top of the rock”. “Man kan fundera mycket kring varför man håller på med det här egentligen. Är det bara för att jag vill skriva musik eller är det för att jag har en dröm om någonting större? Att bli en del av en värld som jag inte riktigt är insläppt i än?”

Ida Staake

Född: 1993, uppväxt i Kristinehamn.

Bor: På Herrhagen i Karlstad.

Tidigare: Har släppt en rad singlar och två ep:s sedan debuten 2015.

Aktuell: Med singeln “Top of the rock” som kom i dagarna och som Doralee Rhodes i Christinateaterns uppsättning av musikalen “9 to 5”. I slutet av sommaren släpper hon sitt debutalbum. I början av april släpps musikvideon till “Top of the rock”, som är inspelad på Alsters herrgård.

Tre förebilder inom musiken: “Markus Krunegård är grym, vilken kille. Just hans sätt att vara så obrydd i sina texter, och ändå skriva så vackert. Han är speciell. Annika Norlin lyssnade jag mycket på under gymnasiet och tiden efter. Det är lite samma med henne. Hon lyckas skriva så laddat om vardagsögonblicken. Just nu lyssnar jag mycket på Sarah Klang. Förutom det uppenbara, att hon har en fantastisk röst, tycker jag om retrosoundet. Det är något jag försöker nå på min kommande platta också.”

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar