Hem Underhållning ”Jag tycker inte om att prata om mig själv”

”Jag tycker inte om att prata om mig själv”

förbi admin
0 kommentar

Skådespelerskan Alida Morberg debuterar internationellt i sin första engelskspråkiga roll. I Viaplays serie ”North Sea Connection” spelar hon polisen Tuva, en ambitiös Europolagent fast besluten om att bryta upp en internationell knarkkartell. 

”Hon ligger långt ifrån min egen personlighet”, säger hon. 

Det var många blickar som riktades mot Alida Morberg när hon spelade den förlossningsdeprimerade mamman Vera i SVT-serien ”Amningsrummet” 2020. Men faktum är att skådespelerskan varit delaktig i produktioner, både framför och bakom kameran, sedan 2007. Om inte ännu längre. 

”Jag minns inte vilken min första offentliga roll var om jag ska vara ärlig. Jag har gjort så mycket grejer, samtidigt som jag velat fram och tillbaka mellan olika branscher. Jag var inne på att bli psykolog ett tag, samtidigt som jag gjorde småproduktioner i tonåren.” 

Om intresset för beteendemönster kommer från mamma, som arbetar som psykoterapeut, kommer den kreativa ådran från pappa. Alida Morberg är dotter till skådespelaren och kocken Per Morberg. När hon var liten varvade hon besök på teatern med sin pappa med att skriva egna pjäser innan hon bestämde sig för att studera teaterlinjen på Södra latin. Därefter har produktionerna, stora som små, avlöst varandra. 

Men det var inte förrän huvudrollen i ”Amningsrummet” som det kändes som det lossnade på riktigt. I en intervju från 2018 uttryckte Alida Morberg hur hon ännu inte haft sitt stora genombrott. En uppfattning som nu, fyra år senare, har ändrats. 

”Jag befinner mig på en helt annan plats nu. Jag kan tacka nej till grejer och prioritera på ett annat sätt. Mitt barn kommer alltid först, även om jag älskar att jobba”, säger hon och fortsätter: 

”Jag letar främst efter ett bra manus. När jag läste ”Amningsrummet” identifierade jag mig mycket med rollen, eftersom jag själv var nybliven mamma då.” 

Deltagandet i större produktioner har också byggt ett nytt självförtroende. Hon beskriver hur skådespelaryrket medfört en inre konflikt där hon slitits mellan att vilja vara privat och få utlopp för behovet att uttrycka sig kreativt. Att vara uppvuxen kring kändisskap har fått henne att själv dra sig tillbaka, undvika intervjuförfrågningar och att synas utöver i produktionerna. 

”Jag tycker inte om att prata om mig själv. Det har jag tampats mycket med.” 

Samtidigt har det funnits en rädsla för nya saker som länge höll henne tillbaka. Självtvivel kunde stoppa Alida Morberg från att tacka ja till saker, vilket hon så här i efterhand pekar ut som orsaken till att hon inte har än fler produktioner på sitt cv. Men med ålder och erfarenhet har den inre tvekan successivt försvunnit och i dag kastar hon sig ut på helt nya sätt. Nu i sin allra första engelskspråkiga roll.  

Efter barnserien ”Mer panik i tomteverkstan”, som är en uppföljning till julkalendern 2019, och ett mindre inspel i hyllade ”Clark” tar skådespelerskan det första steget ut på den internationella marknaden. I Viaplays nya irländska satsning, serien ”North Sea Connection”, spelar hon polisen Tuva Pålsson, en svensk Europolagent fast besluten att lösa upp en internationell knarkkartell som satt sina krokar i ett idylliskt irländskt fiskesamhälle. 

”Jag har tyckt att engelska känts väldigt jobbigt, men Tuva skulle ha kvar sin svenska accent. Därför kändes det som en bra första roll, även om hon ligger ganska långt ifrån min egen personlighet.” 

Alida Morberg beskriver hur hon fick lämna sitt eget känslospektrum utanför och anta en auktoritär, hård personlighet. Tuva Pålsson är rapp, instinktiv och kall inför situationer hon själv hade hanterat annorlunda. Att förklä sig som polis krävde mycket research, bestående av att se kriminalserier och intervjuer med verksamma inom poliskåren. 

”Det är det som är charmen med agerande, att man får testa på yrken och personligheter som ligger långt ifrån den man egentligen är.” 

Härnäst väntar några månader semester utomlands för Alida Morberg tillsammans med sambon Bill Skarsgård och fyraåriga dottern Oona. Paret beräknas välkomna sitt andra barn i slutet av november och har nu flytt vintern i Sverige för gemensam familjetid. 

”Jag brukar ha med mig Oona när jag är iväg på jobb, jag saknar henne alldeles för mycket annars. Nu ska jag vara mammaledig i några månader innan jag börjar jobba i vår igen.” 

Kan du ge en hint om med vad?
”Nej, det är fortfarande inte helt spikat och därför hemligt. Men det rör sig förhoppningsvis om några olika projekt.” 

Du kanske också gillar