Hem Underhållning Janne Josefssons ilska mot SVT: ”Ingen rolig sorti” | Nyheter

Janne Josefssons ilska mot SVT: ”Ingen rolig sorti” | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Lagom till årets upplaga av Bokmässan har den mångfaldigt prisbelönte journalisten Janne Josefsson släppt boken ”Rädd för sanningen” där han ihop med journalisten och författaren Mats Lerneby berättar om sitt långa och intensiva yrkesliv. 

Det var inte första gången han fått frågan att skriva en bok, men det var den här gången det passade när förlaget Mondial tog kontakt.

– Jag sa att jag är väldigt mycket en snackare, jag skulle behöva ha en som hjälper mig och då kom de med Mats Lerneby, jag har jobbat med honom och gillar honom väldigt skarpt, säger Janne Josefsson.

Boken handlar om många av de jobb han gjort, flera av dem med långtgående konsekvenser för de inblandade, valstugereportaget 2002 är ett sådant, något som kan ha avgjort hela valutgången. 

– Valstugereportaget som många skulle velat se att det aldrig sändes, det försvarar jag. Det var valets viktigaste fråga även om det avgjorde valet så var det värt att göra det.

Politikerna i valstugorna smygfilmades med dold kamera i ”Uppdrag granskning” 2002.

Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Minns jobben med Hannes Råstam 

Han berättar om flera av jobben han är mest stolt över, fallet Louise är ett av dem, en flicka som övergavs av sociala myndigheter samtidigt som hon for oerhört illa hos sin pappa. Fallet Osmo Vallo ett annat, mannen som dog i samband med ett polisingripande i Karlstad.

– Som polisen stampade ihjäl, de dolde alltihopa, tack vare mig och Hannes (Råstam reds. anmärkning), inte minst Hannes så kunde vi avslöja att det fanns revbensbrott. 

Han nämner återigen den framlidne Hannes Råstam när det uppmärksammade programmet om EU-kravallerna kommer på tal, hur de tillsammans kunde avslöja hur polisen manipulerat filmmaterialet. Och fick då höra att de försvarade stenkastning och var vänsterrevolutionärer.

– Vilket jag inte är. Men ska det fram eller inte fram, ska vi befinna oss i en förljugen bild av vad som hände. Nu pratar vi inte om Etiopien eller Nordkorea, säger han. 

Hannes Råstam och Janne Josefsson som tillsammans gjorde en rad stora avslöjanden. Här i samband med efterspelet till EU-kravallerna.

Foto: LENNART REHNMAN

Reportaget Josefsson ångrar 

Det finns också jobb som han ångrar att de sändes. Som när han intervjuade tonårskillar som uttalade sig positivt om det kriminella gänget OG, Original gangsters. I efterhand förstår Janne Josefsson faran han försatte tonårskillarna i. 

– Det hade kommit in ett nytt gäng och de pratade gott om OG och det sätter dem i fara vilket jag inte var klar över.

I boken vävs det det långa yrkeslivet samman med en helt annan del av hans liv, det liv hans mamma levt och något som format Janne själv och den klassresa han själv gjorde. 

Han berättar bland annat att mamman levde i fosterhem, lämnade bort Jannes två äldre bröder och att hon under en period på 1940-talet tvingades försörja sig på prostitution.

– Det är klart att det påverkade henne sen är det väl att göra ett noggrant övervägande att ska man publicera det, hade mamma velat det, men jag tycker det förklarar varför jag blev den jag blev. Jag skrev ändå väldigt positivt om mamma. Mina två bröder är ju väldigt fördömande mot mamma och det kan jag förstå. 

Den äldste av bröderna var kriminell och fick epiteten debil och imbecill av läkare. 

– Han var av sociala skäl var väldigt skadad.

Ett litet axplock ur Josefssons karriär. 1988: Lasse Brandeby och Janne Josefsson gör radio tillsammans.

Foto: STELLA PICTURES KAMERAREPORTAGE

1999. Janne Josefsson drar i gång serien ”Fittja Paradiso”.

Foto: Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN

2007: Reporter i ”Uppdrag granskning”, här vid en direktsändning från Vetlanda efter reportaget om “Fallet Louise”.

Foto: MIKAEL FRITZON / TT NYHETSBYRÅN

2008. Jurymedlem i programmet ”TV-stjärnan”.

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

2009: Janne Josefsson tar emot Kristallen, ett av många priser.

Foto: Leif R Jansson / TT NYHETSBYRÅN

2010. Janne Josefsson som programledare i ”Debatt”.

Foto: SVT

2021. Deltagare i ”Let’s dance”.

Foto: Karin Törnblom/TT NYHETSBYRÅN

1 / 7

Planerat program fick ställas in 

Under åren har det också varit konflikter på arbetsplatsen, en av händelserna som tas upp i boken skedde precis i slutet av karriären på SVT, då Josefsson blev ombedd att hålla i några program av ”Sverige möts”. 

– Jag fortsatte efter 65 och 67, jag var 68 när jag fick frågan om jag kunde hoppa in, säger han. 

Det var när redaktionen ville göra ett program om koranbränningar efter att Paludan för första gången gjort det i Malmö som problemen började. Janne Josefsson säger att de hade fått en bra uppställning på medverkande, allt från Paludan själv, till Lars Vilks och en som själv deltagit i upplopp.

Säkerhetsavdelningen kopplades in och i samråd valde man att inte visa filmer från tidigare händelser, då risken för Josefsson själv skulle vara för hög.

Sedan stoppades programmet helt, ansvariga utgivaren på SVT, Sofia Dahlström, ansåg att det var för farligt, av flera anledningar.

– Hon motiverade inte mer än de här farorna. 

Programmet fick i stället handla om pandemin. 

Janne Josefsson har under stora delar av sitt yrkesliv arbetat inom public service.

Foto: SVT

”Det blev ingen rolig sorti” 

När Mats Lerneby ringer Sofia Dahlström under arbetet med boken så ger hon en helt annan bild av varför hon stoppade programmet. Hon säger, i samtalet som finns inspelat, att Janne inte håller måttet att vara programledare. 

– Jag tänkte vad i helvete, hur kan hon nedlåta sig att säga de här grejerna för att rädda sitt eget skinn eftersom jag vet att det är andra överväganden. Jag tror inte jag varit med om någon som sjunkit så lågt. Om hon inte tycker jag håller måttet ska hon väl inte ringa och rekrytera mig, säger han. 

Känns det bittert att det blev slutet efter alla år i public service?

– Jag är inte bitter, jag är ingen bitter person. Men att man stoppar oss från att göra ett väldigt bra program och sen skyller på mig att jag inte är en tillräckligt bra journalist och inte klarar av direktsändningar. Det blev ingen rolig sorti.  

”Om hon inte tycker jag håller måttet ska hon väl inte ringa och rekrytera mig”, säger Janne Josefsson.

Foto: LOVISA WALDECK

Mats Lerneby säger själv att innan han ringde SVT-chefen under arbetet med boken så tog kan kontakt med flera personer som hade samma bild som Janne Josefsson om varför programmet ställdes in – att det hade med säkerhet att göra. 

– Jag ringer den som är ansvarig och ber henne ge sin version och hon ger en version att Janne inte håller måttet. Sen kan man diskutera om vi borde ha konfronterat henne innan boken publicerades, men hon är inte grön i mediesammanhang och jag menar att hon fick ge sin version, säger han. 

Janne Josefsson under en debatt i Publicistklubben 2016.

Foto: OLLE SPORRONG

Sofia Dahlström säger i dag att hon inte tyckte förutsättningarna var tillräckligt bra och att Janne Josefsson inte lett direktsändningar på länge, när programmet var aktuellt.

– Jag fick information väldigt kort inpå den här direktsändningen och blev inkallad till ett säkerhetsmöte. Jag tyckte inte att förutsättningarna var tillräckligt bra för att genomföra en timmes direktsändning, säger hon.

– Säkerheten var en del, men det handlade också om att Janne inte kört direktsändningar på väldigt länge och att vi hade en helt ny redaktör. Jag och Janne enades om att vi inte tyckte samma sak. Vi har träffats jättemånga gånger sedan dess och jag har hjälpt honom med underlag till boken, men då har han aldrig tagit upp detta.

Du ska ha sagt att han inte håller måttet som programledare?

– Jag tycker det är sorgligt. Jag gillar Janne Josefsson jättemycket och respekterar honom. Det råder inget tvivel om att han har rutin och kompetens att ta fram svåra ämnen, han är en av Sveriges bästa reportrar genom tiderna. Men vid det här tillfället hade han lett ett direktsänt program om vindkraft i Malung, det var första gången på många år. Det är svårt att leda direktsändningar, det är en spetskompetens. Jag ångrar att jag sa det till Mats Lerneby, jag borde ha sagt det direkt till Janne. Men jag blev också förbannad över att han inte tagit upp detta med mig.

Sände live-radio från Sovjetunionen

Har man levt och arbetat som Janne Josefsson är anekdoterna många, han berättar om hur han fick sända live från Leningrad (nuvarande S:t Petersburg reds anmärkning) i Sovjetunionen 1978 för att många på Sveriges Radio då var kommunister, säger han. 

På plats fanns någonstans i periferin fanns troligtvis en viss Vladimir Putin, han och Janne Josefsson är jämngamla, Putin var då KGB-agent och arbetade med relationer med utländska journalister. Även om de inte träffades.

Teamet från radion anklagades för att sprida antisovjetisk propaganda, skulle kastas ut ur landet och hade, vad de uppfattade, spioner runt sig.  

– Därför menar jag att Putin inte är galen, han är formad i där fred är krig, krig är fred, lögn är sanning, sanning är lögn. Det är så inpräntat från Sovjetunionen nu också förenat med oligarker. 

Långt innan Vladimir Putin blev Rysslands president var han KGB-agent.

Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES

I de farliga situationerna har han aldrig varit rädd och känner att det varit värt det, trots att han nu lever med pansardörr på hemlig adress. 

Men när det drabbat familjen och rädslan för vad som hade kunnat hända dem och vad de utsatts för. Redan på 90-talet kom Hells Angels hem till familjens hus. 

Kommer fortsätta arbeta som journalist 

Sen har han levt under hot från alla möjliga håll, som från nazister, huliganer, islamister samt både höger- och vänsterextremister och han har anklagats för att vara både det ena och det andra. 

– Är jag rädd för sanningen, det här är min bild av sanningen men vad är jag rädd för själv, det jag utsatt min familj och mina barn för. 

Janne Josefsson har levt under hot från alla möjliga håll, som från nazister, huliganer, islamister samt både höger- och vänsterextremister.

Foto: HENRIK JANSSON

Men det finns också en annan rädsla, han är rädd för läkare.

– Jag var hos läkaren nyss och tog prover för att jag har högt blodtryck och jag är så jäkla rädd att hon kommer skicka mig till Sahlgrenska och så kommer jag inte därifrån. 

Trots att Janne Josefsson nyligen fyllt 70 så han inga planer på att helt lägga av att arbeta. Förutom boksläppet så kommer han framöver att jobba lite lagom, som han kallar det. 

– Jag ska göra en del, jag kan inte säga så mycket om det. Jag ska göra lite radio framöver och det är väl på gång även någon dokumentär. Jag vill inte jobba som jag gjorde tidigare men det är svårt att lägga av helt. Nu blir det mycket med bokmässan och boken men att bara gå omkring och mata fåglarna i Slottsskogen är inget alternativ, jag dör nog knall och fall. 

– Det är världens roligaste jobb, journalist. 

Janne Josefsson om kustpärlan: ”Går inte att vara snobb”

Du kanske också gillar