Hem Underhållning Kalle Norwald: ”Vi blir lyckliga av relationer”

Kalle Norwald: ”Vi blir lyckliga av relationer”

förbi admin
0 kommentar
Han är den populäre sexologen som stöttar och ger råd till paren i realityserien “Gift vid första ögonkastet”. Det var den tuffa uppväxten som lärde honom hur man hanterar utsatta situationer.
– Jag har valt att hämnas på mina mobbare genom att bli den jag är idag.“Jag blev kufen och till slut ser man på sig själv med deras ögon.”.


Han kallar deltagarna i programmet “de modigaste människor jag träffat”, men skulle han själv våga ställa upp i programmet?

– Nu är jag ju gift med Erik så det går inte. Men absolut annars. Jag märkte senaste säsongen att jag var lite avundsjuk på deltagarna. Det är ett fantastiskt experiment som också handlar om ens inre resa även om det inte resulterar i livslång kärlek för de flesta.

Men det är ungefär ett par varje säsong som väljer att fortsätta. Det motsvarar 33 procent av deltagarna och det är mycket jämfört med Tinder där motsvarande siffra är mellan tre och fem procent.

Men hur hade det gått för dig själv och din Erik i “Gift vid första ögonkastet”?

-Jag hade blivit jättenöjd, han är väldigt snygg. Men vi är väldigt olika och det är också en av anledningarna till att det har gått så bra. 

Nionde säsongen av den populära serien sändes nu i våras och den tionde är redan färdiginspelad och kommer våren 2023. Kalle är med, kan avslöjas, men vad som händer mellan de ihopmatchade paren är superhemligt. ­Kalle, som är en av dem som gör matchningarna, menar att man får tänka som i verkliga livet, vem man på riktigt tror skulle passa ihop med vem. Men en matchning är ingen garanti.

– Vi får från väldigt tidig ålder lära oss hur relationer ska se ut. Disney har gjort mycket för att skapa bilden av romantik och lycka i alla våra dagar. Hur många äktenskap i verkliga livet som är lyckliga är svårt att säga men en sak är säker – vi människor blir lyckliga av relationer och mest ger kanske en kärleksrelation. 

 

Recept för relationer

Men relationer blir vad vi gör dem till och det kräver en hel del arbete. Och det är en av anledningarna till att han valt att skriva boken ”Tack, förlåt och skyll dig själv”. Man skulle kunna kalla den en ”kokbok” i relationskunskap.

– I min egen relation använder vi uttrycket lite som ett mantra när vi varit i något vardagsgnabb. ”Tack” för att vi kunde bråka om det, ”förlåt” för vad jag gjorde men ”skyll dig själv”, du vet vem du har valt att leva med.

Men det är inte bara i ”Gift vid första ögonkastet” det ska gå snabbt. Kalle tycker sig också se förändrade mönster i våra beteenden under de 17 år han varit terapeut och sexolog. 

– Både attraktion och kärlek ska helst ske första ­dejten. Man vill ha en snabb, positiv utdelning. 

En av effekterna är att många inte kan slå till och bestämma sig, vilket i sin tur kan leda till att man dejtar både dubbelt och tredubbelt. Men är det ändå sant att folk har mindre sex idag?

– Ja, det finns forskning som tyder på det och det kan också vara ett resultat av att vi är mer aktiva inom så många områden. Ibland blir jag faktiskt lyckligare av en glass än av sex, det är inte alltid man orkar involvera sin kropp. Men om det bara blir glass är det inte heller bra. 

Ibland stelnar relationer i en tyst mur, och ibland leder det till skilsmässa men ett alternativ är att komma till Kalles mottagning i Stockholm eller digitalt. Inte sällan stöter han på problemet att den ene förlåter och förlåter, till exempel otrohet. 

– Är det ett självskadebeteende där den som förlåter går över sina egna gränser så är det ju skadligt, men ibland kan man också fundera på en annan relationsform där det inte längre handlar om otrohet utan blir till en överenskommelse.    

– Det har hänt att jag lyft frågan om flersamhet med sexuella partners kan vara en lösning. Det kan vara så att den ene har större sexuell lust än den andre, men det kan också vara så att den ena partnern behöver ha sex med flera personer eller med andra kön. Det finns hur många varianter som helst. Jag har ett par som har löst det så att den ene får ha sex med andra, men bara i oktober varje år. 

Kalle var en av initiativtagarna till HBTQ-ung på Södersjukhuset, landets första mottagning som riktar sig till unga homo-, bi-, trans- och queerpersoner och driver podd och kurser. Han säger att han alltid har jobbat inom sexualupplysarvärlden. Och intresset kom tidigt. 

Kalle Norwald har skrivit boken “Tack, förlåt och skyll dig själv”.

 

– När föräldrarna satt och pratade över en middag med vänner och vi barn kom in i rummet så blev det en helt annan stämning. Och när vi undrade vad de pratade om så fick vi svar som “vuxensaker”. Och det gjorde mig väldigt nyfiken. 

 

Mobbades i skolan

Kalle växte upp med mamma, pappa och storasyster i ett litet kedjehus i Orminge. Mamma jobbade med försäljning och sjukvård och pappa med ekonomi. Han beskriver det som en “väldigt stereotyp svensk familj”, men själv stack han ut redan då. Till exempel i åttan när klassen fick i uppgift att skriva om väldens bästa uppfinning. Andra valde saker som hjulet och ångloket men Kalle valde kondomen. 

– Jag uppfattades säkert som konstig och var väldigt utsatt för mobbning under grundskolan. Många reagerade illa på att jag inte var så pojkig utan mera feminin som barn. Jag blev kufen och till slut ser man på sig själv med deras ögon. Hade jag fått säga något till mig själv som barn idag så hade jag sagt: “Ja du är en feminin pojke, fan vad coolt.”

– Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte lidit av det, men det har också gett mig mycket, jag blev tidigt vuxen, jag har pluggat konstant sen jag slutade gymnasiet och har missbrukat högskolepoäng istället för alkohol. Jag har valt att hämnas på mina mobbare genom att bli den jag är idag. 

Kalle gifte sig med sin Erik en regnig sommardag 2014. Och några år senare fick de göra den första hbtq-utomlands­adoptionen i Sverige när lille Arnol från Colombia blev en älskad del av familjen. 

Relationer kräver som sagt arbete, men också då och då spänning och en romantisk kväll. 

– Det ska jag på ikväll faktiskt. Klockan fyra ska jag lämna vår son hos mina föräldrar, sen har Erik tagit på sig att bestämma allt resten av dygnet så jag vet inte vad som ska hända.

Tala om att leva som man lär.

Du kanske också gillar