Hem Underhållning Ken Ring valde fotbollen: ”Musiken räddar inte människor”

Ken Ring valde fotbollen: ”Musiken räddar inte människor”

förbi admin
0 kommentar

Ken Ring blickar ut över konstgräset i den nybyggda fotbollshallen vid Vilundaparken i Upplands Väsby.

Officiellt har träningen för de två lag med pojkar födda 2012 respektive 2014 dragit i gång, men ute på fotbollsplanen syns knappt ett tiotal barn. Med kort varsel har Ken Ring nämligen tidigarelagt träningspassen en och en halv timme – men att många av barnen den här eftermiddagen skriver nationella prov i skolan är information som verkar ha gått honom förbi.

En ung kille släntrar in i hallen.

– Varför kommer du så sent?

Killen ser förvånad ut.

– Hur är jag sen?

– Det är halv fyra i dag.

Ken Ring muttrar något om att det är svårt att nå ut med information. Trots planeringsfadäsen är Ring på gott humör. Klädd i svart träningsställ prytt med ett blåsvart klubbemblem på bröstet skojbrottas han lite med två tonåringar som är där för att hjälpa till, kickar med bollen och nickar för att hälsa alla välkomna.

”Att få ett barn att aktivera sig i en sport och fortsätta med den sporten, där lite är min passion i det hela”, säger Ken Ring om jobbet som klubbchef i Väsby FF.

Foto: Elin Åberg

Ungdomarna är centrala i Väsby FF. Det är på ungdomssidan det största fokuset ligger och det sociala ansvaret gentemot barn och unga är en viktig del av föreningens identitet. Men det handlar också om att erbjuda en så bra fotbollsutbildning som möjligt.

För Ken Ring gillar att vinna, det sticker han inte under stol med och att några av Väsbys nystartade ungdomslag redan besegrat Stockholms mer etablerade föreningar är ett faktum en vinnarskalle som Ken Ring aldrig skulle missa att föra på tal i en intervjusituation.

– Vi har slagit AIK, Djurgården och IK Frej på näsan. Så ska man inte säga för man får inte ens börja räkna förrän de är 13 år egentligen men jag är inte den typen.

Du håller poängställningen?

– Ja, det ska jag inte ljuga om. När vi spelade mot IK Frej som ska vara en storklubb i norra Stockholm vann vi med 22–1. Det är klart man räknar, det skulle vara skittråkigt att inte göra det.

Nästan 300 barn och ungdomar spelar i dag i Väsby FF.

Nästan 300 barn och ungdomar spelar i dag i Väsby FF.

Foto: Elin Åberg

Varför står Ken Ring på en fotbollsplan norr om Stockholm? Och varför har han, enligt egen utsago, stenkoll på om en massa ungdomar är höger- eller vänsterfotade?

För att förstå det måste vi backa bandet.

Sedan genombrottet i slutet av 1990-talet har Ken Ring å ena sidan gjort sig känd som en produktiv artist med en karriär som innefattar över 600 låtar och 15 album.

Å andra sidan är han en kontroversiell figur där yviga utspel varvats med narkotikabrott, grovt bedrägeri, misshandelsdomar och fängelsestraff, vilket han skrev öppet om i självbiografin ”Livet” från 2014. Själv beskriver Ken Ring åren som ”en rolig resa med dalar och toppar för en ung kille från orten”.

– Det är ett under att jag står kvar på något sätt.

Hur menar du då?

– Man kan säga att jag känner mig som 120 år liksom. Jag har gjort så jävla mycket i mitt liv. Det är ett under att jag är kvar här. Jag hade lika gärna kunnat vara död. Jag hade lika gärna kunnat vara i Afrika och levt som en bonde, säger Ken Ring.

Han skrattar. Ett hest, torrt, hehe-skratt, som kommer från djupt ner i magen.

Fotbollen är det enda verktyget Sverige har kvar som faktiskt fungerar när det kommer till integration och att människor möts

Sedan ett par år tillbaka har han försökt distansera sig från musikbranschen och livet som artist. Numer gör 43-åringen mestadels enstaka spelningar för att få in pengar. Enligt Ken Ring finns det en orättvis offentlig syn på honom som inte alltid stämmer överens med verkligheten – åtminstone inte nuförtiden.

Samtidigt har han tidigare medgett att han själv varit med och format hiphopens ”destruktiva dyrkan”, som han kallar den.

– Man får lite ångest över det, sade han i en intervju med TT för drygt två år sedan.

Hur som helst är Ken Ring medveten om att hans namn inte enbart medför positiva associationer. Trots den stundtals struliga bakgrunden uppger Ring att han brinner för att hjälpa människor.

Det är där fotbollen kommer in i bilden.

– Jag kände att musiken inte räddar människor längre. Den drar ner människor och där vill jag inte verka längre. Så jag valde att gå till fotbollen där man faktiskt kan göra en skillnad för samhället. Fotbollen är det enda verktyget Sverige har kvar som faktiskt fungerar när det kommer till integration och att människor möts, säger han.

– Etablerade Djursholmsbarn står ute på en fotbollsplan i Fittja och möter ett Botkyrkalag och alla är lika inför bollen.

Hela familjen är intresserad av fotboll, berättar Ken Ring. Hans dotter Kayleen är en av dem som numer spelar i Väsby.

Hela familjen är intresserad av fotboll, berättar Ken Ring. Hans dotter Kayleen är en av dem som numer spelar i Väsby.

Foto: Elin Åberg

Någon gång under hösten 2021 får Ken Ring en fråga om han är intresserad av att kliva in som klubbchef i Väsby FF på ideell basis. Föreningen är ung, startad 2019 efter att kommunens historiskt sett största fotbollsförening Väsby IK gått i konkurs året innan.

Redan från start är Väsby FF tänkt att vara en fotbollsförening som tar socialt ansvar eftersom dess utgångspunkt, centrala Upplands Väsby, är ett område där kommunens största socioekonomiska utmaningar bedöms finnas. Men längs vägen försvinner de eldsjälar som varit med och bildat föreningen och nya krafter behövs.

– En av mina barndomsvänner hörde av sig till mig för att han hade hört rykten om att jag hade ett koncept på hur man bygger en fotbollsförening. Så han frågade om jag inte skulle testa att göra det här, säger Ken Ring.

Vad går ditt koncept ut på?

– Mitt koncept bygger på att man inte ska behöva ha pengar för att spela fotboll. Jag har själv en son som spelar i ett akademilag där man får professionell tränare och tre träningar i veckan. Men det kostar. Pratar man cuper, kläder, avgifter och allting är du uppe i 40 000–50 000 om året. Många föräldrar har inte råd.

Carlos Morales (mitten) är en av föreningens ungdomstränare. ”Sedan Väsby IK gick i konkurs har en del av Väsby inte haft fotboll. Men med Ken (Ring) har man någonstans gått tillbaka till ursprunget med fotboll för de centrala delarna av Väsby. Vi vill utbilda alla spelare som kommer till klubben”, säger han.

Carlos Morales (mitten) är en av föreningens ungdomstränare. ”Sedan Väsby IK gick i konkurs har en del av Väsby inte haft fotboll. Men med Ken (Ring) har man någonstans gått tillbaka till ursprunget med fotboll för de centrala delarna av Väsby. Vi vill utbilda alla spelare som kommer till klubben”, säger han.

Foto: Elin Åberg

Lösningen? Att lokala företag står för kostnaderna via sponsorpengar medan föräldrarna bara behöver betala en mindre medlemsavgift. Sedan Ken Ring hoppade på tåget i höstas har responsen från såväl företag som föräldrar varit stor.

På ett drygt halvår har föreningen gått från ett lag på ungdomssidan till sex stycken i åldrarna 7–10 år samtidigt som Väsby FF på helgerna även arrangerar fotbollsskola. Det finns också ett nystartat herrlag och ett damlag som ännu inte börjat seriespela.

Totalt rör det sig om nästan 300 aktiva med nya som tillkommer i en strid ström. Ken Ring har också plockat in en sportchef i form av Antonio Castillo, som under många år var tränare inom AIK:s ungdomsverksamhet.

När DN ringer upp Castillo berättar han att han lockades av Ken Rings driv och framtidsvision.

– Jag kände ju bara honom genom musik och media men här satt han på en riktigt välarbetad verksamhetsplan som var jättegenomtänkt. Den var grymt detaljerad och han hade redan pratat med sponsorer som hade hoppat på för att det lät spännande. Jag blev imponerad, säger Antonio Castillo.

”Gillar du att vinna pappa?” Ken Rings dotter Kayleen ifrågasätter artistens vinnarskalle.

”Gillar du att vinna pappa?” Ken Rings dotter Kayleen ifrågasätter artistens vinnarskalle.

Foto: Elin Åberg

Det är inte första gången Ken Ring är involverad i ett fotbollsprojekt. Intresset för sporten har alltid funnits där och för drygt 15 år sedan startade han ett fotbollslag nere i Kenya.

– Då kände jag: shit, det här är jag duktig på, säger han.

Sedan dess har Ken Ring bland annat startat en akademi i Kenya och försökt ta sig in i agentbranschen. Förra året blev han också rekryterad i en roll som klubbchef i Linköping City.

Linköping City är en kaotisk klubb som länge brottats med problem vid sidan av planen innan den nyligen lades ned helt. Genom åren har det skrivits om anklagelser om matchfixning, sponsoravhopp och divisionsdegraderingar. Men med Ken Ring var tanken att allt skulle bli annorlunda.

Gemensamt för alla hans projekt är att han går in med själ och hjärta och aldrig tvekar på att sätta höga målsättningar. Linköping City var inget undantag så när Ken Ring kom dit var det med ett löfte om att tända en gnista så att staden till slut skulle få ett värdigt fotbollslag.

I stället ”sket det sig”, för att använda hans egna ord. Efter bara några månader lämnade Ken Ring tillsammans med Carlos Banda, tränaren han själv rekryterat. Då hade klubben bara spelat in två poäng på tio matcher och låg sist i division 1 södra.

– Man kan vrida och vända på det där men jag kände att jag inte ville dra i något som drivs på ett sätt som andra vill. I stället för att börja bråka backade jag bort, säger Ken Ring.

På Instagram skrev du efteråt om svek och lögner?

– Det var mycket turbulens i klubben. Sen är inte jag den som sitter och pekar finger åt folk. Men det som sades från början var inte det som blev om man säger så.

I Väsby FF:s klubbstuga tillbringar Ken Ring många av sina dagar nuförtiden. På frågan om hur mycket tid han lägger ner på föreningen varje vecka visslar Ken Ring till: ”Det är mycket alltså.”

I Väsby FF:s klubbstuga tillbringar Ken Ring många av sina dagar nuförtiden. På frågan om hur mycket tid han lägger ner på föreningen varje vecka visslar Ken Ring till: ”Det är mycket alltså.”

Foto: Elin Åberg

Men inget ont som inte för något gott med sig. För det var i Linköping som Ken Ring utvecklade det fotbollskoncept som i dag är implementerat i Väsby FF. Och vad är det egentligen som är så fel med att sikta högt?

Inget, enligt Ken Ring.

– Jag sätter höga mål, jag har höga krav på mig själv och jag krigar för att de målen ska uppfyllas. Någonstans känner jag att om jag skulle plocka skräp på centralstationen vill jag gå in med intentionen att jag ska ta över hela centralstationen. Där är väl skillnaden mellan mig och andra människor.

Finns det tillfällen där du känt att du inte fått ut det du såg framför dig?

– Det finns jättemånga grejer. I Linköping City hade jag värsta ambitionen och var nära att flytta ner familj och barn för jag såg en sån jävla potential men så blev det bara pannkaka. Där nådde jag inte ens en procent av min vision, säger Ken Ring.

Även i Upplands Väsby är målsättningen hög: Väsby FF ska bli norra Stockholms största förening på ungdomssidan. Frågar du Ken Ring när detta ska ske är det snart, inom några år och dessutom är det inte orimligt om a-laget når allsvenskan inom elva år, hävdar han. Sportchefen Antonio Castillo är däremot lite mer försiktig i sina spådomar på telefon.

– Om två-tre år är vi störst i Väsby om vi fortsätter växa så här. Vi har en plan på sikt om att vara i division fyra eller tre om fem år och kunna utveckla spelare från knatte till ungdom och sen a-lag.

Ken sa allsvenskan om elva år?

– Haha! Jag vet att han har den visionen. När jag säger division fyra om fem år frågar han bara vad jag snackar om. Men det roliga är att det inte skulle förvåna mig om vi når dit. Det kan bli så. Vill han något så blir det oftast så, säger Antonio Castillo.

Ken Ring (mitten) tillsammans med ungdomstränaren Carlos Morales (vänster) och en av killarna i laget för pojkar födda 2012.

Ken Ring (mitten) tillsammans med ungdomstränaren Carlos Morales (vänster) och en av killarna i laget för pojkar födda 2012.

Foto: Elin Åberg

Hög ambition till trots, för Ken Ring är det också viktigt att alla förstår att barnen kommer främst i Väsby FF.

– Det vi gör här, det vi bygger, är det ingen som tjänar några pengar på. Vi gör det för barnen.

Samtidigt kan han inte heller den här gången hålla vinnarskallen borta när DN ringer upp någon vecka efter mötet i Upplands Väsby och Väsby FF:s a-lag precis har gått upp som serieledare i en av Stockholms division sju-serier.

– Jag har en vision och den är att fotboll ska vara i princip gratis för alla barn men att de ska få samma utbildning som hos de största klubbarna i landet. Jag tror att jag är ganska unik med det konceptet, säger Ken Ring.

– Men du får lägga med tabellen i sjuan också så att folk ser att vi leder den, hehe.

Du kanske också gillar