Hem Underhållning Kerstin Ekman får Norrlands litteraturpris

Kerstin Ekman får Norrlands litteraturpris

förbi admin
0 kommentar

Juryn utser föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling i två kategorier. Kerstins Ekman får priset i vuxenkategorin för sin bok “Löpa varg”, enligt ett pressmeddelande.

“I en skenbart enkel och anspråkslös roman ryms ett stort existentiellt djup. Här är människans påverkan på naturen inga abstrakta analyser eller slagord, utan en i vardagen förvärvad erfarenhet”, lyder delar av motiveringen.

Moa Backe Åstot tilldelades priset i barn- och ungdomskategorin för boken “Himlabrand”. I romanen berättar hon om samisk identitet och nedärvda trauman. Så här lyder delar av juryns motivering:

“Hon väjer inte för de svåra frågorna och skapar i den unga, homosexuella Ánte en smärtsam och trovärdig skildring av svårigheten att vara sig själv i en komplex väv av förtryck och fördomar”.

Förra året tilldelades Elin Anna Labba priset i vuxenkategorin för boken “Herrarna satte oss hit”. Alma Thörn fick utmärkelsen i barn- och ungdomskategorin för serieromanen “Alltid hejdå”.

Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet och Författarcentrum Norr. Prissumman är 10 000 kronor i respektive kategori.

Du kanske också gillar