Hem Underhållning Kikki Danielsson och The Refreshments : ”Rock’n’roll Christmas” i Kungsbacka

Kikki Danielsson och The Refreshments : ”Rock’n’roll Christmas” i Kungsbacka

förbi admin
0 kommentar

Kikki Danielsson har underbar självdistans och humor på julturnépremiären med The Refreshments.
Kikki Danielsson har underbar självdistans och humor på julturnépremiären med The Refreshments.

KONSERT Kikki Danielsson borde ha sin egen julshow.

Ge henne en lagom hög stol bara.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Kikki Danielsson och The Refreshments
Plats: Kungsbacka teater, Kungsbacka. Publik: 400. Längd: 2 timmar och 15 minuter med paus för förfriskningar i mitten. Bäst: ”Några steg på botten”. Sämst: Sulos solonummer blir lite väl stökiga i sammanhanget. Fråga: Ett stycke cowboy-joddel till kaffet?

KUNGSBACKA. Har Kikki Danielsson varit i Kungsbacka förut? Hon är själv osäker på den saken.

– Kungälv och Kungsbacka, jag blandar ihop dem lite, säger hon.

Hon minns att hon varit på något av ställena med Wizex på 70-talet. Det kom en massa raggare och stal högtalarna.

Anledningen till att hon i alla fall är här ikväll: The Refreshments artonde upplaga av ”Rock’n’roll Christmas”. Gäster på turnén är Kikki och hennes vapendragare Sören ”Sulo” Karlsson.

Kvällens värdar börjar dock ensamma på scenen. Efter 33 år tillsammans är The Refreshments skickliga på att med kirurgisk precision återskapa hur rocken lät på Jerry Lee Lewis tid. Med trygga tagningar på klassiker som ”Winter wonderland” och egna nummer som ”A guy like that” förmedlar de känslan av att allt är som det alltid varit. Pappa röker i köket och mamma målar läpparna i hallen. Bandet är numera förstärkta av Benny Pedersen på pedal steel, som skänker fin countryton, inte minst i balladen ”The time I miss you the most”.

Kikki sparar de en stund, som den där speciella klappen. ”All the way from Bollnäs” kommer hon in i glittriga sneakers och rosa bandet-nål på kavajslaget.

70-åringen från Visseltofta är en unik röst i svensk musik. Sin generations enda sanna countrysångerska. Helt enkelt för att det hörs att hon varit med om allt hon sjunger om. Det är när hon äntrar scenen som det där lilla extra händer. Och då menar jag inte sedvanligt snack om rubriker i Hänt extra.

– Ursäkta, det finns kaffe att köpa, säger hon samtidigt som hon kämpar sig upp på en hög pall på scenen. När hon senare försöker komma ner från samma pall är hon en liten lycklig slump från att falla huvudstupa på golvet. Allt kunde ha tagit slut där. Men det blir i alla fall en andra akt.

Kikkis country är hopplöst trasig men hundra procent på riktigt. Hon sjunger om vänner som vänder dig ryggen, inga utsträckta händer och platsen där ingen väntar på dig. Där Refreshments uteslutande handlar om nostalgi är Kikki faktiskt relevant i nuet. Ta bara en sång som ”Några steg på botten” från nya albumet ”Ängel med sorgkant”.

Men det mesta Danielsson rör vid blir till någon form av guld. Som superhitduetten med norska dansbandet Ole Ivars, ”Jag trodde änglarna fanns”, som kom till under en kryssning i Karibien på nittiotalet.

Jag hade gärna fått ännu mer av kvällens stjärna. Konserten hamnar lite på hälarna när hon ständigt vandrar av och på scenen.

Kikki borde ha sin egen julshow. Ge henne en lagom hög stol bara.

Följ Aftonbladet Musik på Facebook, Instagram och Twitter för full koll på allt inom musik

Du kanske också gillar