Hem Underhållning Linus Hellman: Med sedvanlig glöd fick han The Tivoli att skina

Linus Hellman: Med sedvanlig glöd fick han The Tivoli att skina

förbi admin
0 kommentar

Med en sällan skådad intensitet äntrade han ånyo scenen och bjöd på en energisk spelning. Det var premiär för Joakim Thåströms klubbturné och han infriade alla uppställda förväntningar med råge. Det märktes att Thåström hade sett framemot det här tillfället. Med sedvanlig scennärvaro och glöd fick han The Tivoli i Helsingborg att skina. Det var en magisk spelning i en intim miljö där vi var några hundra personer som fick komma Thåström riktigt nära för en kväll. Det var en sådan svårslagen kväll som envist dröjer sig kvar.

Joakim Thåström lämnar ingenting åt slumpen numera. Som han själv sade i en av få intervjuer han har gjort. Det var den med Jan Gradvall ifrån 2015 när Thåström konstaterade att han inte längre har tid att slarva. Livet är för kort för det. Han ger verkligen allt ifrån scenen. Det känns mer och mer uppenbart.

Förra veckan var det dags för Thåström att inleda sin klubbturné som sätter punkt på ett fantastiskt konsertår för 65-åringen under 2022. Jag lyckades komma över biljetter till premiärspelningen på klubbturnén.

Biljetterna till den här turnén gick nämligen snart åt och det var en begränsad skara biljetter som stod till buds för alla anhängare. Det är en ynnest att få möta den svenska rockikonen i en mer kompakt miljö under den här klubbturnén.

Joakim Thåström levererade en magisk spelning på The Tivoli i Helsingborg förra veckan.

Foto: Linus Hellman

Det har nu gått några månader sedan den hyllade ”Dom som skiner-turnén” i våras. Den avslutades i Avicii Arena i Stockholm i slutet av maj. Detta efter två månader med upp emot 20 spelningar i Sverige, Norge och Danmark för Thåström.

Jag var på plats i Norge i maj och såg Thåströms spelning på Spektrum Arena i Oslo. Någon vecka senare var jag även i Malmö Arena och såg hans spelning där. Det var magiska tillställningar där Thåström bjöd på en härlig blandning av låtar ifrån hela sin musikaliska karriär.

Joakim Thåström är ute på en klubbturné. Första anhalt var The Tivoli i Helsingborg.

Foto: Linus Hellman

Framstår som perfektion

Som jag har skrivit tidigare i den här spalten går Thåström verkligen in i sig själv och stänger ute omvärlden. Han pressar sig samman och exploderar likt en atombomb. Låt efter låt river han av och han verkar helt tömma sig själv. Det går inte att blottlägga några sprickor i fasaden. Scenframställningen framstår som perfektion.

Förra veckans klubbspelning utgjorde inget undantag. Det var en spelning bortom de väldiga och mustiga arenakonserter han bjudit på under våren.

The Tivoli i Helsingborg är sällsynt lämpad för den här typen av spelningar. Vi var omkring 600 personer som trängde ihop oss i lokalen just den här kvällen, ty fler personer gick det inte att trycka in.

Publiken kommer väldigt nära scenen där huvudpersonen på sitt karaktäristiska sätt rör sig vilt gestikulerande med armarna i luften inför sin hängivna publik. En mer intim atmosfär var där och då svår att föreställa sig.

The Tivoli i Helsingborg.

Foto: Linus Hellman

Infriar förväntningarna

65-åringen river av flera låtar och infriar alla uppställda förväntningar med råge. När det är dags för låten “Isbergen” ifrån den senaste plattan känns det som ett crescendo. Alla i publiken fyller i och känslan är att taket ska lyfta.

Men mer är att vänta. Där är förstås också låtar som “Kriget med mig själv”, “Beväpna mig med vingar” och även “Ingen neråt sång”. Den sistnämnda har jag börjat uppskatta mer och mer.

Kvällen lider så småningom mot sitt slut och Thåström försvinner in i mörkret och bort ifrån strålkastarljuset. Därefter kommer han slutligen återigen in på scenen och drar några avslutningsnummer. Sedan är åskådarna tillfredsställda och så sakteliga börjar publiken att släntra ut i Helsingborgsnatten. Kvällens känns där och då helt fulländad.

Joakim Thåström förblir en av dom som skiner.

Helsingör på andra sidan Öresund.

Foto: Linus Hellman

Över sundet

Under dagarna vid Öresund kan jag inte motstå frestelsen att ta mig över sundet till andra sidan. Färjan tar oss snabbt till Helsingör men det går också med fördel att dröja sig kvar, att ta några vändor på däck och avsmaka en räksmörgås med något gott i glasen innan man väl stiger av.

Turandet har blivit ett begrepp just mellan de här städerna där sundet är som allra smalast. Det går att se över till den danska staden och slottet Kronborg där för övrigt Hamlet utspelar sig för den som kan sin William Shakespeare.

Det var ett tag sedan jag senast hade vägarna förbi Helsingör. I våras blev det en sväng några mil söderut till Köpenhamn i samband med Thåströms spelning i Malmö. Det är alltid något speciellt med att anlända till Danmark.

Det är förvisso nordisk mark men ingenstans i Norden känns Europa lika närvarande som just här. Det har inte bara med den geografiska närheten till kontinenten att göra. Det är helt enkelt en annan atmosfär som möter en när man kommer till Danmark.

Klassiska Smörrebröd

I Helsingör skiner solen men det blåser och det är bistert. Det är väntans tider på att vintern ska ta över. Några dagar senare ska snön falla i Sverige.

Att återigen avsmaka landets specialitet Smörrebröd på någon restaurang är ett måste. Bara ett stenkast ifrån terminalen i Helsingör finner vi ett tilltalande ställe för ändamålet som inte gör oss besvikna.

Klubbturnén går vidare för Thåström. Det återstår flera stopp innan han kan avrunda ett intensivt konsertår.

Själv återgår jag ännu en gång till vardagssysslorna.

”Flytta isbergen, vattna svärmorstungan, ta med soporna ut”.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar