Hem Underhållning Lotta Engbergs stöd till Bettan efter makens död

Lotta Engbergs stöd till Bettan efter makens död

förbi admin
0 kommentar

Hösten 2001 var Lotta Engberg programledare för ”Söndagsöppet”. När hon satt i sminket i SVT inför en inspelning dök plötsligt Svante Stockselius, som då var nöjeschef på public service-bolaget, upp.

– ”Grattis, Lotta”, sa han. ”Du ska vara med i Melodifestivalen”, berättar hon.

Lotta Engberg hade då sjungit på en demo av Thomas G:son-låten ”Vem é dé du vill ha” men hon hade egentligen inga planer på att själv framföra den i tävlingen.

– Min reaktion var bara nej, säger Lotta Engberg.

Stockselius stod på sig och Engberg fick då en snilleblixt.

– Jag sa att jag vill inte sjunga själv i Melodifestivalen och frågade om inte Kikki och Bettan också kunde få vara med, berättar hon.

En tid före mötet i sminklogen hade Lotta Engberg uppträtt med kollegerna Elisabeth Andreassen och Kikki Danielsson, som ju vann Melodifestivalen tillsammans redan 1982 med Chips, på Världens barn-galan och de tre schlagerveteranerna hade trivts i varandras sällskap. 

Svante Stockselius nappade på idén och lovade att ringa Bert Karlsson och styra upp det hela.

– Dagen efter var det på löpsedlarna, ”tre schlagerdrottningar på samma scen” eller något sådant. Då hade tydligen Bert fått tag på Kikki som sagt ja men han hade inte fått tag på Bettan så hon visste ju inget, säger Lotta Engberg.

”Det var helt otroligt”

Hon fick kasta sig på telefonen och ringa Norge.

– Jag ringde Bettan och sa att ”du är på löpsedeln i Sverige, bara så att du vet, du ska sjunga i Melodifestivalen med mig och Kikki”. Hon tyckte att det var kul, även fast hon inte ens hade hört låten, säger Lotta Engberg.

När de sedan spelade in den slutgiltiga versionen av ”Vem é dé du vill ha” föddes också idén om att göra en krogshow baserad på trions framgångsrika karriärer och Rondo i Göteborg bokades in för hösten 2002. Men det som var tänkt att bli ett intensivt år tillsammans kom att bli så mycket mer för Kikki, Bettan och Lotta.

– Vi kom trea i Melodifestivalen, jättebra PR för showen som hade premiär samma höst. Det var helt otroligt. Vi skulle göra en höst på Rondo men höll ju på i två och ett halvt år. Först på Rondo, sedan blev det Cirkus i Stockholm innan vi stack ut på turné med 40 gig, säger Elisabeth Andreassen.

Varför funkade ni så bra ihop?

– Vi är väldigt folkliga alla tre, folk känner våra låtar och våra historier. Vi är glada tjejer med livserfarenhet. Vi har gått igenom mycket i livet och då tror jag också att man blir en bra artist.

Lotta Engberg är inne på samma spår:

– Vi är musikarbetarflickor i grunden, vi har alla jobbat mycket. Sedan tror jag att åldern spelade en stor roll, vi hade kommit upp i en ålder där leveransen inte bara handlade om att vara snygg och sexig och sjunga fint utan vi kunde skoja med oss själva.

Efter de inledande framgångarna gick dock Kikki, Bettan och Lotta igenom en tuff tid då Kikki Danielsson var tvungen att lämna gruppen för att bli frisk från sitt alkoholmissbruk. Något som både Kikki själv och Lotta Engberg har berättat om i SVT-dokumentären ”Kikki Danielsson – ett porträtt”.

– Vi saknade ju Kikki hur mycket som helst men hon behövde få hjälp med sitt beroende, säger Lotta Engberg i dag.

– Det var en utmaning. Det gick ju bra men det var tufft. Turnén gjorde Lotta och jag, bara vi två, säger Elisabeth Andreassen.

Inför VM i damfotbollen 2003.

Foto: JOHANNA PETTERSSON

I dag är Lotta Engberg och Elisabeth ”Bettan” Andreassen bästa vänner. De saknade Kicki Danielsson under tiden hon behövde söka hjälp.

Foto: SUVAD MRKONJIC

”Lotta är ju min bästa kompis i dag”

Kikki, Bettan och Lotta var aktiva fram till 2004. Sedan dess har medlemmarna jobbat med sina respektive karriärer – även om de återförenats på scen med ojämna mellanrum.

Någon regelrätt comeback med ny show är dock inte aktuell.

– Det har aldrig varit på tal. Ska man vara krass har väl varken Kikki, Bettan eller jag haft några hittar sedan vi gjorde krogshowen. I sådana fall skulle man få använda samma ingredienser igen, säger Lotta Engberg.

Under den tuffa perioden med Kikki, Bettan och Lotta svetsades Lotta och Bettan samman – något som hjälpt dem genom senare svårigheter.

– Lotta är ju min bästa kompis i dag, vi umgås mycket, säger Elisabeth Andreassen.

Lotta Engberg berättar hur de stöttat varandra och åkt på resor tillsammans, bland annat när hon skilde sig från Patrik Ehlersson 2015 och när Elisabeth Andreassens make Tor hastigt gick bort året därpå.

– Nu har Bettan och hennes Øystein (Sørum) varit här hos mig och Mikael (Sandström) och käkat middag, nästa gång är det vår tur att åka till Oslo, säger Lotta Engberg.

Så är Lottas och Sannas relation: 

Du kanske också gillar