Hem Underhållning Louise Hoffsten om hälsan – så lever hon i dag

Louise Hoffsten om hälsan – så lever hon i dag

förbi admin
0 kommentar

Efter reklamen: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet

(1:24)

Slå på ljud

Louise Hoffsten, 56, debuterade redan 1987 med Genom eld och vatten men det var med plattan Rhythm & blonde 1993 som hon blev hela Sveriges bluesdrottning med hits som Let the best man win. För det fick hon en Grammis som årets kvinnliga pop/rock-artist.

Sedan dess har Linköpingsdottern Louise Hoffsten varit en konstant i svenskt musikliv och rört sig mellan olika genrer och uttryck.

– Men det finns en röd tråd mellan allting och den röda tråden är munspelet och min röst, säger hon.

Louise Hoffsten på 80-talet

Louise Hoffsten inledde sin karriär i slutet av 80-talet.

Janerik Henriksson/TT

Redan från början stack Louise Hoffsten ut med en attityd som genom åren kommit att inspirera andra.

– Jag har fått höra av många andra kvinnliga artister att det har blivit inspirerade av mig, att man får ta plats. Det är jag jätteglad och stolt för, att jag har kunnat inspirera så många kvinnor, säger Louise Hoffsten.

”Jag använder rullstol för det mesta”

Samtidigt har hon haft det tufft. I mitten av 1990-talet diagnostiserades Louise Hoffsten med den obotliga neurologiska sjukdomen MS, multipel skleros. Hon trodde att karriären var över men nu har det gått över 20 år och hon har hela tiden fortsatt sjunga och stå på scen.

– Jag har blivit sämre så jag använder rullstol för det mesta, jag har jättesvårt att gå. De känns lite frustrerande men jag är väldigt tacksam över att det finns hjälpmedel. Det funkar jättebra att resa med rullstol så jag kan vara aktiv i livet ändå, säger Louise Hoffsten.

Louise Hoffsten diagnostiserades med MS i mitten av 90-talet.

Hanna Franzén/TT

Men att ta steget till att börja använda rullstol var svårt.

– Jag vägrade. Men nu har jag faktiskt gått på rullstolsskola och det var skitkul! Det är fantastiskt att det finns så att man kan lära sig, så man slipper vara beroende av att någon annan ska köra en. Så det var jättebra och kul som fan. Det är ju det som är meningen med hjälpmedel, att de ska ge en frihet, säger hon.

Louise Hoffsten på stor turné med hyllade skivan

Under pandemin gick hon som artist igenom en annan kris när hon plötsligt inte kunde utföra sitt yrke.

– Jag var jättedeprimerad. Det var panik, säger Louise Hoffsten.

Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dag

Men hon kom på ett nytt sätt att möta sin publik – hon började ge sång- och munspelslektioner i friggeboden hemma på tomten i Enskede.

– Man kan säga att jag bjöd hem min publik. De var jätteglada när de promenerade ut från friggeboden efter att vi jobbat tillsammans. Det var väldigt kul, säger hon.

Louise Hoffsten och Dan Bratt gifte sig 2003.

Karin Törnblom/TT

I slutändan förde pandemin också något gott med sig – närmare bestämt albumet Crossing the border som Louise Hoffsten släppte tidigare i år. Låtarna skrev hon över facetime med gitarristen Johan Glössner som satt i Karlskrona.

– Det var ett väldigt udda sätt att skriva låtar på men vi hittade en bra metod. Det var också kul att jobba på ett nytt sätt. Det blev ett bra album av det. Titeln Crossing the border säger något om hur det låter, det är allt från blues och country till visa och souliga grejer. Det är en blandning av allting. Louise-musik, helt enkelt.

Louise Hoffstens sommarturné

11/6 Knappsta, 29/6 Borlänge, 1/7 Sundsvall, 7/7 Falkenberg, 8/7 Löderup, 9/7 Roslagen, 12/7 Eksjö, 23/7 Svärtinge, 26/7 Orust, 29/7 Kalix, 30/7 Karlskoga, 13/8 Landskrona, 14/8 Halmstad.

Albumet har hyllats av bland annat Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten och i sommar ska Louise Hoffsten äntligen få spela de nya låtarna för sina fans. Det blir en lång rad konserter runtom i landet.

Leif ”Loket” Olsson: ”Antingen fyller man 80 eller så är man död”

– Jag ser verkligen fram emot att åka ut och spela i sommar. Varje gång inser man vilket vackert land man bor i.

Sean Banan och Louise Hoffsten gick direkt till final från deltävlingen i Göteborg 2013. Hon slutade sedermera femma i finalen.

Karin Törnblom/TT

”Jag har aldrig gillat Melodifestivalen”

2013 ställde Louise Hoffsten upp i Melodifestivalen för första gången – bidraget Only the dead fish follow the stream blev en stor hit och slutade femma i finalen. På köpet nådde hon en ny generation lyssnare.

Men räkna inte med att hon ställer upp i tävlingen igen.

– Jag har aldrig gillat Melodifestivalen. Men jag blev tillfrågad om att skriva en låt och från att ha sagt ”Melodifestivalen, aldrig i livet” så känner jag nu att det var kul att jag fick den erfarenheten, säger Louise Hoffsten.

– Men det var inget som jag ville stanna kvar i. Jag kände att det inte är ett sammanhang som jag strävar efter. Men det var roligt att vara med om det.

Louise Hoffsten med sonen Adrian.

Karin Törnblom/TT

Louise Hoffsten om relationen med sin son Adrian

Louise Hoffsten är sedan 2003 gift med skådespelaren Dan Bratt, 65. Paret har sonen Adrian, 18, tillsammans och när hon inte ägnar sig åt musiken lägger hon mycket tid på honom.

– Det är klart att vi vill följa, uppmuntra och sponsra honom. Han har bytt till ett motorcykelgymnasium, han ville gå en annan väg, och han är klättrare också så han gör en massa sådana här risky business. Folk frågar om jag inte är rädd och det finns situationer där jag kan känna mig nervös men jag vet också hur duktig han är, både på att köra motorcykel och på att klättra, säger Louise Hoffsten.

Samtidigt tycker hon att det är svindlande att sonen i höst fyller 19 år.

– Det kan finnas stunder där jag längtar tillbaka till när han var liten. Men jag är också väldigt stolt över att han går sin egen väg och är en bra människa. Han har blivit en jättefin kille.

”Sprit, brudar och slagsmål” – så lever Yngwie Malmsteen efter vilda åren

Du kanske också gillar