Hem Underhållning Lukas Moodyssons klassiker får uppföljaren ”Tillsammans 99”

Lukas Moodyssons klassiker får uppföljaren ”Tillsammans 99”

förbi admin
0 kommentar

I ett litet hus i det lilla samhället Trädet utanför Falköping pågår inspelningen av vad som kommer att bli ”världens sorgligaste komedi”. Åtminstone om man ska tro regissören själv. Filmen i fråga är ”Tillsammans 99” och regissören Lukas Moodysson. På en monitor kan man följa arbetet som pågår inne i huset. Det justeras ljus och flyttas rekvisita. Plötsligt är det tagning.

– Här är det inte mögel. Här luktar jättebra, säger Klasse, spelad av Shanti Roney.

Mitt i skålandet och återförenandet har Cecilia Frodes karaktär Signe identifierat en mögeldoft i huset, och grälet är ett faktum. Men mycket mer än så får vi inte se, och vi får inte komma in i huset. För Moodysson är inspelningsplatsen helig, berättar producenten och parhästen Lars Jönsson. Det här är dessutom första gången Lukas Moodysson låter medier besöka en av hans filminspelningar.

Att det skulle bli en uppföljare var aldrig någon självklarhet.

– Jag hade tänkt att den här filmen var ett kapitel som var överstökat. Jag var inte så intresserad av vad som hade hänt med de här människorna när det hade gått fem, eller femton år. Men en dag så pratade jag och min producent (Lars Jönsson) om att nu hade man blivit nyfiken på riktigt – var tog de vägen egentligen? berättar Lukas Moodysson och fortsätter:

– Det är också personligt, det att tiden går och man blir äldre. Då hissnar perspektiven. Man själv går runt och funderar över vad man gjort i sitt liv. Allt dåligt man har gjort, om det finns något bra man gjort och vad man skulle kunna ha gjort bättre. De här karaktärerna brottas på olika sätt med den känslan.

Gustaf Hammarsten berättar att det tog tio år att få bort den snällstämpel som rollen som Göran gav honom. Till vänster om honom Lisa Lindgren och till höger Cecilia Frode och Lars Frode.

Foto: Adam Ihse/TT

På rollistan finns många bekanta ansikten, nästan alla var med i originalfilmen. I dag är flera av dem på plats. Gustaf Hammarsten är tillbaka som den alltför snälle Göran, Olle Sarri som den politiske idealisten Erik, Cecilia Frode som Signe, Shanti Roney som Klasse, med flera. Några nya ansikten är David Dencik och Clara Christiansson Drake. Ola Rapace kommer däremot inte att medverka igen. Hans karaktär Lasse kommer i stället spelas av Jonas Karlsson. Ett beslut taget av SF Studios.

Casten beskriver en känslosam återförening – både för karaktärerna och för dem själva.

– Jag tror inte att jag var helt ensam om att tycka att det var väldigt rörande när vi sågs igen. Jag började ju grina. Och sedan är det är ju ett oerhört bra manus, tycker jag. Ett drömprojekt, säger Olle Sarri.

– Vi är ju våra roller. Innan tänkte jag, hur ska jag kunna förbereda mig för det här? Det var därför jag tyckte det var så läskigt. Men sen när man träffar alla, så har vi ju det där i oss. I våra hjärtan. Fastän vi är 23–24 år äldre och marinerade av livet, säger Gustaf Hammarsten.

Cecilia Frode uttrycker sig i liknande termer och beskriver mötet som ”existentiellt men roligt”.

– Sedan finns också dimensionen att alla av oss inte är med. Micke Nyqvist är inte bland oss längre. Om det skulle göras en film om tio år igen så är det inte säkert att man själv är här. Det är väldigt härligt och sorgligt, säger Anja Lundqvist.

– Efter att Micke gick bort så har det känns som att det inte riktigt gått att göra det här. Sedan så tänkte jag att han inte skulle sagt nej till detta. Och Rolf, Mickes karaktär, omnämns förstås i filmen och det finns en saknad efter honom. Så det känns som att Micke finns med oss på det sättet, men det är klart att han är väldigt saknad, säger Lukas Moodysson.

Lukas Moodysson vill jobba med så tekniskt avskalat som möjligt. Han säger att de vill filma så likt verkligheten de kan.

Lukas Moodysson vill jobba med så tekniskt avskalat som möjligt. Han säger att de vill filma så likt verkligheten de kan.

Foto: Adam Ihse/TT

”Tillsammans” kom ut år 2000 och var hans andra långfilm efter ”Fucking Åmål”. I filmen får man följa Elisabeth (Lisa Lindgren) som lämnar sin alkoholiserade och stundtals våldsamme man Rolf (Michael Nyqvist) och flyttar in i sin bror Görans (Gustaf Hammarsten) hippiekollektiv. Där får Elisabeth och hennes två barn möta en helt annan värld än de är vana vid, och allteftersom följer filmen karaktärernas resa in i och ut ur kollektivet. Nästan 850 000 biobesökare såg filmen.

I nya ”Tillsammans 99” har det gått 24 år sedan 1975, då Elisabeth och barnen flyttade in i huset. Det en gång stora och intensiva kollektivet har blivit världens minsta. Kvar bor bara den snälle Göran och Klasse (Shanti Roney) som väver trasmattor. Huset har bytts ut mot en betydligt mindre modell och i ensamheten får Klasse en idé – visst borde de återförena de gamla kollektivkompisarna?

Sagt och gjort. Större delen av filmen utspelar sig under återträffen där de samlas i det lilla huset, badar, dricker vin och konfronterar varandra. De hissar en flagga och lyssnar på en språkkurs i tyska. Vad mer som händer återstår att se på premiären hösten 2023.

Vilka är fallgroparna när man återvänder till en så omtyckt film?

– Den största fallgropen är att det är lite töntigt att göra uppföljare över huvud taget. Filmen handlar ju lite om huruvida det verkligen är en bra idé att göra en återträff. Det är samma fråga. Är det egentligen en bra idé att göra en uppföljare? Vilket betyder att om filmen blir dålig så är det egentligen det den ska bli, för då bevisar den att man inte ska göra sådana här resor tillbaka i tiden, säger Lukas Moodysson med ett leende.

”Tillsammans” utspelar sig i slutet av 60- och tidiga 70-talets vänstervåg. ”Vi är bäst!” från 2013 utspelar sig på 80-talet i punkens sista dödsryck, och ”Tillsammans 99” under förra millenniets sista skälvande andetag. Vad är det som lockar med att vara på väg ut ur någonting?

Snöbollskrig i kollektivet i filmen från år 2000.

Snöbollskrig i kollektivet i filmen från år 2000.

Foto: Memfis

– Det är väl en känsla av att någonting håller på att glida en ur händerna som är intressant. Så är det nog lite grann i den här filmen. Folk som känner att de håller på att tappa greppet om saker och ting, sina liv bland annat. Och världen så som de känner den.

1999 består kollektivet som sagt av endast två personer. Göran och Klasse håller dock fortfarande veckomöten om saker som ska avhandlas, och Lukas Moodysson tror att de känner sig lite ensamma och helst skulle se att någon mer flyttade in.

Kommer Göran och Klasse få fler kollektivkompisar?

– Det ligger i så fall utanför filmens ram, för den utspelar sig under en väldigt kort tid. Ingen hinner. Men om det är någon som planerar att göra det eller inte, det får du se när filmen kommer.

Du kanske också gillar