Hem Underhållning ”Männen får ompröva sin roll”

”Männen får ompröva sin roll”

förbi admin
0 kommentar

Lerfiguren är i gott sällskap. Tio av de tolv utställningsverken har ett vildsvinshuvud på en manskropp. 

Klara Sydhoff Wallenberg är kocken, sjuksköterskan och skulptrisen som sällan ger upp.

”Det kanske beror på en uppväxt utan så många alternativ och på att jag är ultralöpare, en som springer långt utan avbrott”, säger hon.

Som när hon i höstas for till Botswanas saltöken och sprang 100 km – i sträck.

”Att ge upp bara för att något är svårt är inte samma sak som att ge upp för att något är dumt”, tillägger hon.

Maken Peter ”Poker” Wallenberg är ordförande, tidigare vd, i Grand Hôtel och i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, familjens största forskningsstiftelse med tillgångar på över 200 miljarder kronor.

Den gyllene figuren i yogaställning har maken Peter ”Poker” Wallenberg suttit modell för.Foto:My Matson

Varför valde du patriarkala maktstrukturer som tema?
”För att stereotypa machoideal, superhjältar och klyschor som ‘själv är bäste dräng’ inte bara slår mot kvinnor utan även männen själva”, svarar Klara Sydhoff Wallenberg och tar sin pappa som exempel.

”Pappa tog livet av sig när jag var 26. Han var i och för sig ett svin – alkoholist, hustrumisshandlare och gammal kåkfarare, men samtidigt ett offer.” Klara Sydhoff Wallenberg

”Pappa tog livet av sig när jag var 26. Han var i och för sig ett svin – alkoholist, hustrumisshandlare och gammal kåkfarare, men samtidigt ett offer. Han visste att han gjorde illa men förmådde varken ändra sig eller be om hjälp.”

Skulle patriarkala maktstrukturer bygga på en samling offerkoftor, menar du?
”Nej, inte antingen eller utan både och. Mitt perspektiv är att de traditionella kraven på hur en ‘riktig’ man är, stark, orädd och kapabel, kan göra honom till ett svin och offer – samtidigt.”

Därav svinhuvuden på manliga kroppar.

”Så nej, jag hatar inte män, jag älskar dem. Bara så det är klarlagt.”

”Så nej, jag hatar inte män, jag älskar dem. Bara så det är klarlagt”
”Så nej, jag hatar inte män, jag älskar dem. Bara så det är klarlagt”Foto:My Matson

Klara Sydhoff Wallenberg känner däremot en sorg över att män inte pratar med varandra så som många kvinnor gör. 

”Kvinnor blir på så vis lite vaccinerade mot mental ohälsa medan män inte har det drivet.”

Kanske män inte har det behovet?
”Behöver män inte prata känslor? Eller är det en historisk idealbild som lever kvar av gammal vana?”, frågar Klara Sydhoff Wallenberg retoriskt.

”Sju av tio som begår självmord i Sverige är män. Män är inte lika nödvändiga för familjens skydd och försörjning som förut. De drar sig för att söka hjälp när de mår psykiskt dåligt och de som lever med kvinnor mår bättre än de som lever ensamma.”

I dag väljer kvinnor män utifrån andra behov, som känslor och samhörighet, menar hon.

”Männen får kanske ompröva sin roll om de vill fortsätta att vara behövda på marknaden. Hur kommer det sig att de inte kämpar för att förändra synen på sin egen könsroll? Det är det här som jag vill lyfta med utställningen.”

”Klara har rätt. Analysen är bra och diskussionen behövs”, säger maken Poker Wallenberg ur finansfamiljens femte generation.

”Genderdiskussionen har hela mitt liv handlat om vad kvinnor inte kan eller får, inte vad män inte kan eller får. Så vi män har tappat bort den del som handlar om oss själva och lever kvar i gamla klyschor.” Peter ”Poker” Wallenberg

”Genderdiskussionen har hela mitt liv handlat om vad kvinnor inte kan eller får, inte vad män inte kan eller får. Så vi män har tappat bort den del som handlar om oss själva och lever kvar i gamla klyschor.”

Peter ”Poker” Wallenberg med konstverket ”Royal straight flush” i famnen.
Peter ”Poker” Wallenberg med konstverket ”Royal straight flush” i famnen.Foto:My Matson

Intresset för en modern, mer nyanserad mansroll ökar om diskussionen utgår från ett reellt problem, påpekar den forne företagsledaren.

”Mäns psykiska ohälsa är det tydligaste exemplet. Här är vi otroligt stora kålsupare.”

För några år sedan tog en medelålders man i parets lokala vänkrets livet av sig.

”Varför pratade inte vår kompis med oss? Vi var många som försökte. Jo, för att han var machomannen – privat och i jobbet, och tyckte inte att han behövde hjälp. Hade han bara pratat med någon hade han kanske fortfarande varit här”, säger Poker Wallenberg.

Har du bett om hjälp?
”Absolut.”

Vari ligger skillnaden mellan dig och han som begick självmord?
”Jag tror att mycket ligger i ens uppväxt. Jag och mina syskon levde med en mamma som vi kunde prata om det mesta med. Pappa var lyhörd och stöttande. Allt det här gjorde att man vågade ta upp alternativa synsätt. Vår vän hade inte det ‘skyddsnätet’.”

Klara Sydhoff Wallenberg och Peter ”Poker” Wallenberg i familjens kreativa ateljé.
Klara Sydhoff Wallenberg och Peter ”Poker” Wallenberg i familjens kreativa ateljé.Foto:My Matson

Wallenberg har varit tongivande i svenskt näringsliv i över 150 år. Inget av sfärens bolag har styrts av en kvinnlig familjemedlem. 

”Sant, men alla är barn av sin tid. Vi jobbar mycket med nästa generation och där finns några väldigt duktiga kvinnor. Jag tror att du framöver kommer att se en förändring även i vår familj och ja, även i styrningen av bolag som Investor och SEB”, säger ”Poker” Wallenberg, bror till Investors ordförande Jacob Wallenberg och kusin till SEB:s dito Marcus Wallenberg.

”Vi är liksom inte en arbetsförmedling som bara delar ut jobben.” Peter ”Poker” Wallenberg

”Men vi är liksom inte en arbetsförmedling som bara delar ut jobben. Egna ambitioner och kompetenser ska vara drivande. Att ändra normer är egentligen inte så komplicerat, men det tar tid.”

Dödlig kärlek eller älska in i döden? Klara Sydhoff Wallenbergs konstnärsateljé rymmer flera lerskulpturer, som inte visas i den nu aktuella utställningen.
Dödlig kärlek eller älska in i döden? Klara Sydhoff Wallenbergs konstnärsateljé rymmer flera lerskulpturer, som inte visas i den nu aktuella utställningen.Foto:My Matson

Det gör lerskulpturer också.

Klara Sydhoff Wallenberg har varit kreatör sedan barnsben. Att just lera blev hennes främsta uttryck beror på att hon tänker tredimensionellt när hon skapar och att lera kräver både händer och hjärna.

”Men jag är sällan nöjd med det jag gör.”

Så hur vet du när ett verk är färdigt?
”När leran säger åt mig att sluta. Det är den som talar om när den inte vill omformas mer utan tänker gå sönder i ugnen om jag fortsätter.”

Du kanske också gillar