Hem Underhållning ”Något helt unikt i true crime-genren” | MovieZine

”Något helt unikt i true crime-genren” | MovieZine

förbi admin
0 kommentar

Vi pratar med Colin Hanks och Jake Lacy om Sverigeaktuella dramaserien ”A Friend of the Family”, som bygger på sanna händelser.

Året var 1974 när Robert Berchtold, en nära vän till familjen Broberg, kidnappade deras tolvåriga dotter Jan. Hon återförenades med sina föräldrar, men två år senare hände det igen.

 

Det otäcka fallet har tidigare skildrats i dokumentären “Abducted in Plain Sight” (2017) och står som grund till nya miniserien “A Friend of the Family”. Jake Lacy (“The White Lotus”) spelar den karismatiske men manipulative pedofilen och kidnapparen Berchtold, medan Colin Hanks (“Fargo”) gör rollen som den oanande pappan, Bob Broberg. I övriga roller ser vi Anna Paquin (“X-Men”-filmerna) och Mckenna Grace (“The Handmaid’s Tale”).

 

Vi har träffat Hanks och Lacy för att prata om de ruggiga händelserna som ligger till grund för serien, om gubbfrisyrer och om vad andra true crime-serier gör fel.

 

Bara av trailern att döma verkar det här vara en otäck historia, och den är helt sann. Berätta: vad handlar serien om?

 

Colin Hanks: Den handlar om Jan Broberg och hennes familj. De var nära vänner med en annan familj. Och hon blev bortrövad av en nära vän, flera gånger. Under åratal blev familjen Broberg manipulerad, utpressad och på sätt och vis emotionellt torterad av Robert Berchtold.

 

– Han var en mästare på att manipulera, han har pedofil och kidnappare, så det finns mycket att utforska här.

 

 

Så Jake, när din agent ringer och säger: ”Jag har en roll åt dig. Du ska spela en charmig, karismatisk man… och han är psykopat. Perfekt för dig!” Vad tänker du då?

 

Jake: Tja, jag frös till för en stund. Men så ville jag prata med Nick (Antosca), som skapade serien, för att höra om hans tankar och visioner. Att läsa manus är en sak, man skapar sig en egen bild. Men man vill också höra skaparens vision.

 

– Det första Nick berättade för mig var att Jan och Marion Broberg var producenter. De var involverade. Han frågade dem, ”jag skulle vilja berätta er historia men bara om ni är ombord. Annars gör jag det inte.” Så det har sin utgångspunkt i något mänskligt och medmänskligt. Och det var också viktigt att inte visa några övergrepp. Han behövde inte anlita en artonåring som kunde spela fjorton för att kunna spela in vissa scener. Så redan där slog han bort två av mina rädslor.

 

– Och det sista som lockade mig var att materialet var fantastiskt. Det var underbart vad han och författarna hade satt ihop. Oavsett tema så är det vad jag alltid söker efter. Det var avgörande för mig.

 

Familjen Broberg, med det efternamnet undrar man ju – är de svenskättlingar?

 

Colin: Hmm, var de svenskar? Jag tror inte det. Bob hade varit missionär i Norge vet jag. Jag vet inte var familjen härstammar från faktiskt.

 

Large 219f94542ad01c36777800069b81b54f hanks paquin

 

Du ser rätt annorlunda ut i rollen. Du skulle kunna ersätta farsan i ”A Man Called Otto”, med den frisyren?

 

Colin: Haha… men jag var först! Skulle jag ersätta honom? Jag tror inte det. Min serie kommer först.

 

Vi har hört om Jakes rollfigur, men vem spelar du?

 

Colin: Bob är pappa till Jan. Han var mormon. Han ägde en blomsterbutik. Han var en hängiven far som äskade sina döttrar innerligt. Han var väldigt naiv och oskyldig, tror jag. Detsamma gäller för Marianne, Anna Paquins karaktär. Han är en godhjärtad man som blir grundlurad, och trots allt som hände hittade han ett sätt att förbli positiv och hoppfull om att han skulle få tillbaks sin dotter. Inte bara fysiskt men också mentalt.

 

– Serien handlar om hans kamp för att hålla ihop familjen och att dottern dels ska överleva, men också förbli en del av familjen.

 

Large 219f94542ad01c36777800069b81b54f friend of the family fruit basket

 

Det finns många fantastiska serier där ute. Jag älskade ”The White Lotus” – jag tittar på dig, Jake. Men många serier flyger också under radarn när vi har så mycket content att välja bland. Varför borde tittarna ge er serie en chans?

 

Colin: Dels är det en historia som faktiskt har inträffat. Det har gjorts dokumentärer om familjen Broberg och Robert Berchtold. Det finns podcasts och böcker. Det är en djup och komplex historia. När man hör vad som hände i grova drag blir man chockad: ”hur i all världen var det möjligt? Hur kunde det hända? För det finns ingen chans att jag hade gjort alla dessa val om det drabbade mig”.

 

– Serien anstränger sig för att visa hur det hela gick till. Både det onda – jag pekar på honom här – men också de oskyldiga misstag som hemsöker Brobergs än idag. Vi får verkligen se alla dem som individer, för att försöka förstå hur sånt här går till. Jag tycker det gör en sådan helgalen historia mycket mer personlig. Och då blir den något unikt i true crime-genren.

 

Jake: Jag skulle vilja tillägga att… jag har inte sett alla avsnitt, men jag fick se slutet. Och även om historien är hemsk, och temat är så mörkt, så finns det en känsla av hopp i slutet. Om man har upplevt något liknande i fråga om övergrepp så tror jag att Jan vill att man ska veta detta – det är en del av din historia, men det är inte hela din historia. Hon är ett levande exempel på att en person, med en massa kärlek, tillit och arbete, kan gå vidare och leva ett meningsfullt liv.

 

– Jag var orolig för att serien skulle stanna kvar i det mörka, som bortförandet och övergreppen. Men den landar rätt i slutet. Den visar att det finns ett ljus i slutet. Mycket i true crime-genren slutar med ”och sen dog de alla”, och man lämnas helt ensam. Den här gör något helt annorlunda. Och det gör mig så otroligt stolt över att vara en del av serien.

 

 

De första avsnitten av ”A Friend of the Family” finns nu att streama på SkyShowtime.

Du kanske också gillar