Hem Underhållning Nederländerna kan bli nästa land att förbjuda ”loot boxes” i spel

Nederländerna kan bli nästa land att förbjuda ”loot boxes” i spel

förbi admin
0 kommentar

”Loot boxes” är ett ständigt omdiskuterat fenomen i spelvärlden. Loot boxes tillåter spelaren att spendera verkliga pengar för att låsa upp fördelar i spelet, det kan vara nya karaktärer, vapen eller kläder. Man vet aldrig vad man får, det blir en överraskning för den som spelar som sedan kan fortsätta spendera pengar tills han eller hon får något man är nöjd med.

“Boxarna” är vanligt i många spel som är populära bland barn, några exempel är Fifa, Call of Duty och Apex Legends.

Flera europeiska länder har diskuterat olika typer av lagstiftningar för loot boxes, i England har det det pratats om en 18-års gräns för inköp av en ”box” medan man i Belgien förbjöd loot boxes helt och hållet 2019. Nu kan Nederländerna få en liknande lag. I motionen står det bland annat att ”barn kan bli beroende och på så sätt bli en börda för familjer som får oväntade utgifter”

Beskedet välkomnas i spelvärlden

Efter att nyheten fått spridning har kommentarer på olika spelforum strömmat in. För många som har barn som spelar är det en glädjande nyhet men även personer med beroendeproblematik har hyllat nyheten.

”Snälla förbjud! Loot boxes är helt uppfuckat rent etiskt”, skriver användaren ”Hyroero” på internetforumet Reddit.

Majoriteten av spelvärlden verkar välkomna initiativet men de finns även de som är lite mer kritiska.

”Det är kanske ett steg för långt att förbjuda loot boxes helt och hållet, men spelare borde få veta i förväg om ett spel innehåller det eller inte, det borde vara en självklarhet”, skriver användaren ”Tersphinct”.

Förra månaden gick 20 användargrupper från 18 olika länder ut i ett upprop för att ta fighten mot loot boxes. Både användargrupper i Sverige och Norge har engagerat sig i frågan.

LÄS OCKSÅ: Larm om diskriminering skakar ”det svenska spelundret”

LÄS OCKSÅ: Tv-spelen ger ny mening åt döden

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar