Hem Underhållning Öppna ateljéer hela helgen: ”Något annat än att se en utställning”

Öppna ateljéer hela helgen: ”Något annat än att se en utställning”

förbi admin
0 kommentar

Ulrika Skogs skulpturer föreställer ofta djur av olika slag. Till helgen öppnar hon och flera konstnärskollegor sina ateljéer för allmänheten.

Foto: HP Skoglund

Varje år, sista helgen i november, är det öppet hus i det konstnärstäta industriområdet på Zakrisdal i Karlstad.

– Folk tycker i regel att det är väldigt kul att få komma in i våra ateljéer, det är ju något annat än att gå och se en utställning, säger skulptören Ulrika Skog.

En konstrunda i miniatyrformat. Så kanske man bäst beskriver den uppskattade traditionen med öppna ateljéer längs Zakrisdalsslingan. Ett par enskilda konstnärer medverkar vid sidan av KKV (Konstnärernas kollektivverkstad) och Folkuniversitetets keramikverkstad. Sammantaget blir det ganska många namn, men även i eventuell snömodd går det att ta sig enkelt mellan stationerna.

Adam Hedin och Ulrika Skog trivs bra i sitt lilla krypin till ateljé.

Foto: HP Skoglund

Konstnärsparet Ulrika Skog (skulptur) och Adam Hedin (måleri) delade ateljé inryms i en charmig liten byggnad med uteplats som lär vara trevlig om sommaren. Nästan i golvhöjd längs ena långväggen ligger säckar fulla av lera.

– Ett paket väger tio kilo, senast beställde vi två ton. Så det är nåt att bära in, säger Ulrika Skog, vars skulpturer ofta föreställer djur. Inte minst hästar.

– Jag började göra hästar redan när jag gick på Kyrkerud, och de släpper aldrig taget om mig. Jag blir aldrig fri från dem. Ser man tillbaka på barndomen var det hästar och fåglar som fascinerade en. Jag hade parakiter och papegojor, men drömmen om hönor gick aldrig i uppfyllelse för mamma var så rädd att de skulle dra med sig möss.

Skulptur och måleri i samspel.

Foto: HP Skoglund

Adam Hedin vid en av sina målningar.

Foto: HP Skoglund

Ibland skulpterar hon också människor, eller om det är ett slags mansliknande väsen med bister uppsyn.

– Ja, oftast när jag gör människor blir det män, som inte ser så trevliga ut. Många gör ju kvinnor när de skulpterar. Men hos mig blir det mindre trevliga män.

Desto mer lättillgänglig är hennes humoristiska serie med näbbdjur som har tilldelats olika yrken. Som “Apotekaren”, där det går att placera små medicinburkar på ett par hyllplan.

Något stenkast bort huserar bildkonstnären och popkonnässören David Tedfeldt, som alltid behöver musik för att hamna i rätt stämning. Av de nya målningarna i hans ljusa ateljé att döma, så är han inne i en period med mycket jordfärger.

– Ja, det har blivit lite mer jordfärger faktiskt, istället för det mer pastelliga.

Leriga åkrar om hösten?

– Ja, det kan bli att man går en del efter årstiderna. Är det lite höstigt så brukar de färgerna smyga sig in i målningarna också. Ännu mer nu när jag har den här ateljén, det blir så himla påtagligt med årstiderna här utanför fönstren.

David Tedfeldt plockar fram Sonic Youth-klassikern ”Daydream Nation” ur cd-hyllan.

Foto: HP Skoglund

Öppna ateljéer på Zakrisdal

Enskilda ateljéer: Emma Nilsson, skulptur, David Tedfeldt (måleri), Ulrika Skog (skulptur), Adam Hedin (måleri)

Grafik, skulptur, glas och textil visas hos Konstnärernas kollektivverkstad. Medverkar där gör Christina Bryntesson, Margareta Säfström, Anita Gullö, Maj-Lis Carlsson, Karin Johansson, Elsie Asplund, Lena Jansson, Torbjörn Hellberg, Helena Bengtsson, Sverre Wikström, Birgitta Hyensjö, Margaretha Jansson och Åke Hasselrot.

I konstrundan ingår även Folkuniversitetets keramikverkstad

David Tedfeldt har haft sin ateljé på Zakrisdal i omkring fem år och medverkar alltid i konstrundan.

Foto: HP Skoglund

I den stora grafikverkstan en bit bort visar Christina Bryntesson tryckpressarna.

– Det här är en Rolls-Royce till maskin ska du veta. Här kommer Sverre Wikström även visa hur man skär glas i helgen. Det är ju långa processer bakom ett konstverk, de flesta tänker kanske inte på det när man går och ser en utställning på ett galleri.

Sammanlagt 13 konstnärer visar sina arbeten i verkstaden under helgen. Christina Bryntesson berättar att intresset brukar vara stort.

– Jättestort. En del i det här är även att vi vill väcka intresse hos en yngre generation också, genom att berätta och inspirera.

Kommer det en yngre publik då?

– Ja! Det gör det. Och vi har även yngre konstnärer som söker in till KKV, vilket är jättekul. De tar vi hand om riktigt bra här.

Konstrundan arrangeras på lördag och söndag och ateljéerna är öppna mellan 12 och 17 båda dagar.

David Tedfeldt, Ulrika Skog, Adam Hedin och Christina Bryntesson vid en av tryckpressarna.

Foto: HP Skoglund

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar