Hem Underhållning Ovärdigt när fler måste låna för att betala hyran

Ovärdigt när fler måste låna för att betala hyran

förbi admin
0 kommentar

Säg inte till mig hur jag ska spara pengar

Ny inflationshöst, nya dumma råd till folket. Den svenska ekonomin går kasst och det går varken ut över bankernas vinster eller företagens pengaregn.

Däremot går det ut över barnfamiljer, pensionärer och studenter.

Krisen har även nått den breda medelklassen som biter på naglarna av räntestress och allt dyrare luncher. Så blev det också inflation i välmenande råd till folket.

I ett inslag i SVT beskrivs hur studenterna fått det allt tuffare ekonomiskt. Då berättar en student hur han sparar (!) 9000 kronor varje månad.

Tricket?

Excelark där han planerar ekonomin, studiemedel och arbetsinkomst.

Och så förstås de 3000 kronorna som kommer från föräldrarna varje månad. I samma inslag berättar en annan student om hur hon prioriterar med pengarna – hon har inte köpt Alvedon på två år. Allt handlar om prioriteringar! Eller?

Jag är helt för att människor förstår sig på privatekonomi.

Det kan verkligen krypa under min hud när jag hör hur i övrigt normalfungerande vuxna människor bränner sina pengar på skit och sedan klagar över pengabrist veckan före löning. Eller såna som leasar en överdrivet lyxig bil ena dagen och prioriterar bort frukostosten andra dagen.

Idioter, tänker jag och går vidare med mitt liv. Men det är något annat som händer i Sverige nu, något mycket mer allvarligt.

I dag är skuldberget hos Kronofogden det högsta någonsin. Jämfört med samma tid förra året har skulderna ökat 35 procent, till 14,6 miljarder kronor.

Betyder det att människor blivit så mycket dummare, på så kort tid? Knappast. Hälften av skulderna ligger på 2000 kronor eller mindre.

Den som redan lever på små marginaler medan matpriser och elpriser ökar, hamnar i ett svårt läge. Blir man dessutom sjuk eller av med jobbet så sätts man i en tuff situation. I dag tvingas människor ta lån för att betala sina vanliga räkningar och mat.

När det handlar om så små belopp är det inte att människor slarvar, utan att de faktiskt inte har råd, menar ekonomer.

Mest ökar skulderna bland dem över 65 år, särskilt kvinnor i den ålderskategorin. Pensionärer som slitit ett helt liv hamnar nu i ett så omöjligt ekonomiskt läge att de behöver låna pengar för att betala hyran.

Som vanligt omvandlas samhällsproblem och politikers passivitet till välmenande råd till individen. Sociala medier och nyhetsinslag kryllar av spartips. Som att de som har det tuffast blir hjälpta av att skära ned på uteluncher.

Du kanske också gillar