Hem Underhållning Pernilla August om varför ”Händelser vid vatten” är en klassiker

Pernilla August om varför ”Händelser vid vatten” är en klassiker

förbi admin
0 kommentar

Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten”  utspelar sig i den fiktiva jämtländska byn Svartvattnet, dels på 70-talet när en idealistisk Annie anländer för att leva Gröna Vågen-liv på berget, dels på 90-talet, där Annie blivit kvar och mordet hon blev vittne till 20 år tidigare gör sig påmint igen.  

I dramaserien, regisserad av Mikael Marcimain, spelar Pernilla August den äldre Annie, och den yngre spelas av hennes dotter i verkliga livet, Asta August.

– På 90-talet när romanen kom identifierade jag mig med unga Annie. Men nu när jag läste om den identifierade jag mig mer med den äldre Annie, och kärlekshistorien med Birger som griper mig så oerhört i hjärtat. Det är det som gör boken till en klassiker – att man kan identifiera sig i olika lager, säger Pernilla August.

En berättelse med flera lager

Rolf Lassgård, som spelar läkaren Birger, har också en lång relation till Kerstin Ekmans berättelse, bland annat har han läst in den som ljudbok. Även han ser lagren i texten, och anar ett akut budskap mellan raderna.  

– Varför stannar Annie och Birger kvar däruppe? Därför att det finns ett slags kall, man har en funktion: han som läkare och hon som lärare. Där det inte bara handlar om det egna jaget. Det är ett slags tidsdokument. Sen 80-talet har vi haft en slags jagfixering som har tagit allt större utrymme och pågår fortfarande, säger Rolf Lassgård.

Även för regissören Mikael Marcimain rymmer berättelsen flera lager, något han velat behålla i tv-serien.

– Det är inte bara en deckare, utan en slags samhällelig koll. Det är en thriller men den har politiska inslag. Den är komplex, säger han.

Du kanske också gillar