Hem Underhållning Ralph Lundsten hyllas på Scenkonstmuseet och Riche Lilla Baren

Ralph Lundsten hyllas på Scenkonstmuseet och Riche Lilla Baren

förbi admin
0 kommentar

Den 14 december anordnar Jazz Är Farligt en hyllningskväll till den svenska elektronmusikpionjären Ralph Lundsten på Scenkonstmuseet och Riche Lilla Baren. Ralph Lundsten var en av Sveriges mest kända tonsättare av elektronisk- och synthesizermusik. En pionjär med en musikalisk katalog av elektroniska verk som sträcker sig ända från 1964 till 2020. Ralph Lundsten avled vid 86 års ålder under sommaren 2023.

– Lundsten var en återkommande kollaboratör och vän. Han var en mentor som gav mig självförtroendet att avancera i kulturens olika rum. Nu vill jag hylla honom för det monumentala arbete han ligger bakom, säger Elena Wolay, grundare av multiprojektet Jazz Är Farligt samt curator för Ralph Lundsten In Memoriam.

Samtal på Scenkonstmuseet

Kvällen börjar på Scenkonstmuseet med ett panelsamtal mellan Mats Lindström, konstnärlig ledare för Elektronmusikstudion, EMS, musikern Reine Fiske och musikjournalisten Elena Wolay som jobbade nära Lundsten under flera år och som även är initiativtagare för kvällen. Moderator för panelsamtalet är Ika Johannesson. Därefter presenterar musikforskaren Derek Holzer ett urval av Lundstens elektronik från Andromeda-studion. 

Live-tolkningar på Riche Lilla Baren

Sedan fortsätter hyllningskvällen på Riche Lilla Baren med live-tolkningar av Ralph Lundstens kompositioner framförda av Dungen- och Amason-medlemmen Gustav Ejstes. Ralphs experimentella 60-talsfilmer projiceras inne i baren och dessutom kommer hans sista utgivning, singeln ”Feel it” som återgavs 2022 av Jazz Är Farligt tillsammans med Our Legacy, finnas till försäljning. Elena Wolay DJ:ar och fyller Lilla Baren med Ralphs atmosfäriska musik innan Maria W Horn (XKatedral) och Christian Berg (Kite) tar över och spelar skivor ända fram till 02.

“Hans betydelse kan inte överdrivas”

– Ralphs betydelse för svensk elektronisk musik går inte att överdriva. Alla svenskar som är verksamma inom elektronisk musik har honom att tacka för väldigt mycket, och det är precis det vi vill göra den 14e. Det blir fint, säger Vanilla Stillefors, eventansvarig bokare på Riche Lilla Baren.

Ralph Lundsten In Memoriam äger rum på Scenkonstmuseet och Riche Lilla Baren den 14 december. Panelsamtalet på Scenkonstmuseet börjar 18:30 och ett begränsat antal biljetter går att boka kostnadsfritt.

Till Riche Lilla Baren är det drop-in för alla med fri entré mellan 21–02. 

Ny utställning på Scenkonstmuseet

Hyllningen sker i samband med Scenkonstmuseets utställning ”Elektronmusikstudion – konst, teknik och politik”. Utställningen visas på Scenkonstmuseet 1 december 2023–1 september 2024.

Den legendariska Elektronmusikstudion, EMS, i Stockholm är ett av världens äldsta och främsta fästen för elektronisk musik och ljudkonst. Verk av över 30 konstnärer med koppling till EMS, däribland Ralph Lundsten, finns att uppleva på utställningen som dessutom bjuder på en ny installation av ljudkonstnären Hanna Hartman. Läs mer

Du kanske också gillar