Hem Underhållning Recension: Diorama av Tuva Novotny – Kulturnytt i P1

Recension: Diorama av Tuva Novotny – Kulturnytt i P1

förbi admin
0 kommentar

Titel: Diorama
Regi: Tuva Novotny
Medverkande: David Dencik, Pia Tjelta, Shanti Roney, Sverrir Gudnason, Sarah Dawn Finer, Peter Jöback, Claes Bang m.fl.
Kan ses: På bio
Betyg: 4 av 5

Morgan Alling som sork, lejon och tupp låter kanske som en snedtripp på en alldeles för sen efterfest – men grejen är att det inte bara funkar utan också framstår som nödvändigt för att driva tesen framåt. För det här är en idéburen essäfilm som på samma gång lyckas vara en djupt berörande dramakomedi. Hur går det ihop?

Med en semidokumentär ramberättelse hade berättelsen-i-filmen om Frida och Björns kärlekshistoria lätt kunnat bli kyligt distanserad, konstruerad och oengagerad. Men jag är tacksam över att jag förberedde med näsdukar pang i målgruppen som jag är som exakt varje morgon vid förskolelämning ifrågasätter alla mina livsval. För det snörvlas och bölas till den här filmen.

Metadiskussionen bryter bara in där man behöver en paus i relationsdramat. Det är evidens på flyhänt regi från Tuva Novotny, förstås, men också på en stark skådespelarensemble med David Dencik och norska Pia Tjelta i spetsen. Och så Sarah Dawn Finer i en till synes otacksam arketyp till biroll som växer till en av filmens stora behållningar för att inte säga dess verkliga hjälte.

Du kanske också gillar