Hem Underhållning Recension: “Omständigheter” av Nobelpristagaren Annie Ernaux – Kulturnytt i P1

Recension: “Omständigheter” av Nobelpristagaren Annie Ernaux – Kulturnytt i P1

förbi admin
0 kommentar

Ett blodigt foster stoppas i en påse och spolas ner i toaletten. I denna koncisa text som inte väjer för något, får vi följa den 23-åriga Annie, som blivit med barn med en studiekamrat på universitetet, hon vill inte fullfölja graviditeten, har äntligen överskridit klassgränsen och blivit student. Medan tiden obönhörligt tickar och samtidigt står stilla konfronteras hon med läkarna och lagen, och får i sista stund kontakt med en gammal änglamakerska som sätter en sond i hennes livmoder.

Annie Ernaux stil är alltid precis och omisskännlig. Hon undviker starka efterkonstruerade känslouttryck, också hon väntar in i minnesbilderna, ända tills jag känner i kroppen att jag är tillbaka, skriver hon. Om det finns en skuld är det att inte berätta om den här händelsen nära fyrtio år senare, blottlägga hemligheten, maktlösheten. Hennes kropp, känslor och tankar ska bli till skrivande, kanske lämna henne då kropp blir ord, begripliga och allmänt spridda. Att ha genomlevt något ger en rätt att skriva om det, menar hon.  

Och Omständigheter verkar på flera plan, som en akut angelägen berättelse om vad en ung kvinna tvingas genomgå när aborter är förbjudna, i form av strumpstickor, sonder, svarta pengar, förnedring och skam. (Här möter hon också den första av de kvinnor som i livet varit viktiga för henne, de som i hemlighet gått över gränsen. Här journalisten LB, som förmedlar kontakten till abortören, och varför hjälper den gamla slitna kvinnan, madame P.R  henne att bli av med det oönskade fostret, vad mer än pengarna?)

Denna tunna bok är obligatorisk läsning nu då kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp åter ifrågasätts. Men den innehåller också andra dimensioner:  Aborten gör något med Annie, får henne att förlora sin unga kropp och få en som liknar mammans: ett skrapat sköte som öppnats för yttervärlden men hon kan också minnas stoltheten i hemligheten: att ha gått längre än andra någonsin skulle kunna tänka sig att gå, också det en känsla som fått henne att skriva den här boken.

Du kanske också gillar