Hem Underhållning Regissören och skådespelaren Lennart Hjulström är död

Regissören och skådespelaren Lennart Hjulström är död

förbi admin
0 kommentar

Lennart Hjulström föddes i Karlstad 1938. Under 1960-talet började han på Göteborgs Stadsteaters elevskola.

1976 blev han chef för Folkteatern i Göteborg och i slutet av 80-talet utnämndes han till professor vid Dramatiska institutet. Sedan 90-talet har han varit aktiv som skådespelare och regissör vid Dramaten.

Han har också gjort en mängd film- och tv-roller, som Lars Molins ”Tre kärlekar” och ”Korset” men också i Hamiltonfilmerna och som maffiaboss i Beck-serien.

Lennart Hjulström har regisserat flera filmer, bland annat ”Undanflykten” och ”Berget på månens baksida”, båda med manus av författaren Agneta Pleijel.

Regissören och manusförfattaren Ragnar Lyth lärde känna Lennart Hjulström under slutet av 70-talet, då de båda arbetade som konstnärlig ledare respektive chef vid Folkteatern i Göteborg. Han minns ett fint samarbete och en man med stor karisma som lyckades trollbinda både medarbetare och publik med sina föreställningar.

– Han var unik på många sätt. Lågmäld men skarp. Han uttalade sig inte i onödan men var mycket visionär i sitt sätt att prata om målen med teatern, vilken mission hans föreställningar hade i samhället, säger Ragnar Lyth och fortsätter:

– Han hade en stark koppling till arbetarrörelsen under de där åren, och såg teatern som en viktig del i svensk kultur och politik.

Ragnar Lyth berättar hur han senare fick se Lennart Hjulström fortsätta till Dramaten.

– Jag var nyfiken på hur han skulle anpassa sig till den annorlunda omgivningen från Folkteatern. Men han trivdes nog bra även med det, att byta kostym lite och få arbeta med kända skådespelare i ett så etablerat sammanhang, säger han och fortsätter:

– Han hade en slags stränghet, ett arv han hade från sin far som var präst tror jag. Många tyckte nog han var lite prästerig av sig och han kunde använda det i sina filmroller, med sin återhållsamma spelstil.

Texten uppdateras.

Du kanske också gillar