Hem Underhållning Så blir årets bokmässa i Göteborg

Så blir årets bokmässa i Göteborg

förbi admin
0 kommentar

I år är Bokmässan tillbaka i vanlig storlek på Svenska Mässan i Göteborg, med såväl utställningsgolv som totalt 320 seminarier i programmet.

Enligt mässchefen Frida Edman har även publiken, inklusive de svenska förlagen, hittat tillbaka till arrangemanget.

– Ja, det är jämförbart med 2019, säger hon. Det har varit två tuffa år men vi upplever en stor uppslutning bland utställare, förlag och bokhandlare och tror på en storslagen återkomst.

Årets teman på mässan är dels temalandet Sydafrika, som skulle ha stått i centrum redan 2020. Man har också valt att för första gången lägga extra fokus på spänningslitteraturen, liksom på klimatkrisen och Ukraina; ett extrainsatt tema med anledning av kriget i landet.

– Ett temaarbete tar normalt sett två år år, men det här kändes ändå självklart att göra. Det blir ett jättefint tema, där vi ger en röst åt ukrainska författare och journalister, säger mässans programchef Oskar Ekström.

I temat ingår bland annat ett samtal mellan den ukrainska författaren och Penordföranden Andrej Kurkov och den ryska författaren Michail Sjisjkin.

– För oss är det viktigt att särskilt välkomna regimkritiska ryska författare till Bokmässan, säger Frida Edman, som samtidigt betonar att mässan inte samarbetat med den ryska regimen på flera år.

Just mötena är en viktig del av årets mässa. Bland de mer iögonfallande finns ett mellan Greta Thunberg och Vatikanens talesperson i klimatfrågor, Peter Turkson. David Lagercrantz träffar Marie Darrieussecq och Siri Hustvedt för ett samtal om engagerade författare. Karolina Ramqvist och Caroline Ringskog Ferrada Noli delar matminnen, medan författarna Jenny Jägerfeld och Ingvild H Rishøi pratar om barnets blick.

– Författarna framträder på massor av ställen om sina nya böcker, men det vi gör är att försöka hitta spännande samtal, säger Oskar Ekström.

Frida Edman håller med:

– Det är det Bokmässan handlar om, möten som utmanar vår världsbild.

Oskar Ekström, programchef, och Frida Edman, mässchef för Bokmässan i Göteborg.

Foto: Pelle T Nilsson

Nytt för i år är bland annat rummen Rum för barn och ungdom och Rum för kropp och själ, och kvällsprogrammet Bokmässan by night. Man har också valt att kommunicera att mässan är öppen för allmänheten redan från torsdagen.

– Att torsdagen och fredagen bara är till för branschen är en gammal sanning. Vi har ett så omfattande program, varför inte tillgängliggöra det för så många som möjligt? säger Oskar Ekström.

Håller Bokmässan på att bli mindre av en branschmässa?

– Nej, jag tycker snarare att den har blivit mer aktuell för en bredare målgrupp, även inom branschen. Hit kan man komma oavsett om man är lärare eller historiker, säger Frida Edman.

– Bokmässan i Göteborg är unik just för att den är till för både branschen och allmänheten. Så ska det fortsätta vara, infogar Oskar Ekström.

Bokmässan 2019.

Bokmässan 2019.

Foto: Niklas Maupoix

Samtidigt fortsätter man att även i år satsa på Bokmässan Play, den digitala tjänst som togs fram under pandemin och som enligt Frida Edman lockat nya målgrupper till mässan, runt om i Sverige och internationellt. Kommer de att återvända?

– Det hoppas jag, men jag tror också att många som varit på mässan har användning för tjänsten, eftersom man kanske inte hinner gå på alla seminarier, säger hon.

Men är inte folk digitalt trötta nu?

– Jo, och därför fokuserar vi främst på de fysiska mötena.

Förutom årets teman präglas årets mässa bland annat av självbiografiska skildringar, menar Oskar Ekström. Frida Edman beskriver programmet som ”fullt av kontraster”.

– Det är feel good med Marian Keyes, men också skam och generationskrig i Indien. Det är diplomati med Jan Eliasson, konflikter och skav, men också Sveriges kändaste katt, Kerstin. Det är verkligen en bredd.

Hon tror att kontrasterna återspeglar tiden vi lever i.

– I tider av oro och kris söker vi ju olika vägar. Det är ett sökande program.

Läs mer: Förlagen fyller Stockholms gator med bokprat igen

Du kanske också gillar