Hem Underhållning Så mycket bättre avsnitt 4 2022: låtbetyg av Markus Larsson

Så mycket bättre avsnitt 4 2022: låtbetyg av Markus Larsson

förbi admin
0 kommentar

Låtbetygen i fjärde avsnittet av ”Så mycket bättre”

Darin.

Och vad mer?

Tack, det var nästan allt.

Och John Engelbert dånade in i en stor bil mitt i lunchen.

Tut tut, vroom vroom.

Det är över huvud taget rätt mycket tut tut och vroom vroom över sångaren och gitarristen från Johnossi. ”Så mycket bättre” har hittills varit lugnare än en ko. Men tack vare Engelbert får programmet en ny och annan energi.

John verkar ha åkt direkt från den där konserten i Berlin och landat på Gotland utan att sova. Varken adrenalinet eller bärsen backstage har hunnit lämna kroppen.

John Engelbert gör entré mitt i lunchen
John Engelbert gör entré mitt i lunchen

John Engelbert gör entré mitt i lunchen
John Engelbert gör entré mitt i lunchen

Är 40-åringen från Saltsjöbaden glad för att vara där eller passivt aggressiv? Är han bekväm med situationen eller tänker han välta ett bord? Tänker han följa programmets artiga manus eller dra ett förtjusande lågt Eddie Meduza-skämt om rattens riddare Börje Lundin? Är han en kille som man vill ta alldeles för många glas med – eller vill man göra som den tecknade kocken Tony i ”Lady och Lufsen” och giva honom på moppo?

Det ena behöver inte utesluta det andra, vilket är själva behållningen.

Johnossi, som även består av Oskar ”Ossi” Bonde, slog igenom på ett 2000-tal då det var populärt att bilda små band med trummor och gitarr och spela primitiv rock. Allt berodde på den amerikanska artbluesduon The White Stripes från Detroit, i dag mest kända för att fotbollspubliken samlas, vrålar och förenas till riffet från ”Seven nation army”.

Kontrasten mellan John Engelbert och Maja Francis kunde inte vara större. Just därför fungerar hans cover på Francis ”Anxious angel” över förväntan. Engelbert gör inget radikalt med låten, men han lyfter fram refrängen ännu mer och ringar in den på ett tydligare sätt.

”Anxious angel” hade varit avsnittets bästa snaps om det inte vore för nästa relativt unga man:

Darin.

Darin i ”Så mycket bättre”.
Darin i ”Så mycket bättre”.

Han sparade det bästa till sist. Nu uppträder han i stället för att prata ut som sina ruskiga besvär med kemtvättade kläder. Hela Sverige häller upp grillchips av lättnad. Dessutom lyckas Darin med att stöpa om Johnossis kanske starkaste låt, ”What’s the point”, till glittrig och 80-talsinspirerad discopop utan minsta ansträngning.

Det har hittills inte funnits mycket att spara från den trettonde säsongen av ”Så mycket bättre”. Men Darins cover och framträdande kan åtminstone ramas in. Den förtjänar att hänga kvar där uppe på väggen på hotellet Grå Gåsen.

I övrigt verkar vissa av deltagarna mer intresserade av att produktplacera sin merch – Lasse Stefanz får prata om det en gång till – och sitt vin än musiken.

Som om ”Så mycket bättre” inte redan var ett rätt olidligt reklamhelvete.

Varsågoda, det där var en åsikt från 1968.

Darin, Anna Ternheim och Maja Francis
Darin, Anna Ternheim och Maja Francis

LÅTBETYGEN

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
”Det regnar och regnar” (Molly Hammar)
Det här var, enligt henne själv, Molly Hammars försök att få Olle Jönsson att rodna genom att sjunga om sitt sexliv på Way Out West. Med tanke på temat är det ännu märkligare att hon lyckas få en låt av Fats Domino att fungera. En sak i texten är väldigt autentisk. Regn är det ständiga extranumret på den där festivalen i Göteborg.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
”Där jag hänger min hatt” (Olle Jönsson)
I teorin låter det roligt att Olle tolkar Norlie & KKV och deras ”dansbandsrap”. I praktiken blir resultatet lite som att laga en soppa på potatis och tejp. Ingredienserna går inte ihop.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
”Summerbreeze” (Norlie & KKV)
Det är inget fel på duons känsla för snabbklistrande hookar och refränger. Resten kan vi diskutera någon annan gång.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
”Take me back” (Anna Ternheim)
Ternheim översätter Darins ”Ta mig tillbaks” till engelska. Originalet har blivit en signaturmelodi för den forna ”Idol”-deltagaren. Covern blir kanske inte lika framgångsrik för Anna Ternheim. Det är mer som ett finstämt albumspår.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
”Anxious angel” (John Engelbert)
Engelbert uppträder, eller rättare sagt river av, låten med en rutinerad närvaro som säkert slipats av otacksamma slaskgig där promotorn drar med gaget, ljudteknikern får en psykos och turnébussens motor ger upp någonstans utanför Flensburg. Sådant märks.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
”What’s the point” (Darin)
Discoversionen, som innehåller lite tidstypisk neonsynth enligt modellen som The Weeknd ägnade sig åt för ungefär tre år sedan, sitter lika säkert som Darins outfit – en cover på både George Michael och Michael Jackson. John Engelbert säger det bäst: ”Man blir ju tagen, alltså, i det här jävla programmet.”

Bonusspår

Korna
Inte en enda ko syntes till i avsnittet. Det är för dåligt, TV4.

Du kanske också gillar