Hem Underhållning Så stoppar du bäst näsblod

Så stoppar du bäst näsblod

förbi admin
0 kommentar

För att stoppa näsblod, gör så här: 

1. Snyt dig försiktigt, så levrat blod snyts ut. 

2. Tryck ordentligt, med tumme och pekfinger, över den mjuka delen av näsan, i minst tio minuter. 

3. Sitt upp och luta dig lite framåt.  

4. Ta en bomullstuss, helst doppad i lite matolja eller vaselin, och tryck in i näsborren. Bomullstussens storlek ska vara ungefär som en tredjedel av ditt lillfinger, då blir det rätt kompression. 

5. Sug på en isbit, eller lägg en kall/våt handduk över näsa och panna. Då drar blodkärlen ihop sig och blödningen stoppas lättare. 

6. Efter tio minuter, pröva släppa greppet med fingrarna (låt tussen sitta kvar). Om du fortfarande blöder, kläm i ytterligare 10-15 minuter, innan du släpper greppet. 

7. Låt gärna bomullstussen sitta kvar ett par timmar. 

Så kan du förebygga

Om du ofta blöder näsblod, kan du förebygga problemet genom att ta bomullstussar med matolja/vaselin, och låta den sitta i näsan 5-10 minuter, ett par kvällar i veckan.  

–Detta är särskilt viktigt om man vistas mycket inomhus på vintern i torr luftmiljö, och betydligt bättre än nässpray som sällan hamnar på rätt ställe i näsan, berättar Peter Åhnblad, specialistläkare i öron-, näs- & halssjukdomar för Fråga Doktorn. 

Sök vård om du har en kraftig näsblödning eller om du har en långsamt rinnande näsblödning som inte slutar trots att du följt råden ovan, och trots att det gått 30 minuter sedan blödningen startade. 

Källa: Peter Åhnblad och 1177.se 

Du kanske också gillar