Hem Underhållning Sebastian Mattsson gör podd om hat mot Göteborg

Sebastian Mattsson gör podd om hat mot Göteborg

förbi admin
0 kommentar

I veckan publicerade Sebastian Mattsson ett avsnitt i sin podd Bakom ryggen där formatet är att han och en inbjuden gäst pratar skit och sanning om en person eller ett fenomen. Den här gången var ämnet Göteborg och gästen Jonathan Tengvall.

GP ringer upp Sebastian Mattsson för att ställa några allvarsamma frågor.

– Jag är vid Liljeholmstorget just nu. Vi har lekt i lekpark och hoppat i vattenpölar, säger Sebastian Mattsson för att försöka avväpna situationen.

Var det du eller ditt barn som hoppade i pölarna?

– Vi hoppade mest bredvid om jag ska vara ärlig, svarar han nervöst och stämningen blir direkt allvarsam.

I poddavsnittet säger ni att det dåliga med Göteborg är vädret och att staden är avlång. Det första är väldigt trött kritik och det andra stämmer ju inte ens. Har ni inte ett väldigt dåligt case?

– Jag vill ändå förtydliga att det är Jontes ansvar att ha caset. Det är han som ska bära skulden. I grunden älskar jag Göteborg men när jag såg Jonathans hat och att det var så rent och konkret insåg jag att det var bra poddmaterial. Jag såg det som mitt ansvar att låta honom komma till tals. Vad gäller vädret tror jag att stockholmarna helt enkelt lider mer av regn än göteborgare gör. Jag tror mest att Jonathan är känslig.

Men nu pratar du ju bakom ryggen på Jonathan Tengvall?

– Det gör jag redan mycket annars, han har mycket sjukt för sig.

När kommer Bakom ryggen-avsnittet om Stockholm?

– Det kommer väl någon gång. Det finns oerhört mycket att säga om staden, jag älskar trots allt Stockholm. Jonathans case är ju att göteborgare är ett irriterande och påfrestande folk. Men på en topp tio-lista över Sveriges mest irriterande personer är nog minst åtta stockholmare. Göteborgshatet i Stockholm är ändå ganska svagt, det är nog mest AIK-supportrar som känner så. Stockholmshatet är ju rikstäckande.

Hur borde fejden mellan städerna utveckla sig?

– Alltså folk gillar egentligen Göteborg och göteborgare här. Håkan är väldigt populär och dialekten är omtyckt. Men jag tycker båda städerna borde chilla lite. Rök fredspipa och gå ihop och hata Malmö istället. Ett Bakom ryggen på skåningar kanske skulle vara något om någon är intresserad.

Varför har du en hel podd som handlar om att snacka skit om folk som inte har möjlighet att försvara sig?

– Jag ser det som att det mer är en underhållningsprodukt än en journalistisk produkt. Jag var så trött på alla mysiga samtal i andra poddar så jag startade den som en motreaktion. Jag har inga ambitioner att vi ska komma med konstruktiv kritik, men man kan komma åt sanningar om folk genom att prata bakom ryggen på dem. Det är ju inte så att ens egen sanning om en själv inte är facit.

Vad får du för reaktioner?

– Youtubern Matgeek blev vansinnig och kallade mig sunkig sen blockerade han mig. Där var vår kritik att han hade svårt att ta kritik. Pontus Rasmusson blev inte glad i avsnittet om honom heller. Poddaren Nemo Hedén däremot hörde av sig och ville själv vara med och blev ett fan till podden.

Hur tar du kritik?

– Jag har väldigt svårt att ta kritik. Jag hade en plan på att någon gång publicera ett avsnitt om mig själv där min fru och en ex-flickvän pratar om mig. Men det var lite svårt att få till. Men om någon spelar in ett avsnitt om mig kommer jag publicera.

Du är uppväxt i Ödsmål utanför Stenungsund, samma ort som handbollsspelaren Max Darj, hur känns det?

– Det har varit en existentiell kritik för mig att han är mer känd än vad jag är. Det är en ort med så få invånare och ändå är jag inte mer känd. Hans EM-guld smäller fortfarande högre än mina två böcker. Om jag inte skulle vinna Augustpriset, men det är jag ju ljusår ifrån. Men författare har generellt sett en längre brinntid än handbollsspelare så jag bidar min tid.

Enligt god publicistisk sed kontaktade GP Jonathan Tengvall för att låta honom svara på kritiken. Han svarar att Sebastian Mattsson har fel angående hans case. Han svarar också att han har fel om att han är känslig mot väder. Han är bara känslig mot regn och alla temperaturer under åtta grader och över femton. Däremot ger han Mattsson rätt i att han håller fast vid sitt första intryck om saker.

Ålder: 35.

Yrke: Journalist på Svensk dam och författare. Har skrivit böckerna ”Balladen om Kalle Klick” och ”Kungen av content”. Gör podden Bakom ryggen.

Född: I Göteborg, uppväxt i Ödsmål utanför Stenungsund.

Bor: I Stockholm sedan 2009.

LÄS OCKSÅ: GP startar daglig morgonshow

LÄS OCKSÅ: Sex och dejting– fredagens tema i ”Bianca”

LÄS OCKSÅ: GP:s Kristian Wedel får Publicistklubben västras stora pris 2022

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar